Čemu se vyhýbat při kojení

Otázku položila: Bývalá uživatelka #25351 4.8.2011 20:08

Ahoj holky, prosímvás jakým potravinám je potřeba se vyhnout, pokud kojím mimi ? Nenašla jsem o tom žádný rozumný článek, tak vím jen to, co jsem pochytila při rozhovorech s maminama. Zajímá mě hlavně ovoce, protože to mám ráda, tak jestli se teda vyloženě něčemu vyhnout. Děkuji

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Co se týká ovoce, tak bys měla být opatrná na tropické ovoce. Pokud už nějaké sníš, neměla bys další 2 - 3 dny jíst další jiný druh. Pokud by se totiž u mimča objevila alergická reakce, nevěděa bys, po kterém ovoci to je. Nejlépe je jíst ovoce, co právě dozrává u nás.
    Jinak se nedoporučuje konzumovat nadýmavé potraviny - luštěniny, zelí, kynuté čerstvé pečivo, dále kořeněná jídla, samozřejmě alkohol a obecně známé nezdravé věci. Někdo si ale kvůli nadýmání nemůže dovolit ani rajčata, papriky nebo cibuli (i tepelně upravenou). Já zas měla všechny 3 kluky celkem v pohodě, takže jsem se zas tak moc omezovat nemusela (nejmladšímu je teda 14 dnů, takže tam jsme ve fázi testování). Chce to opatrně vyzkoušet a mimčo pozorovat.

  • Ahoj, já tuhle otázku položila své pediatričce a ona na mě nechápavě koukala, co je to za dotaz. Když pochopila, že mi jde o tom, abych nezpůsobovala malé prdíky a případně nějakou alergii, odpověděla mi, ať jím všechno, že sice k ní občas chodí ženy a tvrdí, že nějaká strava nedělá miminku dobře, ale že to není prokázané,že to maminkám nikdy nevyvrací, ale prdy většinou způsobí špatná poloha při kojení a velké množství spolykaného vzduchu a vývoj střev. Pokud uvidíš, že na něco reaguje špatně - třeba vyrážkou, vysaď to. Já se např. vyhýbám rybízu, angreštu a tropickému ovoci, to jí nedělalo dobře na vyrážku, plísňovým sýrům, ty jsou špatné všeobecně a extrémně nadýmavým věcem, protože ty jsou nepříjemné hlavně pro mě.

  • opravdu se vyhybam kofeinu a bílému pečivu, ale jinak jim skoro vsechno. mela jsem i par jahod kdyz dozraly a ja uz jsem kojila a mimino melo par dnu. Jinak se vyhybam lusteninam a obecne nadymavym potravinam, ale nas prcek s tim prdenim nema problem, kadi nekolikrat denne. kdyz nekdy jeci a ja nevim proc tak mu nekdy dam ten SabSimplex a ono je to sladky, tak ho to umlci a mozna to z nej nejaky prdiky vyzene ale nemyslim si ze by to moc fungovalo. náš pediatr rikal ze bych nemela jist ani rajcata a morske ryby. Rajcata jim normalne a nic mu to nedela a ryby jsem uz taky mela...

  • Potraviny, které mohou způsobit nadýmání dítěte:

    Pažitka, pórek, cibule, česnek – jejich aroma může přecházet do mléka a některým dětem může vadit.

    Brokolice, kedlubna, ředkvičky, květák, zelí a kapusta.

    Zelený hrášek, červená čočka, ostatní luštěniny – zejména sója, nikoli však některé produkty (například tofu nenadýmá). Nadýmavost luštěnin lze podstatně snížit jejich předklíčením (rozloží se nadýmavé látky) a použitím koření (například majoránka, saturejka, yzop) při vaření.

    Čerstvé pečivo a výrobky obsahující kvasnice.

    Vody a minerálky sycené CO2.

    Velké množství nekysaného kravského mléka – více než čtvrt litru nadýmá. Neplatí průpovídka, že „mléko dělá mléko“, a maminka, která čerstvé mléko běžně nepotřebovala, by ho neměla pít jen proto, že kojí.

    Jinou záležitostí jsou sýry, jogurty a zakysané mléčné výrobky – jejich spotřebu je vhodné zvýšit, především pro vyšší obsah využitelného vápníku.

    Přemíra sladkostí a cukru – jedna kostka do čaje a občas kousek čokolády či zákusek, to je v pořádku. Větší množství cukru dětem do půl roku rozhodně nesvědčí.

    Ovoce a zelenina, které mohou vyvolat alergii:

    Citrusy, kiwi, tropické ovoce, jahody a drobné kyselé ovoce (rybíz, angrešt, ostružiny), rajčata a papriky, zejména tepelně neupravené.

    Dítě se může osypat také po mandlích, ořeších, pistáciích, arašídech, zejména u maminek alergiček.

  • Já jsem nemohla třeba meloun nebo meruňky - malou extrémně nadýmali :-( (Zrovna byla sezona :-( )
    Ale jinak naše dcerka dost trpěla na prdíky, takže ať jsem snědla, co jsem snědla, tak ji pak navečer to bříško tlačilo... takže jsme dávali kapičky Espumisan - ty nám dost ulevily!

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 212 otázek, kterým se dostalo 271 558 odpovědí a 409 734 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist