6 nebo 8 týdnů před porodem?

Otázku položila: alimos 8.4.2011 8:44

Ahojky, prosím o radu.
Jaký je finanční rozdíl při odchodu ze zaměstnání na mateřskou 6 nebo 8 týdnů před porodem? A nevíte někdo jak je to s proplacením dovolené, pokud mateřská zasahuje do následujícího roku? Má těh. nárok na dalších 20 dní proplacené dovolené? Děkuji :)

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Ahoj, dovolená nebude určitě plných 20 dní, ale poměrná část k délce trvání a měla by si ji podle mě dostat uhrazenou, ale s tím si nejsem vůbec jistá. Jinak co se týče nástupu na mateřskou...budeš dostávat 70% denního vyměřovacího základu ze mzdy, takže za 14 dní přijdeš o 30 % mzdy za každý den ale nemyslím si, že je to tak strašný rozdíl. Záleží hlavně na tom, jak se cítíš.

  • Můj osobní názor je, že finanční rozdíl v takovém případě je takřka nulový :o) Mateřskou mi zaměstnavatel proplatil a to jak za rok 2009, kdy se malý narodil, tak za rok 2010, kdy jsem ještě pobírala peněžitou pomoc v mateřství.

  • Mateřská dovolená trvá 28 týdnů. Ať ji začneš 8 týdnů nebo 6 před porodem peníze dostaneš stejné. Každopádně počítej s tím, že pokud před mateřskou budeš na nemocenské, automaticky Ti mateřská začíná 8 týdnů před porodem. Co se týká dovolené - pokud Ti mateřská zasahuje do dalšího roku, krátí se poměrnou částí: (20/365) x počet dní na mat. = nárok na dov.

  • tak u nás v práci jsem musela žádat o čerpání dovolené neprodleně po skončení mateřské, aby mi to nekrátili a měla jsme nějakou dovolenou i za rok ve kterém pobírám mateřskou, ale to už nějak krácené bylo, i když jsem se nedopočítala toho jak se to krátí, prostě jsem místo 25 dní dovolené dostala 20 dní za dobu mateřské do května.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 212 otázek, kterým se dostalo 271 559 odpovědí a 409 734 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist