žebráci a žadatelé o peníze - jak se k nim stavět?

Otázku položila: Bývalá uživatelka #32904 3.1.2012 10:30

Ahoj, mám takový dotaz z jiného soudku... Jak se stavíte k "žebrákům" na ulici, bezdomovcům, co sedí s nádobkou na peníze nebo třeba pouličním umělcům... Dáváte jim nějaký ten příspěvek? Ale přece nemůžu dávat všem kdykoliv, kdy projdu okolo, to bych přišla na buben... :( Ale zase je mi jich líto.. A nebo situace, kdy čekáte na veřejnou dopravu a přijde k vám člověk, že ztratil peněženku a nemá peníze na cestu domů.. To se mi stalo tolikrát, že mi to vždycky přišlo podezřelé... Dáváte, dali byste nějaké peníze??? A jestli je tu nějaká křesťanka, můžete mi sdělit, jaký je na toto pohled z křesťanského hlediska?
Děkuju moc, opravdu mě to trápí... Většinou nic nedám, tak nevím, jestli je to špatné... :(

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • ja,kdyz jsem sla jednou z tesca s deseti koblizkama v ruce tak se me jeden bezdomovec zeptal jestli bych mu nedala nejakou kacku a ja mu dala misto penez pet koblizku :-))

  • Simone3.1.2012 12:56

    Tak abych přidala i svůj názor...nejsem úplně ortodoxní věřící. Věřím v Boha, ale nijak konzervativně a spíš si z víry vybírám to, co je mi milé, takže třeba pomoc druhým. My to děláme tak, že jsme si vybrali pár organizací: Člověka v tísni, Amnesty International a Spolek ochárnců zvířat - takže pomáháme dětem a přírodě (měli jsme třeba adoptovanou dívku z Ugandy a z našich peněz jí bylo zaplaceno očkování a vzdělání - teď už dospěla a má práci, takže adopce tím pro nás skončila), zvířatům tady v ČR a taky lidským právům. Nedáváme mnoho, protože peněz nemáme nazbyt, ale na rozdíl od peněz pro bezdomovce alespoň víme, že ty peníze nepůjdou do alkoholu, ale tam, kam mají.
    Pokud jde o bezdomovce apod., já se jich většinou zeptám, na co to chtějí: pokud řeknou na vlak, nabídnu jim, že jim koupím lístek. Pokud na jídlo, jídlo jim koupím - obvykle tak odfiltruju ty, co chtějí na chlast nebo drogy a těm v opravdové nesnázi (doufám) skutečně pomůžu. Jinak u sebe občas nosím vizitky neziskovek a těm lidem to dám. Rozhodnutí je pak na nich. Takže sturčně: snažím se pomáhat, ale smysluplně.

  • Já nikomu nic nedávám, nevěřím lidem, většinou jsou to podvodníci..

  • Verousek893.1.2012 10:45

    Já nedávám nic, protože když pak vidím, že si za to koupí cigarety a alkohol, tak mi jich vůbec líto není. Těm pouličním lidem, co na něco hrají, tak těm už jsem několikrát dala pár drobáků. Někdy vidím, že mají pejska, tak lidé spíše jim dávají jídlo, třeba pejskovi koupí konzervu s jídlem. Nevím, ale přijde mi, že ti bezdomovci si takový život vybrali, že nebudou pracovat a nebudou se o nic starat. O peníze na cestu domů na nádraží mě nikdy nikdo nežádal, ale nevěřila bych a peníze určitě nedala. Vzhledem k tomu, že hledám práci těsně po škole, nemám nárok na podporu, nemám nárok ani na životní minimum, takže od státu nevidím ani korunu a nikdo mi taky nic nedá a musím se nějak uživit. A bezdomovec ze mě není.

  • ja tedy rozhodne nedavam,me take nikdo nic neda a navic takovy lide kdyz zebraji a jeste z nich tahne alkohol a pak je vidis s krabicovym vinem pred supermarketem,oni nezabraji aby meli co jist ale aby meli na cigarety a alkohol.nedavno po me pan zebral cigaretu a rekla jsem mu at si na ne jde vydelat kdyz chce kourit,me take nikdo nic neda,je spousta nezamestnanych,ja jsem take na ÚP a nemam zadny prijem,ale nastesti mam kde bydlet,a spousta takovych bezdomovcu je kteri maji kam jit a nebo si za to muzou sami jak dopadli,pripili ci prohrali v automatech byt apod.je spousta takovych pripadu...

  • full.avl3.1.2012 12:59

    já nic nedávám, ač bych třeba i chtěla, a nějak tyhle lidi asi "přitahují" protože se mě zeptá na peníze třeba za den i deset lidi. Ano je mi jich líto, ale prostě nedávám jim peníze.

    Já jím třeba ani neumím říct ne a tak raději ani neodpovím, a jdu dál. Njn tahle doba je zlá, ale jsou tací bezdomovci co si za to můžou sami, ano neříkám že všichni jsou takové, ale některé si totu cestu zvolili sami. A ještě další věc, když mají třeba na ruma, tak přece si můžou místo alkoholu koupit jídlo..

  • Ahojky, ja jsem drive penize davala a i si kupovala ruzne "suvenyry" na ulici, casopisy,.....Dneska uz ne. Kdyz jsem jeste kourila, tak se me moc lidi ptalo i na cigara,ale ja kourila malbora a rozdavala je a pak jsem kdysi zapomela penezenku doma a nemela na cigo a docvaklo mi, ze me to cigaro taky nikdo neda zadara... Od te doby jsem si rekla, ze toto podporovat nebudu. Parkrat jsem si koupila casopis SRDCE (vzdycky kdyz jdu z makra tak tam stoji pani a te me je lito) ale nic vice. Byla jsem v domove duchodcu a ve stacionari se svoji známou co dela kanisterapii (k tomu je novinarka) a kdyz jsem videla kde je pomoc dulezita tak tam jsem pomohla. Kdby jyte videli oci tech starych lidi a deti kdyz k nim prisel ten pes,...no ja teda zatlacela slzy jak to slo. Koupili jsme psovi nekolikatery granule(pozor pes je alergik a papa jenom granule za 15OOkč) a detem jsem rozdala plysaky a mela jsem tak dobry pocit ze to nejde ani popsat. Tohle mi pripomelo ze bych mela zase neco koupit,ale tam kde je to potreba a ne bezdomovcum. Nerikam, nekteri jsou v tom nevinne,male ti co maji snahu, jdou do azyloveho domu a snazi se aspon brigadne pracovat,....

  • Já je ignoruju... Udivuje mě, že jsou tak drzí a žebrají peníze od studentů! To je prostě vrchol nehoráznosti... Nekouřím, nepiju, přivydělávám si, ale takový člověk si ty moje peníze ničím nezaslouží... Nehledě na to, že z nich mám "strach"...

    Maximálně dám pár drobáků pouličním umělcům, když se mi to líbí... Ale upřímně, ti alespon něco dělají...

    Jsou centra, kde se bezdomovci můžou umýt a přespat... přes den by mohli klidně pracovat... a jak rychle by si vydělali na bydlení (třeba i v podnájmu, se spolubydlama)... holt si nemůžou dovolit být ohledně práce vybíraví...

  • Ahoj, muj velky problem je, ze jsem clovek, ktery neumi rikat NE. Dost mi to komplikuje zivot. Uz nekolikrat se mi stalo, ze ke mne prisel bezdomovec, jestli bych nemela par drobnych (nikdy si teda nehral na to, ze ztratil penezenku) a ja mu je vzdycky dala. Do kelimku ale penize nehazim...

  • já sem na tom stejně jako anonymka - nedávám. u nás je dokonce prý chlápek, kterej takhle žebral a pak jezdil na měsíční dovolenou na Kanárské ostrovy. je mi to nepříjemné, když ke mně něko přijde a žádá o peníze, ne že by člověk dát nechtěl - ale je to denně něco. a já nekradu, abych mohla dotovat všechny lidi, kteří o peníze žádají, každou korunu si pracující musí v dnešní době vydřít :(

  • ja davala jednou rocne o vanocich jednomu vybranemu stovku, pak sem si rikala, ze je lepsi jim dat spis treba neco k jidlu, apod, aby to nepropili, jenze to vas poslou nekam...vzhledem k tomu ze sem delala v neziskovce sem davat prestala, protoze sem delala uz tak dost pro soc. slabsi...ani nedavam na postizene apod.

  • Ahojky, já jsem taky asi zlá, ale taky nedávám nic. Většinou se jim vyhýbám nebo říkám NE. Vím, že třebas plno lidí, co žijou na ulici za to nemůžou, že je to dnes hnedka zůstat na ulici. Ale většina těhle lidí si myslím, že to jen hraje. Že můžou chodit do práce, že mají kde bydlet. Existuje plno spolků, které těmhle lidem pomáhá. Víš, mě taky nikdo nedá nic zadarmo a všechno co máme, na to jsme si taky museli vydělat.

  • petulinkaa133.1.2012 17:38

    Take je ignoruji a rikam,ze nemam penize :-( utraceji to za chlast s takovy ty jako,ze ztrati penezenku,no taky neverim :-( jednou jsem u nas potkala chlapa,ktery hledal nejakou banku u nas,ale ta tady neni a rekl,ze ji hleda,protoze mu ukradli kartu do bankomatu,tak aby mu ji zablkovali a chtel pujcit 10kc na butku aby si zavolal,tak jsem mu 10kc dala (protoze se mi toto stalo v Praze a taky nam s kamaradkou lidi pomohli,i kdyz az po delsi chvili,prazaci! no ale z tohodle chlapa nakonec ukazalo to,ze sice jsem videla,ze sel do ty butky,ale druhy den jsem ho potkala zase jak se u nas v okoli prochazi,ale vypadal slusne,tak nevim nakonec :-( jinak ale nedavam,kazdy ma moznost jit makat a postavit se na nohy.

  • nedávám jim nic!jejich boj!všechno stejně prochlastají!!chcou peníze,at jdou makat!

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 214 otázek, kterým se dostalo 271 562 odpovědí a 409 745 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist