Chřipka v těhotenství a chrapot

Otázku položila: Anonymní uživatelka #326073 9.1.2023 13:33

Ahoj, jsem v 8tt, během Vánoc a ten další týden jsme celá rodina prodělali tu chřipku, co teď všude řádí (u mě cca tři dny teploty - držela jsem do 38stupňů, musela jsem vzít i paralen, někdy mi to pomohly snížit octové ponožky). Jakmile ustaly teploty, tak den byl klid a další den mě začalo bolet v krku - je to trochu divné, ale popíšu přiznaky - přes den jsem vesměs v pohodě, večer jak na lusknutí prstu začnu ochrapovat, začne mě škrabat v krku, celou noc mě to prudí, ráno se probudím úplně zachraptělá, jen sípám, vykašlu něco malinko hlenů.
Po teplém čaji a běžném rozhýbání se to ustane. Navečer nanovo. Netuším, co to je za mrchu, celá rodina jsme se z toho nemohli vyhrabat, mně to trvá teď nejdýl, protože jsem nejdýl vzdorovala. Ten chrapot vesměs trápí jen mě (ale tak celkově mívám problémy s tím, že mi "to zasedne"
Je mi to velice nepříjemné, protože mám strach o miminko - přes den to vypadá, že jsem už relativně v poho (i když dnes mám zastřený hlas i přes den), večer začnu cítit krk - to znamená, že v tele je furt nějaký bacil - mám strach, aby to neublížilo nějak mimču, případně nezavinilo nějakou vadu.
Ten chrapot + krk trvá už tak třetí den bych řekla, mám v plánu zítra kdyžtak zavolat doktorce a řešit to (i když ona zjistila, že během covid pandemie může léčit po telefonu a dělá to tak i teď, většinou vůbec nepustí nikoho do ordinace - jen po telefonu, co jí kdo řekne, že má za potíže......tak jsem k ní prostě nechtěla,...je vůbec možné, aby takto lékař léčil? Na dálku? Jsem z toho všeho otrávená, bojím se o mimčo, zároveň je mi nepříjemné se vnucovat k doktorovi, který tě ani nechce vidět naživo, tak bych prosila o nějaký tip na ten chrapot, jestli jste někdo neprodělali teď taky tu hnusnou chřipku...... Děkuji!

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • macicekkajik9.1.2023 14:06

    S tím teď vůbec nic neuděláš. Dá se říci, že kromě paralenu žádné léky v prvním trimestru nesmíš. Chce to klid a nejlépe tři dny to vyležet a doplňovat vitamíny C, D, kyselinu listovou a zkusit se zeptat v lékárně na potravinové doplňky na imunitu, které mohou těhotné. A teď když jsi těhotná, vyhýbat se návštěvám, dokud ty chřipky nepřejdou. A na ten chrapot doporučuji kloktat teplou vincentku nebo vincentku inhalovat. Na podzim, když jsem byla asi ve 11 tt, tak jsme s manželem byli nastydlí - bolest v krku, na teploty naštěstí netrpím, trošku rýma - a to jsem zjistila, že ani echinaceu, která mi zabírá na imunitu a šalvějové pastylky jsem nesměla brát Dala jsem si klidový režim, paralen na noc na pocení a za 3 dny jsem byla v pohodě. Ale je fakt, že antibiotika jsem měla naposledy v roce 2010 na angínu a jinak nachlazení a chřipky řeším pouze bylinkami a vitamíny . A zapomněla jsem zmínit, že důležité je větrat - vyměnit alespoň 2x denně v místnosti, kde nejvíce přebýváte vzduch a vyměnit všem kartáčky, protože si i kartáčky můžete přenášet aktuální nemoc.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 204 otázek, kterým se dostalo 271 500 odpovědí a 409 697 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist