úřad práce x rodičovský příspěvek od kdy

Otázku položila: Anonymní uživatelka #424874 18.3.2021 21:03

Ahoj mám dotaz. Jsem na pracáku a pobírám podporu na kterou mám nárok těch cca 5 měsíců tuším. No jde mi o to, že mám rodit v dubnu a teď jak jsem byla na pracáku tak mi řekla paní že mám přijít až někdy na konci června ukončit pracák a nastoupil na rodicovskou. To znamená že nebudu mít rodičovský příspěvek od porodu ale až od toho cca července až mi skončí podpora z pracáku? Jsem z toho zmatena.

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • jsem na tom dost podobně, zatím nemám tedy žádné info, ale když si člověk zažádá o rodičovský příspěvek do tří měsíců od porodu, tak mu náleží vyplatit od měsíce porodu (rodičák náleží vždy za celý měsíc, i když se dítě narodí poslední den v měsíci a vyplácí se jako výplata, tedy zpětně)..Problém je tedy hlavně v příjmu rodiny jako takovém, pokud si člověk může dovolit být bez příjmu rodičovského příspěvku a pak ho dostat vyplacený zpětně nebo nemůže..a pokud ne, je třeba prostě zažádat o rodičák co nejdříve po porodu, zvlášť, když se miminko nenarodí na začátku měsíce, ale je konci, protože vyřízení žádosti chvíli trvá...
    Každopádně myslím, že té "pracovní" části ÚP lze nahlásit narození dítěte snad i tekefonicky..No, jsem zvědavá, už jsem v té situaci jednou byla, ale už si to moc nepamatuju a teď je jiná doba, fakt se mi z čerstvým miminkem nebudou chtít obíhat úřady...

  • HaSha19.3.2021 9:14

    Myslím, že se tě úřednice snažila chránit před tím, abys to měla souběžně. Při pobírání rodičáku se zavazuješ k zajištění celodenní péče o dítě, při registraci na ÚP k aktivnímu hledání zaměstnání. Více méně ti řekla, vyčerpej nejdřív podporu a pak začni čerpat rodičák, ten ti nikam neuteče, jeho celková částka je daná (pokud teda nějak brzy znovu neotěhotníš, rodičák na dvě různě staré děti pobírat nelze a nevyčerpaná částka by propadla státu). Rodičák na nejmladší dítě v rodině můžeš pobírat od měsíce, který si nastavíš, nemusí to být ten, ve kterém se narodilo. Od porodu se vyplácí většinou, pokud nemáš žádnou jinou dávku/příjem.

  • No já mám sezonní zaměstnání, takže přes zimu bývám cca 3m na UP. Po měsíci tam jsem zjistila, že jsem těhotná. (Podotýkám, že to nešlo ani 8 let ani přes několik umělých oplodnění) Pan dr říkal, že mě zpět ani nepustí. V dubnu mi navíc vypřší těch 5m. Navíc jsem z dcerou doma kvůli zavřeným školám. Tak jak to vidím, jediná možnost je nemocenská a být bez peněz. Tak si myslím, že Anonymní uživatelka 424874 má ještě docela štěstí. Ale také se v tom úplně ztrácím.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 189 otázek, kterým se dostalo 271 444 odpovědí a 409 667 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist