změna trvalého pobytu

Otázku položila: petulinkaa13 16.2.2016 13:36

Ahoj holky,
Potřebuji radu,jelikož už si to po 10ti letech nepamatuji :-) prodali jsme byt kde mame trvaly pobyt,budeme si ho hlasit zatím tady kde jsme v podnajmu nez budeme mit neco noveho svoje.Co je potreba? a jaky je postup? jde o me,manzela a Anezku :-) napred zajit na urad a pozadat zmenu o trvaly pobyt a potom az zaridit nove doklady jako obcanka atd.? nebo obracene? a u ditete se to zrizuje zvlast nebo je to automaticky s nami? a co se tyce pak nahlaseni noveho trvaleho pobytu jako u banky,pojistovny,doktory atd. to je az s novou obcankou kde bude nova adresa nebo muzeme driv? Děkuji za rady :-)

  • 16.02.2016 13:39:30 - yamd změnila kategorie otázky

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • sisterrys16.2.2016 13:44

    Ahoj, já jsem měnila bydliště asi před rokem a půl. Nevím, jestli si vzpomenu na vše.
    Nejdřív jsem šla nahláasit změnu bydliště na úřad, s sebou jsem měla občanku a nájemní smlouvu. Dostala jsem nějaké potvrzení a zažádat o novou občanku jsem šla hned. Chvilku jsem musela počkat, než se změna objevila v systému. Pak jsem hlásila změnu všem ostatním (zaměstnavatel, doktoři apod). Kopii nové občanky (pro banky a zaměstnavatele) jsem dodala, jakmile jsem ji měla.
    Jak je to se změnou u dítěte bohužel netuším.
    Je třeba si dávat bacha na řidičák (já ho nemám), ten se musí měnit do 8 dnů od změny, u občanky je ta lhůta tuším delší.

  • První musíte mít nějaký souhlas o tom, ze si můžete dat trvaly pobyt tam, kde jste v nájmu (ale nevím presne co, zkuste si zavolat na matriku), potom půjdete na matriku se starým obcankama, tam vam ustrihnou rožky, vypisi papírek, ve kterém je uvedena ta změna a s tím půjdete udělat novou občanku. Na matrice se platí mysli 50,- A změnit si to musíte vsue sami, někomu spaci email, někdo chce i novou občanku k tomu. A dítě se mění zároveň s vama

  • Nejdriv na urad,tam musi majitel nemovitosti,pokud to nejsi ty s manzelem podepsat souhlas s vasim trvalym bydlistem,odstrihnou vam ruzky a s daji vam dodatek, s tim se pak jde zazadat o novou obcanku.Jakmile mate tu ustrizenou obcanku a potvrzeni,muzete uz i na pojistovnu atp.S ditetem to nevim,ale myslim,ze Anezku musite prehlasit spolu s vami,automaticky se to asi nedela. Kazdopadne s tim vam poradi na urademaz budete nahlasovat tu zmenu ;)

  • Podle zákona je to takto pokud měníte na základě nájemní smlouvy ta Vám ke změně stačí. Občanské průkazy obou dvou a pokud měníte do jiné obce tak doporučuji vzít i rodný list dítěte. Tím dnem kdy přijdete na úřad máte změněný TP a do 15-ti pracovních dnů musíte požádat o nový OP. Pokud měníte do jiné obce musíte zaplatit komunální odpady a ještě zažádat o vydání nového řidičského průkazu. Za změnu TP se platí za každou osobu 50,- Kč správní poplatek za dítě ne. Jinak všude to nahlašovat s OP a potvrzením o změně TP, které dostanete k OP. Zdravotní pojišťovna to tam většinou má ale je lepší si tam raději zavolat.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 214 otázek, kterým se dostalo 271 562 odpovědí a 409 740 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist