3 letá varianta MD

Otázku položila: Bývalá uživatelka #19147 8.3.2011 21:12

Ahojky holky...Vše nej k MDŽ :) Potřebuji poradit...Jak je to s tim že otec dítěte nastoupí na tříletou vatriantu a přenechá matce když ona sama by na ní nárok neměla?četla jsem ted článek že se to zařizuje až po šestinedělí a že stačí když by šel jen na pár dní třeba pátek,sobota,neděle a pak přenechal matce...je to pravda?a je to vůbec možný když nejsme manželé?já totiž nemam nárok na PPM tudíž ani na tříletou variantu,ale radši bych nastoupila na tu tříletku...Děkuji

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Ahoj.Nechci tady psát přesně jak to je.Ale tak jak to píšeš to bylo takhle mě řečeno na sociálním,protože se mě to taky týká a mám rodit začátkem května.A manželé nemusíte být.

  • muž musí být otcem dítěte nebo manželem ženy, která dítě porodila a nárok na PPM mu vzniká při současném splnění těchto podmínek:
    • účast na nemocenském pojištění aspoň po dobu 270 kalendářních dnů v posledních dvou letech před nástupem na PPM,
    • v den nástupu na PPM trvá účast na nemocenském pojištění nebo v tento den trvá ochranná lhůta po skončení pojištění,
    • je sepsána písemná dohoda o předání dítěte do péče mezi matkou dítěte a jeho otcem/manželem ženy, která dítě porodila.
    Je-li nárok na PPM uplatňován z nemocenského pojištění OSVČ, pak musí být splněna ještě podmínka účasti na tomto pojištění (nemocenské pojištění OSVČ) aspoň po dobu 180 kalendářních dnů v posledním roce před nástupem na PPM.

    Co se týče započítávání doby účasti na nemocenském pojištění, platí zde totéž, co u nároku na PPM u ženy. Za nástup na PPM se zde považuje den, kdy na základě písemné dohody muž převzal dítě do péče. K převzetí dítěte do péče na základě dohody může dojít nejdříve po skončení šestého týdne po porodu, a to i v případě, že matka dítěte nemá nárok na PPM. Na dohodu neexistuje žádný formulář, musí však obsahovat den porodu dítěte a den, od kterého muž dítě do péče přebírá; vzor dohody je takovýto:

    Podepsaná Pavla Nová, bytem Zounových 45, Praha 5, předává své dítě Josefa Nového, narozeného dne 15. června 2009, do péče jeho otce Jiřího Nového, a to ode dne 1. září 2009.
    V Praze dne 1. září 2009
    podpis: Pavla Nová

    Podpis matky dítěte musí být na dohodě ověřen, a to buď úředně (notář, obecní úřad) nebo na správě sociálního zabezpečení. Otec dítěte/manžel ženy, která dítě porodila může PPM pobírat až po dobu 22 týdnů. Do této doby se započítává doba, po kterou byla PPM vyplácena matce dítěte v době před porodem, a po uplynutí šesti týdnů po porodu.

    Jestliže bude otec dítěte/manžel ženy, která dítě porodila, o dítě pečovat po dobu kratší než 22 týdnů (resp. po kratší dobu, než na kterou má nárok na PPM), je žádoucí dohodu o předání dítěte do péče vypovědět, popř. ji uzavřít jen na avizovaný jeden den. Podpis matky dítěte na vypovězení dohody musí být opětně ověřen.

    Otci dítěte/manželovi ženy, která dítě porodila, vzniká nárok na provedení volby čerpání rodičovského příspěvku už v případě, jestliže o dítě takto pečoval aspoň jeden kalendářní den. Vznik nároku na PPM potvrdí správa sociálního zabezpečení příslušná podle sídla zaměstnavatele nebo mzdové účtárny, má-li zaměstnavatel mzdovou účtárnu, popř. ta správa sociálního zabezpečení, kde je vedena OSVČ. K uplatnění nároku na PPM bude při převzetí dítěte do péče na základě dohody mezi matkou a otcem dítěte potřeba:
    • žádost o peněžitou pomoc v mateřství při převzetí dítěte do péče,
    • kopii rodného listu dítěte,
    • písemnou dohodu o předání dítěte do péče mezi matkou a otcem dítěte,
    • písemné vypovězení této dohody (bude-li otec dítěte o dítě pečovat kratší dobu, než na kterou má nárok na PPM),
    • přílohu k žádosti o peněžitou pomoc v mateřství (pouze, jde-li o zaměstnance).
    Splňovala-li matka dítěte podmínky nároku na PPM a tuto dávku pobírá, je třeba doložit potvrzení plátce dávky (příslušná správa sociálního zabezpečení) o zastavení výplaty PPM matce dítěte. Jestliže matka dítěte podmínky nároku na PPM nesplňovala, je třeba doložit potvrzení o této skutečnosti, popř. čestné prohlášení v této věci.

    Poté, co správa sociálního zabezpečení potvrdí nárok na PPM otci dítěte, může provést volbu čerpání rodičovského příspěvku. Jestliže jej (tedy příspěvek) budete pobírat Vy, je třeba oznámit Úřadu práce, že jste se dohodli na vystřídání při péči o dítě, kdy péči bude provádět otec dítěte. Ten pak požádá o rodičovský příspěvek a po provedení volby jeho čerpání (ne však dříve než po jednom měsíci) provedete opět vystřídání. Bude-li příspěvek od počátku pobírat otec dítěte, provedete střídání jen jednou.

    Také je třeba se obrátit na Vaši zdravotní pojišťovnu a oznámit, že otec dítěte je poživatelem rodičovského příspěvku a naopak, že Vy jím již nejste; také je třeba oznámit změny těchto skutečností.



    Nebo napsáno i jinak:

    Pokud byste chtěli s otcem dítěte zvolit jinou variantu pobírání rodičovského příspěvku (dvouletou, tříletou), otec dítěte může být tím, kdo žádost o příspěvek podá a současně provede volbu jeho čerpání. To je však možné jen v případě, že s otcem dítěte uzavřete dohodu o převzetí péče o dítě a otec dítěte bude splňovat podmínky uvedené níže. Dohodu o převzetí dítěte do péče můžete uzavřít s účinností nejdříve od počátku sedmého týdne po skutečném porodu. V dohodě musí být uveden den, od kterého bude manžel/otec dítěte o dítě pečovat, a den porodu; podpis matky dítěte na dohodě musí být úředně ověřen nebo ověřen orgánem nemocenského pojištění. Na tuto dohodu není vydán tiskopis, vzor dohody je takovýto:

    Dohoda o předání dítěte do péče

    Podepsaná Monika Nováková, bytem Vladivostocká 12, 100 00 Praha 10, předá své dítě Pavla Nováka, narozeného dne 15.6. 2009, do péče jeho otce Petra Nováka ode dne 1.8. 2009.

    V Praze dne 27.7. 2009 Podpis: Monika Nováková

    Podpis musí být ověřen buď tak, že bude dohoda podepsána matkou dítěte až na OSSZ, nebo musí být podpis ověřen obecním úřadem nebo notářem. Podpis muže, který bude o dítě pečovat, není na dohodě nutný. OSSZ musí být předložen aspoň k nahlédnutí doklad, že muž je otcem dítěte nebo manželem matky dítěte.

    Otec dítěte si musí uplatnit nárok na PPM prostřednictvím svého zaměstnavatele nebo na příslušné OSSZ, pokud je OSVČ. Na žádosti o PPM by datum, od něhož o dávku žádá, mělo být shodné s datem, od kterého podle dohody přebírá péči o dítě.

    Podmínky nároku na PPM při uzavření dohody o převzetí péče o dítě:

    - účast na nemocenském pojištění aspoň po dobu 270 kalendářních dnů v posledních dvou letech před převzetím péče o dítě a je-li nárok uplatňován z nemocenského pojištění OSVČ, též účast na tomto pojištění aspoň po dobu 180 kalendářních dnů v posledním roce před převzetím péče o dítě,
    - účast na nemocenském pojištění trvá nebo trvá nejvýše sedmidenní ochranná lhůta po jeho skončení, a to v den převzetí péče o dítě,
    - denní výše PPM by činila aspoň 380 Kč (pokud byste chtěli volit 2leté čerpání RP).

    Délka pobírání PPM není nikde stanovena a ani zákon o státní sociální podpoře nevyžaduje pro volbu délky rodičovského příspěvku určitý počet dní, či měsíců čerpání PPM. Otec dítěte může nastoupit na PPM pouze na jeden den /ideální doba je víkend/. Dohoda může být pak vypovězena, a to jak matkou, tak i otcem dítěte. Poté zaniká muži nárok na PPM. Opět je třeba ověření podpisu jako při uzavření dohody. V praxi to bude znamenat, že se např. po 1 dnu, víkendu trvání dohody opět dostavíte na OSSZ, kde před jejich pracovníkem dohodu vypovíte. Manžel si pak nechá potvrdit délku trvání nároku na PPM a denní výši dávky. Takto získá nárok na provedení volby čerpání rodičovského příspěvku. Rozhodně v zaměstnání nemusí dávat výpověď.

    Splní-li otec dítěte tyto podmínky, pak je možné, aby žádost o rodičovský příspěvek podal a současně volbu jeho čerpání provedl on.

  • kdysi sem psala na www.aperio.zc - taky mě to zajímalo. Hodně dobrá poradna, týkající se tohodle.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 231 otázek, kterým se dostalo 271 613 odpovědí a 409 753 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist