status studenta

Otázku položila: Anonymní uživatelka #221361 20.2.2016 18:39

ahojte holky, mam dotaz: rozhodla jsem se po zimnim semestru, ze chci zmenit obor, protoze ten muj me nejak neoslovil. Problem je v tom,ze pobiram sirotci duchod ale do skoly chodit jiz neplanuji, chci si najit brigadu a jit na prijmacky v kvetnu. Dokdy mam status studenta? :-) Na hodne diskuzich jsem se docetla ze status plati az do zari, nez mi prijde dopis o vyloučeni a ze to tak dela mnoho lidi, ze prestoupi na jiny obor ci skolu. Mamka mi zas tvrdi ze to tak vubec nejde a ze se musim prihlasit na urad prace ze si to z uradu muzou zjistit ze nechodim do skoly a pak bych mela velke pokuty atd..ale jak si to muzou zjistit kdyz mam prednasky a vetsinou nepovinne? Dekuju za odpoved :-)

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Ahoj, status studenta máš až do okamžiku trvání studia. Jakmile skončíš a dostaneš oficiální potvrzení o ukončení, v tom okamžiku přestáváš být student. Status studenta platí do září pouze v případě, kdy řádně ukončíš studium, což obvykle bývá v červnu. Poté máš určitou dobu "hájení" nebo jak to nazvat, a i tak to neplatí vždy - v případě střední školy ano, u VŠ to neplatí. Pokud teď skončíš, rozhodně musíš jít na ÚP, aby za tebe pracák platil zdravotní pojitštění. Z úřadu si to zjistit mohou a dělají to běžně, že volají do školy na studijní a ptají se, pokud bys jim to zapřela, že nestuduješ a oni na to přišli, budeš muset doplatit zdravotní pojištění, které za tebe hradí sama ze svého. Nejde vůbec o to, jak chodíš na přednášky, ale o to, jestli jsi oficiálně přihlášena ve škole jako student - toto přihášení se totiž automaticky eviduje u zdravotní pojišťovny a u české správy sociálního zabezpečení, které má přehled o příjmech za pojištění. Je pravda, že jim to chvilku trvá, než na to přijdou, že nejsi student, ale o to větší s prominutím průser to je v okamžiku, kdy jim to neohlásíš. Z vlastní zkušenosti ti mohu říci, že jsem po ukončení studia nedodržel lhůtu pro registraci na ÚP o pouhé 4 dny a o dva týdny později mi přišel dopis z pojišťovny, dlužím za zdravotní pojištění. Sečteno a podtrženo, na ÚP se musíš nahlásit ihned (resp. do 3 dnů) od oficiálního přerušení/ukončení studia, jinak nebudeš pojištěná a mohou ti napařit pokutu za porušení zákona.

  • Ahoj, status studenta máš do té doby, než ukončíš studium, nebo tě škola vyhodí. Jestli tě nevyhodili teď po prvním semestru, tak tě vyhodí až po druhém, když tam nebudeš chodit, tedy v září. Takže klidně zůstaň studentem, choď na studentské brigády, bydli na kolejích, měl levnou lítačku na MHD atd.
    ALE: měla bys myslet i na budoucnost. On se ti totiž načítá každý den, kdy studuješ, takže pak se ti může stát, když se na nové škole v novém oboru trochu "zdržíš", např. opakování ročníku, případně nějaké rozložení, tak se ti může stát, že překročíš max. dobu, po kterou smíš studovat bezplatně (počítá se zvlášť pro Bc. a Mgr. stupeň, pro Bc. je to snad 5 let, pro Mgr./Ing. je to snad 3 roky), a budeš si muset další studium platit (výše poplatku dle školy, ale je to celkem dost, já kdysi platila 12tis./sem. , semestr se platí vždy předem).
    Sestra si také první VŠ rozmyslela, ukončila v únoru, zašla se přihlásit na ÚP a tam rovnou řekla, že podala přihlášku na VŠ a od září půjde studovat jinam, a úředníci ji nechali být, jen ji zaregistrovali a chodila jí podpora. Ale to už je také spousta let zpět.

  • Zajdi si na studijní. Tam ti poradí. Myslím si ale, že jestli jsi prošla do dalšího semestru, jsi automaticky do 31. srpna student, i kdyby tě vyhodili. Ale radši si to zjisti :)

  • Martasek8920.2.2016 19:06

    Já chodila do školky do začátku letního semestru a pak časem vůbec. Školu jsem ukončila k 31.8. a od 1.9. šla na pracák.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 214 otázek, kterým se dostalo 271 562 odpovědí a 409 745 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist