Cvičení jógy a náboženství

Otázku položila: Anonymní uživatelka #400579 5.1.2020 15:38

Dobre odpoledne, damy. Nevim zda se tu najde nějaká, která by cvičila jógu? Pokud ano, tápu v otázce zda je toto cvičení pro mě jako křesťanku vhodné. Ne že bych byla bláznivý fanatik, ale narazila jsem na nazory ze je to nevhodné a zajímalo mě jestli se s tim již někdo setkal nebo to řešil.

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Michalla5.1.2020 16:58

    Já teda nevím, ale jóga je přece o odpočnutí, relaxu a uvolnění těla i mysli. Proč by měla být proti náboženství?

  • Dobrý den, nevím z čeho čerpáte, ale mohu jen napsat, že moje fyzioteraputka, je křesťanka cvičí jogu a doporučuje cviky i jiným lidem (i křesťanům).
    Třeba Vám někdo víc poradí.

  • Setkala jsem se s tím u kamarádky, která říkala, že z důvodu jiného stylu myšlení a přístupu k sobě samému, kdy v józe je vše v tvých rukou, posiluješ nm sebe s svou mysl. Narozdíl v křesťanství je smyslem zcela se oddat Bohu, který vede tvé kroky správným směrem. Křesťané jógu rádi nemají, teda ti fanatičtí. Ale podle mě je to o tobě, o tom co cítíš ty sama a proč jógu vůbec vyhledáváš.

  • Tak jde o to, zda to bereš opravdu jako jogu se vším všudy (Jóga je přístup k životu, cesta i cíl zároveň. Můžeme ji popsat jako poznání sebe sama a techniky které jóga popisuje jsou nástroje, které nám pomáhají v návratu ke schopnosti být v rovnováze a poznání sebe sama. V dnešní době si velká část z nás pod pojmem jóga vybaví formu jejího fyzického cvičení (ásan).) A nebo jen cviky jako takové, které se vlastně ani jogou nazývat nemají. Ono vlastně to cvičení jógy má vést k určitému cilu-napf i harmonizaci caker, které se uznávají ve východní filozofii, nikoliv v křesťanství.

  • Zanthia16.1.2020 20:51

    Můj táta je farář, pochopitelně tedy nejen hluboce věřící, ale i teologicky vzdělaný a stále se vzdělávajicí. A jógu cvičí již léta a hodně mu pomohla, zdravotně a v podstatě i ve zvládání stresu apod. Ano, joga původně vychází z jiného náboženství, ale dá se z něho vyloupnout a aplikovat i jako křesťan, aniž by vaši víru poznamenala negativně. Nakonec i vstřícnost a otevřenost mezi církvemi i náboženstvími a schopnost se bez předsudků inspirovat je v hluboké shodě s křesťanstvím.
    Pro někoho je to těžko pochopitelné, zvláště pro konzervativnější církve či jednotlivé křesťany. Avšak lze to. Kdybyste stála o hlubší rozhovor na toto téma, či fundované argumenty, napište soukromou zprávu a dám vám kontakt na tátu.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 206 otázek, kterým se dostalo 271 519 odpovědí a 409 720 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist