zápis na matrice?

Otázku položila: Bývalá uživatelka #19470 7.6.2011 21:55

Ahoj holky, když se narodí mimi, stane se automaticky občánkem obce, kde mají trvalé bydliště rodiče nebo se s rodným listem musí na matriku a dítě "přihlásit"?? Dííky.

Kočky, díky za odpovědi. Volala jsem na matriku a je to tak, jak jste psaly. K trvalému bydlišti se mimi hlásit nemusí - je tak učiněno automaticky. Mějte se! Hezký den;)

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Když se narodila první dcera, tak jsem si šla změnit trvalé bydliště a s tím jsem nahlásila i jí. Jinak jsem přesvědčená, že má automaticky trvalé bydliště podle matky.

  • lulatko7.6.2011 22:39

    Neřekla bych, že je to automaticky. My jsme dceru po narození museli jít k trvalému bydlišti normálně nahlásit. A vítání občánků taky automatické asi nebude - nikdo do něj nikoho nutit nemůže. Alespoň u nás to funguje tak, že rodiče sami si podávají na MÚ žádost, že o vítání mají zájem.

  • už ho hlásit k trvalému bydlišti nemusíš, má ho automaticky po matce, zjišťovala jsem to v lednu a opravdu mi ho našli v databázi našeho města, matriky to mají nějak provázané a tudíž stačí jít vyřídit jen rodný list tam, kde jsi rodila. Hlásit to musíš na zdravotní pojišťovně, kterou má taky automaticky po matce.
    Na vítání občánků nás zvali až ve třech měsících a bylo to automaticky, nikam jsme žádat nemuseli, ani jsme nemuseli potvrzovat, jestli přijdeme. Poslali pozvánky a kdo chtěl, ten s mimčem přišel.

  • Tak u nás to bylo takhle: rodný list vystavila matrika příslušná k místu kde se malá narodila (praha), ale dcera měla automaticky vedeno trvalé bydliště podle mého (Ústí). Vítání občánků předpokládám, že se sice dělá automaticky, ale dle mé dedukce zasílá pozvánky dětem (resp. rodičům), které byli narozené v místě, podle záznamů v místní matrice (u nás tedy v Ústecké). My totiž nikdy žádné pozvání na vítání občánků nedostali.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 228 otázek, kterým se dostalo 271 605 odpovědí a 409 753 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist