Proč je sushi tak zdravé a můžeme si ho dopřávat i v těhotenství?

Milujete sushi a obáváte se, že si ho v těhotenství budete muset zakázat? Nebo jste už těhotná a trápí vás neustále přítomná chuť na maki nebo nigiri? Ačkoli se často všeobecně tvrdí, že sushi je v těhotenství zakázané, někteří odborníci toto omezení nevidí tak jasně. Můžete si tedy sushi dopřávat i v těhotenství?

Sushi si můžete dopřát i v těhotenství

Kvalita surovin především

Sushi patří mezi nejzdravější potraviny a je bohatým zdrojem vitamínů a minerálů. Výrazným prvkem této japonské lahůdky jsou čerstvé syrové ryby. Právě ty jsou důvodem, proč by se měla konzumace sushi v těhotenství omezit. Při špatném skladování rybího masa hrozí po jeho požití nepříjemné zdravotní potíže, které by pro těhotné mohly mít i nebezpečné důsledky. Tomu se ale můžete velice snadno vyhnout! Dopřejte si sushi v prověřené sushi restauraci, kde máte jistotu, že ryby pocházejí od kvalitního dodavatele. V restauraci vám jejich čerstvost i původ rádi dosvědčí.

Není ryba jako rak

Ryby na sushi se používají buď čerstvé, nebo hluboce zmražené. Při hlubokém zmražení dojde k vyhubení všech bakterií a maso je pak bezpečné pro konzumaci v syrovém stavu. U čerstvých ryb se pro odhalování případných parazitů používá speciální světlo. V obou případech by proto ryby měly být dokonale prověřené a zdravotně nezávadné.

Sushi salát z Sushi Upgrade

Jakým rybám se radši vyhnout?

Jediné, čemu by se těhotné měly opravdu vyhýbat, jsou ryby, které mohou obsahovat těžké kovy. Patří mezi ně tuňák, žralok nebo mečoun. Těžké kovy z ryb nemizí ani po tepelné úpravě. Zvolte proto raději lososa, ideálně z volného chovu.

Zdraví z Japonska

Tradiční sushi obsahuje spoustu vitamínů i minerálů. V rybách najdeme vitamíny A, D, C, B12, zinek, železo a jód. Rýže obsahuje vitamín B6 a vitamín E, dále draslík, železo, fosfor, hořčík, chrom a selen. Mořská řasa nori, japonský křen wasabi a nakládaný zázvor jsou vydatnými zdroji vitamínů A, C, B1, B2, B6 a vápníku, hořčíku, železa, jódu, draslíku a manganu. Proč si něco tak zdravého v těhotenství odpírat?

Chcete mít jistotu?

Pokud vás ani kontrola masa či jeho hluboké zmražení nepřesvědčí o jeho bezpečnosti pro těhotné, dopřejte si v tomto radostném období sushi s tepelně upravenou rybou nebo si pochutnejte na zeleninovém sushi. Zajímavou alternativou je netradiční kombinace s ovocem, která už si také našla své fanoušky.

Sushi Upgrade - skvělé sushi na Praze 2

Restaurace Sushi Upgrade

Jedno z nejkvalitnějších sushi si můžete dopřát v pražské restauraci Sushi Upgrade, která sídlí v Opletalově ulici. Jejich šéfkuchař má dlouholeté zkušenosti s přípravou japonských jídel, dokonale proto uspokojí vaše chuťové buňky. Máte chuť na sushi, ale nechce se vám opouštět pohodlí vašeho gauče? Sushi Upgrade nabízí i rozvoz sushi po Praze a okolí, a to každý den od 11 do 22 h.
 
Mohlo by vás zajímat:
Co o sushi a sushi restauracích možná (ne)víte?

Nejlepší rádkyně

Aktivita na WomenZone

TOPlist