Bríle

Otázku položila: Anonymní uživatelka #440301 21.2.2022 18:41

Ahoj je mi 14 a dnes jsem dostala bríle a bohůžel i okluzor. Vypadám s tím hrozně trapně. Mám strach že až příští týden půjdu do školy (Teď jsou prázdniny) budou se mi smát. Navíc i když to mám ani ne den vadami to jak bríle tak okluzor(který mám mít minimálně 3 týdny). Zeptala jsem se mamky jestli bych mohla mít pak později čočky řekla že ne prý jsou moc drahé a akorát bych pak měla v očích zánět. Můžete mi prosím poradit jak mamku přemluvit na čočky ? A myslíte že by byl velký průšvih kdybych brýle nebo aspoň okluzor nenosila ?

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Padl tu návrh na operaci.. Na některý vady operace není vhodná a někde to nechtějí dělat před dětma, protože těhotenstvím a porodem se dioptrie mění. A hlavně mysli na to, že je to tvoje zdraví a to máš jenom jedno. Brýle i okluzor prostě nos, na ostatní kašli, je to tvoje zdraví. :) Já jsem dostala brýle ve 12 (6. třída), připadala jsem si taky trapně, měla jsem je nosit jenom ve škole, ale kašlala jsem na to, protože jsem se styděla. Ale během 7. třídy jsem je začala nosit pořád, protože jsem prostě neviděla, bolela mě často hlava, oči, pálily mě oči, slzely, to za ty problémy fakt nestojí. ;) Až si zvykneš na brýle, můžeš se zeptat na očním na čočky a uvidíš, jestli ti je doporučí nebo ne. Je dobrý jít k někomu, kdo tomu rozumí (oční, optika), musí se správně přepočítat dioptrie, vybrat vhodný čočky, musíš se naučit je nasadit a vyndat, správně se o ně starat, není to zas taková sranda :) A taky ti nemusí čočky vyhovovat, mně třeba vadí, mám jenom jednodenní a nosím je jenom na sport nebo v létě.

  • Francy21.2.2022 21:24

    Já nosím brýle od 4 roků, jsme celá rodina brejlounů a nikdy mi to nepřišlo blbý. Vždyť spousta lidí i bez dioptrií nosí brýle jen kvůli stylu ;-) Nestav se k tomu jako k problému a nikdo z okolí to pak jako problém vidět nebude.

  • Thea1424.2.2022 10:21

    Brýle i okluzor nos, jak ti řekl lékař. Okluzor se většinou dává na vady, které jsou v dospělosti neřešitelné a operovat laserem nejdou. (Mám spoustu očních vad od narození, vím o čem mluvím). Když to zanedbáš teď, už to pak nespravíš. Pokud se ti žádné brýle nelíbily, měli jste s rodiči jít do jiné optiky. Já jich obejdou třeba i deset, než najdu ty pravé, které jsou prostě top! Dneska je takový výběr, že si to užívám víc jak nákup oblečení (to nesnáším). Brýle musí podtrhovat tvar obličeje i osobnost nositele, ale hlavně musí dobře sedět. Až si na dioptrie zvykneš, můžeš zkusit čočky, ale na některé vady nejsou dokonalé (neumí to úplně vykrýt). První čočky by ti měl pomoci vybrat kvalifikovaný optik nebo oční lékař. U čoček pak je velmi důležité dodržovat hygienu, jinak hrozí alergie nebo i poškození zraku.

    Dnes brýle nejsou žádná ostuda. Naopak. Já, když byla malá, měli v optice dvoje brýle: hnusné a odporné. Neslušely nikomu a jiné nebyly. Dneska si vybere každý. Některé slavné osobnosti si bez brýlí vůbec neumíme představit. Brýle jsou sexy. Člověk vypadá vážněji a inteligentněji (samozřejmě to na to nemá vliv, ale je to tak zažité). Musíš dovolit, aby se brýle staly tvou součástí a tvé image.
    To bude dobrý, neboj.

  • Taky nosím brýle od puberty a nikdo se mi kvůli nim nesmal. Nauč se na sebe v brýlích dívat jako na hezkou holku-je to jen ve tvé hlavě.
    Jak zde padlo ne vždy a na všechny vady jsou čočky vhodné, navíc je potřeba vybrat správnou velikost (ne jen dioptrie) a naučit se manipulaci s nimi.
    Sama občas nosím jednodenní čočky, ale vyjimecne-treba u moře.
    Co se operace týče rak je potřeba mít nejen věk, ale i vadu ustalenou, tzn par let stejně dioptrie. A taky nemít některé druhy onemocnění.

  • Ty sis je sama nevybírala, když se ti na sobě nelíbí?? :)
    To musíš sama, klidně tam strávit hodinu, než si vyberes ty, v kterých se budeš líbit sama sobě :)
    Ostatních si nevsimej, určitě trapná nebudeš ;) Kdo se ti bude smat, bude trapnej tak akorát on sám ;) :)
    Neboj :) A na čočky můžeš přejít pak ty sama :) zkušenost s čočkama nemám, ale taky bych je chtěla :-D

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 204 otázek, kterým se dostalo 271 504 odpovědí a 409 703 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist