Deprese - kde najdu pomoc?

Otázku položila: Anonymní uživatelka #50573 28.12.2011 0:12

Dobrý večer,

potřebovala bych vaší radu a pomoc. Prosím, neřešte, že bych v mém věku (16) neměla mít deprese a určitě nic o životě nevím, jenom.. Poslední dobou je mi opravdu strašně. Nikdy jsem nebyla optimista ani extrovert, ale zhruba od září se mi zdá, že se z toho prostě nemůžu "vyhrabat". Dokonce jsem již několikrát myslela na sebevraždu, prostě jsem nějak přestala mít ráda sama sebe. Přitom by mi "nemělo nic být". Mám již rok přítele a jsem s ním šťastná, žiji s matkou a doma problémy nejsou, ve škole to taky není problém. Ale stejně... Nemám chuť ráno vstát, nemám chuť jít do školy nebo domů, je mi opravdu... Tak strašně nijace.
Je sice pravda, že jako dítě jsem nebyla nějak extrémně spokojená, jelikož jsem zažila rozvod rodičů a otec je ke mě do dnešní doby dost nepříjemný a opravdu mi dělá problémy se s ním jenom slyšet po telefonu.
A já mám prostě strach, že mám nějaké deprese, ať už z dřívější doby nebo prostě obecně... Ale nevím kam pro pomoc. Opravdu kolikrát probrečím celý večer, nemůžu usnout, ale doma to říct nemůžu. A přítel také neví jak mi pomoc. Vůbec netuším, za kým jít.
Máte nějakou radu?

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Ahoj, být tebou, zkusila bych si najít na internetu poblíž tvého bydliště nějakého psychologa, kterému by ses svěřila, popovídala by sis s ním a třeba ti poradí, dodá ti ztracenou sebedůvěru. Hlavně se za to nestyď!!! A to, že je ti 16 let, neznamená, že nemůžeš mít deprese. A nebo potom zkusit zavolat na linku důvěry třeba a svěřit se tam, co ti poradí oni. Ráda bych ti pomohla, ale bohužel psycholog nejsem. Přeji ti ale, aby tě tyto stavy brzy přešly a bylo ti zase hej. A na otce kašli, nehádej se s ním, přitakávej ke všemu co řekne, v duchu si ale mysli, co chceš. Toto je nejlepší řešení, ze kterého nevznikají hádky. On bude mít pocit, že je nad věcí, a ty si potom řekneš, že je prostě blb :D Mysli hlavně na tvého přítele a mamku, že by jsi jim moc chyběla, kdyby jsi spáchala sebevraždu! A nejen jim bys chyběla. Nejvíce si na tobě cením toho, že i v 16 letech dokážeš s přítelem mluvit o těchto věcech! Jsi statečná! Přeji ti, aby ti někdo podal pomocnou ruku, ať už ten psycholog a nebo někdo blízký.

  • Ahoj, zkus někoho najít na internetu, nebo i vyzkoušej tu linku důvěry, mají tam kontakty na různé psychologické a sociální služby a můžou ti poadit podle regionu kde bydlíš. Že je ti 16 nevadí. Dělám v pedagogicko psychologické poradně, takže bys byla v naší cílové věkové skupině, u nás ale potřebujeme souhlas zákonného zástupce, že s tebou můžeme pracovat, můžeš, ale přijít i anonymně a pak je to jedno. Každý doktor, nebo poradna mají své podmínky, ale věk by neměl být problém. Držím palce při hledání. Je fajn, že si o tom můžeš popovídat s přítelem, nezůstávej na to sama.

  • Najdi si odbornou pomoc - není se za co stydět! Navíc si zkus víc hledat program se svými blízkými, které máš ráda. Najdi si čas zasportovat, zajít mezi lidi. Na internet se nějakou dobu vykašli - je to žrout času a dobré nálady :-). Místo PC si vezmi třeba knížku nebo si jdi s přítelem zajezdit na lyžích. Měj se hezky a nesmutni s pomocí psychologa a Tvých blízkých se z toho určitě dostaneš.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 214 otázek, kterým se dostalo 271 562 odpovědí a 409 747 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist