mateřská-rodičák na dvě děti současně ?

Otázku položila: Bývalá uživatelka #29716 2.12.2012 23:22

ahoj,chci se zeptat......když nastoupím na mateřskou a několik měsíců potom bych porodila své dítě......měla bych tedy 2 děti......budu brát mateřskou na každé dítě nebo jen jednu na obě?

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Přesně jak píše renatka051.mateřská a rodičovská je rozdíl, plno žen jsi to plete.Mám kamarádku ma dvojčatka a ted se ji narodilo miminko a bude brát jen na něj.Vždycky se bere jenom nato nejmladší dítě.Na tamty už jen přídavky, ja vím je to svinárna....

  • rodicak se bere jen na to nejmladsi

  • mateřská je nemocenská dávka a náleží tomu, kdo má odpracováno potřebný počet dní. Pokud jsi na ni měla nárok při 1. dítěti a Tvůj pracovní poměr stále trvá, či budeš v ochranné lhůtě (po skončení pracovní smlouvy, či zániku zaměstnavatele), budeš mít nárok na mateřskou i u druhého dítěte. Ovšem pak je ještě rodičovský příspěvek (na ten mají nárok všichni), který se vyplácí od narození dítěte-v případě, že nemáš nárok na mateřskou, případně se rodičovským příspěvkem doplácí dávka mateřské (pokud vypočtená částka mateřské nedosahuje výšky rodičovského příspěvku-to jsem měla já) nebo se vyplácí až po skončení výplaty dávek mateřské. Obě dávky najednou se tak nevyplácí (až na tu vyjímku) a pobíráš buď mateřskou (už 6-8 týdnů před porodem) a musíš ukončit rodičák na předchozí dítě. Nebo pobíráš rodičovský příspěvek ode dne porodu, ale pouze na nejmladší dítě v rodině, takže jen jeden. Na každé dítě zvlášt´ lze pobírat jen přídavek na dítě (na dítě do 6ti let je to 500kč)...I když má maminka dvojčata, trojčata, pobírá jen jednu mateřskou a pak jeden rodičovský příspěvek, úplně stejně, jako by měla jen jedno dítě.. Finančně nejvýhodněji je si naplánovat děti tak, abys další porodila, když ti skončí rodičovský příspěvek na 1. dítě, jinak se to z této stránky moc nevyplatí, já třeba měla děti po 2 letech (ale nárok na 2letý rodičák jsem neměla), takže jsem o ty peníze, co jsem mohla dostat od státu, kdybych měla děti dále od sebe přišla..

  • nn kazde dite musi mit narok na svoje penizky.......moje svagrova ma taky 2 deti a bere na kazdeho zvlast

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 232 otázek, kterým se dostalo 271 617 odpovědí a 409 754 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist