žehlit či nežehlit?

Otázku položila: Bývalá uživatelka #33108 19.6.2012 18:21

Maminky chtěla jsem se zeptat, žehlily jste věci na novorozenečka? Já doma nežehlím vubec, vlastně ani nemám žehličku a prkno, naučila jsem se prádlo věšet tak, že žehlení ani nepotřebuje... Byla jsem rozhodnutá, že žehlit nebudu ani pro malého, kamarádka taky nežehlila a všechno v pohodě (cca v sedmi měsícich se mu na zadičkách udelal na pár dnu exem, ale to s tím podle mě nesouviselo) ale dneska mě mamka celkem rozhodila, trvdí mi, že žehlit musím, protože jinak malý bude mít kožní potíže, které se ani nemusí projevit hned ale třeba až po pár měsících, tvrdí, že kamrádčin syn měl exem z toho, že nežehlila (to by ale projevilo mnohem dřív než v sedmi měsících, nebo ne?)...Mi to teda přijde jako nesmysl, ale ráda bych znala váš názor... Děkuji.

Děkuji moc všem za názory:)

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • ahoj, tak je to v zásadě na tobě. to žehlení je 1.kvůli zabití bakterií, které by mimču nemusely dělat dobře 2. proto, že i pokud by jsi prala na 60°C tak ta teplota je při tom praní jen velmi krátkou dobu a na zabití bakterií to nestačí a prát všechno prádlo na 60°C není zrovna ekonomické ani ekologické 3.protože se pro mimčo nepoužívá aviváž, tak to žehlení slouží i k určitému změkčení prádla. takže žehlení není jen estetický význam pěkného prádla ale i praktický.

  • syn má rok a půl a žehlím od začátku stále všechno prádlo, nemám s žehlením žádný problém, žehlím prádlo i pro nás dospělé. Mám ráda vyžehlené prádlo, je mi příjemnější na dotyk a zase tolik času mi to nezabírá.

  • Já myslím, že se dovíš od každého jiný názor. Já čekám první miminko. Přes prázdniny chci vyprat celou výbavičku a to se chystám i vyžehlit. Pro uplně malé mimi budu asi taky žehlit, ale nemyslím, že mi to dlouho vydrží. Jsem taky totiž totální nežehlíč. Žehlím v podstatě jen košile a kalhoty, které se krčí, ale jinak nic. Pokud to nebude malému dělat problém, tak asi ani na něho nebudu žehlit uplně všechno. Když to vezmeš, říká se, že tím zabiješ bakterie. Ale dáš to do skříně a jak dlouho bude těm potvůrkám trvat než se znova objeví. To bys musela žehlit před tím, než mu to oblečeš.

  • já osobně si nedokážu představit být bez žehličky, kolikkrát jsou ty věci tak pokrčené....... já určitě žehlím naší malé dceři.

  • Já taky doma skoro nežehlím - snad jen utěrky. Mám na pračce takový program, že to prádlo nemám téměř zmačkané. Ale na děti jsem všecky věci ( tedy krom štramplí, ponožek atp. ) do roku žehlila- tedy u toho prvního - u druhého - ten má 10 měsíců budu taky žehlit jen do ca roku

  • Přidám svoji zkušenost, mám dvouletou holčičku, peru, ale nežehlím, žádné problémy nemá, prádlo věším tak, aby nebylo zmačkané, důkladně :-D takže myslím, že kožní problémy se žehlením nesouvisí, malá by sice mohla mít kožní problém, ale jedině geneticky, protože manžel kožní problémy má.

  • Exém nezpůsobuje to že nežehlíš, ale to že používáš špatný prací prášek! To zda žehlit nebo ne je čistě Tvoje věc - žehlí se kvůli zabití bakterií na prádle. Podle mě, pokud pereš prádlo nad 70st. tak všechny bakterie zahubíš i bez žehlení. Pokud "látkuješ" tak se říká, že je dobré pleny žehlit kvůli "změkčení" (že se prdelka "nepoškrábe"). Já látkovala a nežehlila a nic se nestalo - tak to asi nemá až takový význam :-). Patřím taky mezi "nežehlilky".... obě mé děti to přežily bez úhony. Čas, který bych byla u žehlení, jsem alespoň mohla strávit s nimi :-).

  • Tak já jsem žehlila poctivě všechny věcičky celé šestinedělí, pak už jsem se na to vyprdla. Žehlím je to, co je hodně pomačkané a nemáme žádný problém.

  • třetímu dítěti jsem už nežehlila vůbec nic, ani látkové pleny (jednorázové jsem nepoužívala), prostě nic, narodilo se do nevyžehleného. Žehličku jsem věnovala tchýni, takže už dávno nemám čím žehlit. Už u druhého jsem se žehlením pokulhávala, vyžehlené pleny měla akorát ty, co jsem stihla vyžehlit před porodem, takže 1. týden a dál byla v nevyžehlených a oblečení to samé, asi k tomu přispělo, že sjem děti měla velmi krátce po sobě a fakt jsem byla ráda, že jsem ráda. Kkdyž jsem nabila pozitivní zkušenosti, u třetího dítěte jsem se s předsudky nežehlení od okolí (myslím tím hlavně babiček) nezabývala. Krčivé věci zůstávají na dně skříně, ostatní se narovnají hnedka. Také jsem slyšela, že aby žehlení mělo efekt, muselo by se to hnedka po vyžehlení použít, jinak to pak ztrácí význam, těžko říci, to mi říkala kamarádka, která také nežehlí :-)
    Jsem si říkala, co asi lidi dělai dříve, než vynalezli žehličku a že se dnes všechno moc hrotí. Přeci žijem v "lepších" životních podmínkách, až moc, zdá se mi to až přehnané, děti pak neskolí bakterie ze špíny, ale různé alergie a přecitlivělost na cokoli normálního. U nás to snad i zatím platí, nikdy žádný problém nenastal, abych se nad sebou musela zamyslet a přehodnotit to nežehlení. Jinak pleny jsem alespoň v šestinedělí vyvářela i s oblečením, co to sneslo, po šestinedělí na 60 a jen počůrané pleny na 40.

  • Martasek8919.6.2012 21:31

    Já žehlím stále - malá má skoro rok. Někdy to nestihnu, tak sem tam dostane nevyžehlené. Aviváž dávám, nic to nedělá a začala jsme znovu žehlit i látkovky, které jsem nějakou dobu nežehlila.

  • Ahojky, já taky prádlo vůbec nežehlím, ani na malou (3 roky), taky vše vždy jen hned po vyprání šikovně pověsím, tak že žehlit ani netřeba, a snažím se volit nemačkavé materiály. Takže to mám úplně stejné jako ty. Teď čekám mimi a radši jsem si teda prkno a žehličku pořídila, abych mohla žehlit alespoň látkové pleny a povlečení, když už nic jiného. Alespoň prvních pár týdnů či měsíců. Jnak myslím, že prádelko budu prát na 60 stupňů, tak u prádélka to nepovažuji za tak nutné, to žehlení. A mám v plánu do budoucna si pořídit sušičku, prádlo prý ze sušičky není vůbec zmačkané, tak se může rovnou ze sušičky složit o skříně. A navíc člověku věčně nevisí po bytě či na sušácích nějaké vyprané mokré sušící se prádlo. Spousta maminek má určo jiný názor, ale já to žehlení taky zrovna moc nehrotím.

  • Já chci taky umět věšet prádlo tak, abych ho nemusela žehlit. Tu činnost fakt nemám ráda :-(

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 217 otázek, kterým se dostalo 271 565 odpovědí a 409 748 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist