strach ze tmy...?

Otázku položila: Anonymní uživatelka #45646 15.6.2011 21:29

ahojky nevim proc ale mam hroznej strach ze tmy. v noci bych si ani nedosla na wc.Nebo se dokonce bojim do tmy i koukat.proc?nevite?jak se to da vylecit?

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Ahoj, strachem ze tmy jsme prošli asi všichni. Spíš než ze tmy máš asi strach, co na Tebe může vyjuknout, proto se necheš do tmy ani podívat. Pokud to necheš řešit přes psychologa, měla bys v sobě najít odvahu sama tomu strachu čelit. Kup si k posteli malou přenosnou lampičku nebo stiskávací svítilničku. Já jsem se spíš bála opravdu toho, že mě někdo ( i když samozřejmě třeba doma nikdo cizí nemohl být, páč bylo zamčeno) přepadne nebo vybafne, nebo nejhorší představa, že jenom vyleze a nic neřekne....fuj.

  • full.avl15.6.2011 21:59

    Já bych řekla, že je to asi normální. Já si vzpomínám, že jeden čas když jsem byla11náctiletá holka jsem dokonce odmítala spát při otevřeném okně. Pokud máš možnost, tak si do pokojíčku pořiď akvárium a nechej si ho svítit přes noc 1 rybičky uklidňují a 2 budeš mít v pokoji světlo. Tedy pokud Ti nevadí spát při světle. Takhle to naši řešili u mně :)))
    časem ten strach vymizí. :)

  • Ahoj, taky mám strach. Na wc v noci cestou svítím, do místnosti ve tmě nejdu. Rybičky jsou podle mě na nic, v místnosti sice světlo dělaj, ale na wc si je neodneseš. Spíš než baterka je lepší cestou rozsvěcet (teda u mě), do tmy raději nekoukám, když nemůžu usnout, myslím vyloženě na kraviny (to mě uspí zaručeně). Mám +, že třeba u znamejch na chatě nemusím v noci na wc - nešla bych, u nás doma prostě všudě rozsvítím. Jak se toho zbavit - pokud ti to opravdu vadí (mě ne) a nejseš schopná to ovládnout, radím psychologa. U mě třeba nejde o to, že na mě nekdo bafne nebo že tam někdo číhá, ale o to, že nevidim, co v tý tmě je. Mám i strach, šlapat ve vodě na dno, když na něj nevím...

  • dzusinka15.6.2011 23:08

    Zkus přijít na to, jestli ti vadí samotná tma nebo se bojíš, že tam je něco, co nevidíš. Pak s tím můžeš zkusit pracovat. Nejlíp asi s psychologem, jestli tě to hodně omezuje.

  • Nevím čím to je, ale já taky nesnáším ÚPLNOU tmu ( např. když sme na chalupě a jsou zavřené i okenice - prostě naprostá tma - to musím mít u sebe lampičku a když se vzbudím musím si rožnout - doma v paneláku přes žaluzie aspoň světlo z ulic trochu prosvítá). Mám pocit, při naprosté tmě, jako bych byla slepá...... a taky mi to tedy nedělá vůbec dobře

  • me pomohla buddhistická mantry OM MANI PEME HUNG funguje i to kdyz nevis co to znamena, je to mantra soucitu, ktera rozpouští strachy všeho druhu, tak si ji zkus opakovat a uvidis jestli to pomuze. me to pomohlo, uz chodim doma na zachod potme.

  • Já teda na žádné matry něvěřím (tím však nevyracím někomu jeho názor), je mi 17 a ještě teď se bojím tmy, mám to už odmalička a čím jsem starší, tím ten starch mizí a mizí ;) asi bych to nechala být, třeba to čase přejde...

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 214 otázek, kterým se dostalo 271 562 odpovědí a 409 742 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist