Co o sushi a sushi restauracích možná (ne)víte?

Sushi, japonsky 寿司, je jedno z nejznámějších jídel japonské kuchyně. V doslovném překladu znamená „kyselá rýže“. A i když je sushi známo více než 10 000 let, v moderním světě se proslavilo teprve nedávno. Japonci? Ne, Kaliforňany!

Sushi s lososem

Jak se dostalo sushi z Japonska do USA?

I když ne každý sushi ochutnal, snad všichni znají klasické sushi aspoň z obrázku. Syrová ryba obalená rýží a to vše zabalené do řasy nori. Váleček všech ingrediencí se nakrájí na malé kousky a podává se pod názvem Maki. S tímto receptem v hlavě emigrovalo mnoho Japonců do USA a v roce 1883 v San Francisku vznikla první sushi restaurace.

Za Kalifornskou rolkou stojí strach

Opravdový sushi převrat Amerika zažila až o století později. Neuč orla lítat, říká se všude po světě. V Los Angeles o tom ale asi nikdy neslyšeli. To oni vynalezli v 60. letech 20. století Kalifornskou rolku (California roll). Mohly za to nejen vysoké ceny tuňáka, ale hlavně obavy ze syrové ryby, kterou nahradili avokádem, zabaleným do rýže a sezamových semínek. Kalifornská rolka se rázem stala populární nejen v USA, ale i v samotném Japonsku.

Ochutnejte sushi

Na jaké další druhy v sushi restauraci narazíme?

Vyznat se v jídelním lístku sushi restaurací není až taková věda. Abyste ale věděli, co si objednáváte, je potřeba znát pár názvů sushi:

Už známe:
 
  • Sushi – Maki: nejzákladnější podávané sushi rolkovitého tvaru. Je připravované z rýže plněné masem nebo kousky zeleniny, to vše zabalené v řase nori a nakrájené na malá kolečka. Ta namáčíme do sójové omáčky nebo křenu wasabi.
  • Sushi - California roll: je připravované stejně, jako Maki, ale úplně naopak. Namísto řasy nori je na povrchu rýže a sezamové semínko.
Dále v menu najdeme:
 
  • Sushi – Temaki: z řasy nori je vytvořený kornoutek, naplněný rýží, masem nebo kaviárem.
  • Sushi – Nigiri: z rýže je vytvarovaný váleček, na kterém je položená ryba, zelenina nebo vejce. Podává se se sójovou omáčkou a křenem wasabi.
  • Sashimi: speciální sushi bez rýže a řasy. Tenké plátky ryby se namáčí do sójové omáčky nebo křenu wasabi. 

Vyznáte se v typech sushi?

Kam na sushi v Praze?

Dobré sushi se nerovná jen čerstvé a kvalitní suroviny, ale i skvělý mistr japonské kuchyně, který se neučil rolovat sushi podle Youtube, ale má s přípravou japonských jídel mnohaleté zkušenosti. Takového šéfkuchaře najdete v Opletalově ulici v Praze 1 v restauraci Sushi Upgrade. Máte to daleko? Objednejte si sushi až domů na gauč. Rozvoz sushi po Praze a okolí je vám v restauraci k dispozici až do 22:00.

Sushi restaurace

Přejeme vám dobrou chuť. Sayounara!

Nejlepší rádkyně

Aktivita na WomenZone

TOPlist