Běhání, hubnutí.

Otázku položila: Anonymní uživatelka #46861 31.5.2011 23:30

Dobrý den, měla bych na Vás dotaz. Běhám asi zhruba 3 měsíce 4x týdně 45-50 minut, běhám pomalu, nejsem ani moc zadýchaná, při běhu mohu bez problémů mluvit (řídila jsem se pravidly pro správné spalování). Pořídila jsem si měřič tepu a s hrůzou jsem zjistila, že i přes pomalé tempo se můj tep pohybuje okolo 150, když běžím do kopce, dokonce 160+ a 140 udržím opravdu jen při velmi lehkém vyklusávání, které mě nebaví. Spočítala jsem si, že optimální spalování bych měla cca kolem 120. Klidový tep mám kolem 70. Znamená to tedy, že při běhání nespaluji? Jsem z toho zoufalá, běhání jsem si víc užívala, když jsem měřič tepu neměla :D Dá se říct že už tak 5 let aktivně a pravidelně sportuji, myslela jsem, že bych mohla mít trochu kondici. Chtěla bych se zeptat, jakou bych teda mít optimální TF? Je mi 21 let, 171cm, 64Kg, nekuřačka. Po úrazu ramena jsem nabrala pár kilo a chtěla bych je shodit. Běhání kombinuji s jinými aktivitami - 1x týdně bazén, squash atd. Ještě bych se chtěla zeptat na Carnitin, užívám Carnitin 2000 base, ale nevím, zda užívám správně. Každý den ráno na lačno si dám dávku a poté před fyzickou zátěží zhruba 15 min, má se užívat těsně před, nebo je tohle správně? A co se týče tréninku - je správně, že se v půlce trasy protáhnu, nebo se má protahovat až po tréninku? Vřele vám děkuji za Vaši odpověď!

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • na tvém místě, bych si zaplatila tak na hodinku dvě trenéra a ten ti "ušije" tréning na míru. Kdysi jsem to tak udělala a bylo to super a nemusela jsem se bát, že něco dělám špatně a spíš si víc ublížím jak pomůžu. Teď už mají často i ve fitku přístroj, který ti změří množství svalů a tuku na těle a jejich rozložení, takže trenér se zaměří na problémové oblasti a tvarování postavy je tak daleko účinnější.

  • Ahoj, tvoje optimální tepová frekvence na spalování tuků je 131 - 141, viz. http://www.stob.cz/tabulky-a-cisla-co-se-jinam-neveslo/kalkulator-tepove-frekvence, a zkus to fakt dodržovat. Já vím, že to člověka nebaví, když se běhá takhle pomalinku, ale neboj se, tělo si zvykne a za chvíli budeš mít tuto tepovou frekvenci při větší rychlosti, znám to sama od sebe. Od malička jsem běhala závodně, pak jsem přestala a musela jsem se to celé naučit znovu.
    Co se týče protahování, nejlépe na začátku, než se rozběhneš protáhnout svaly na nohách, rukách a zádech, po běhání znovu, aby ti svaly neztuhly a druhý den nebolely. Bazén je fajn, squash taky, ale ten je dobrý na to "zničit se". Přeji hodně úspěchů při shazování, ale myslím si, že to při tvé výšce a váze není až tak nutné. To jsou přesně ty kila, který jdou nejhůř shazovat ;)

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 210 otázek, kterým se dostalo 271 551 odpovědí a 409 727 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist