Bojím se, že fungující vztah přestane fungovat

Otázku položila: Anonymní uživatelka #412962 26.3.2021 7:45

Ahoj, jsem zadaná s chlapem, je to můj první vážný vztah. Jsem s ním 2,5 roku. Neumím si představit nikoho jiného, on splňuje určité věci, které bych u jiného velmi těžko hledala. Moc si ho vážím, umím si s ním představit zbytek života. Ale jsem hrozný negativista a cynik ohledně vztahů, a proto se nemůžu uvolnit a být s ním doopravdy šťastná. Kdysi jsem měla kluka, se kterým to nefungovalo, po půl roce jsem se s ním rozešla a on to nesl hooodně špatně, vydírání sebevraždou, dlouhotrvající stíhání zprávami...
A i teď mám často depresivní stavy, kdy se bojím, že být ve vztahu je chyba a že nám to nevydrží. Bojím se, že ho přestanu milovat, že mě přestane přitahovat, a strašně mu tím ublížim, a nebo sobě, protože budu mít strach ten vztah ukončit. Přála bych si mít jistotu, že spolu budeme, ale jsem hrozně ovlivněná všemi rozvody a rozchody kolem sebe. Jak se všichni vždycky hrozně milují a za pár let nenávidí. Nikomu kolem mě první vztah nevyšel. A já se vlastně celé ty 2 roky modlím, aby mě to nepřestalo bavit. Pořád zkoumám své pocity a analyzuji vývoj našeho vztahu, jestli to nezačíná být nuda, stereotyp nebo jestli mě to nepřestává bavit, protože to by přece znamenalo blížící se konec.
Chtěla bych s ním mít děti, ale bojím se, že to může být právě to, co nás rozdělí, podle toho, co čtu na internetových diskuzích. Prostě na našem vztahu moc lpím. Mohu přísahat, že ho nikdy nepodvedu, že mu neuteču bez vysvětlení, že mu nikdy nebudu dělat zle. Ale jak mohu ovlivnit, že mě přestane přitahovat, že to přestane být ono, že budeme spíš kamarádi, nebo že se nedejbože zakoukám jinde. To bych se snad radši zabila než s tím žít, že mě přitahuje někdo jiný.
Přítel mi říká, že on se na mě nikdy nevykašle a já si myslím, že je moje spřízněná duše. Ale to si mysleli i všichni ti, co se po 20 letech rozvádí a proklínají.
Být ve vztahu je tak nebezpečný. Musí vás to bavit a když přestane, tak jste svině. I když to nejde ovlivnit.

  • 29.07.2021 9:25:04 - yamd smazala odpověď od amelia0000

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Francy26.3.2021 8:09

    K tvému prvnímu příteli, který po rozchodu vyhrožoval sebevraždou apod. Nikdo z nás není zodpovědný za rozhodnutí někoho jiného! Je to jeho rozhodnutí a netřeba se za to cítit provinile (stejně to je jen vyhrožování, citově vydírání, dno zoufalosti).

    K tvému současnému vztahu - jsi na něm extrémně závislá. Bojíš se mu i sobě dát trochu volnosti, protože se bojíš, že ho ztratíš. Omyl, funguje to přesně naopak. Když ve vztahu volnost rozhodnutí nebude, tak o něj spíš příjdeš. Abys ho brzy nezadusila svojí závislostí. Nikdo nedokáže dohlédnout do budoucnosti, nikdo neví, jak vztah bude pokračovat, jak dopadne, to je prostě život. Doporučuji trochu zvolnit, žít taky trochu přítomností, protože bez ní žádná budoucnost nebude ;-)

  • Vzťah je vždy hop, alebo trop... To nikdy nemôžeš vedieť, vždy sa môže všeličo stat... Ale čím viac sa budeš báť, tým si viac môžeš pokaziť šťastie. Nerieš, čo bolo, užívaj si co máš.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 206 otázek, kterým se dostalo 271 519 odpovědí a 409 719 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist