Čekám trojčata po IVF

Otázku položila: Anonymní uživatelka #489843 17.9.2023 15:59

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli někdo z vás má zkušenosti s IVF? Já jsem nemohla otěhotnět spontánně,tak jsme se s manželem rozhodli pro IVF,no a ono se to povedlo jenomže při poslední kontrole u mé gynekoložky se zjistilo že čekáme trojčata byl to obrovský šok,nikdo je v rodině nemáme,o to větší překvapení to bylo, také mi ale bohužel bylo řečeno že děloha je stavená jen na dva plody a na tři.Takže by podle mé gynekoložky bylo dobré se toho jednoho"zbavit,,ale to přece nedopustím abych musela zabít to malé stvoření jen kvůli tomu že se tam nevejdou.Jak tuhle situaci vyřešit??

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Po IVF není divu , že se uchytí více vajíček. Zde rodinné predispozice ( že nikdo v rodině vicercata nemá ) nehraje vůbec žádnou roli. Osobně si myslím, že když jde odnosit paterčata a více ..tak trojčata nejsou už tam velký rozdíl od dvojčat. Samozřejmě velkou roli hraje proč jste nemohly počít přirozeně? Chyba u vás ( důvod ) či muže? Pokud by vás mělo těhotenství s trojčaty mělo ohrozit na životě nebo miminka ( že by nepřežilo ani jedno ) , tak bych raději přistoupila k omezení . Ale určitě je v tom více "coby kdyby " . To už musí vědět vy a doktoři.

  • dzusinka18.9.2023 21:59

    Na světě existují i osmerčata. S každým dalším dítětem v děloze se zvyšuje riziko zejména předčasného porodu, případně potratu. Nicméně rozhodnutí je vždy jen a jen na vás. Nemají právo vás nutit do eliminace jednoho dítěte. Ale budete nejspíš mnohem víc hlídaná než s jedním nebo i dvěma dětmi v děloze ve větších zařízeních. Nenechte se přesvědčit o něčem, co sama nechcete. Nebojte se ptát na rizika, podívejte se na youtube například na kanál MamaDoctorJones, která tam má nějaká videa na vícerčata nebo si najděte sama rizika nebo zkušenosti jiných rodičů s vícerčaty. Ty miminka se tam rozhodně vejdou, jen je pak i z hlediska krevního oběhu složité, když jsou ty děti většinou své váhy vlastně jakoby mimo tělo matky. Hrozí vám také i větší rozestup břišních svalů atd. Rozhodně se nebojte ptát a potom se informovaně rozhodnout sama.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 207 otázek, kterým se dostalo 271 537 odpovědí a 409 723 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist