správně dýchání a správné tlačení u porodu

Otázku položila: Anonymní uživatelka #57207 26.10.2012 7:36

Chtěla bych se zeptat na dvě věci těch co mají porod zasebou:

1. jak správně dýchyt u porodu,když nechodím na předporodní kurzy? budu to vůbec umět? vychytám to? 8-o

2. jak správně tlačit? jakoby do konečníku,neboo do břicha a nebo jak? nějak si to neumim představit a to mě čeká porod,prosím o rady

Moc vám děkuju za odpovědi máte pravdu že si tělo řekne co a jak spiš že slýchávam že ženy tlačí špatně tak jsem se chtela ujistit protoze jak pisete tlacit na konecnik jako na ,,velkou" kdyz to jde vlastne jinou cestou mi přijde zajímvý,zvláštní...z porodu strach nemám jen z tý bolesti jestli jí vydržim jestli jí ustojim :-(

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • kontrakce se prodýchávají pomalu a zhluboka, až do břicha, mělo by to tak být, protože by ses při kontrakci měla snažit co nejvíce uvolnit (jak dechem, tak v mysli) a hluboké dýchýní Ti k tomu napomáhá (naopak při mělkém dýchání se člověk spíše brání stahuje), ze začátku kontrakce nebývají tak silné, tak se hluboké dýchání bys měla v pohodě zvládnout, pak se o to prostě jen snažit, prostě se co nejvíce uvolnit, co to jde, i když díky nepříjemným pocitům se má člověk tendenci stahovat, ale ty ty nepříjemné pocity máš z nějakého důvodu, kdyždým tím pocitem se přibližuješ miminku, proto bys ho měla co nejvíce přijmout.

    V závěru porodu jde vše rychle, nemusíš být ještě zcela otevřena, ale máš nutkavou potřebu na tlačení jako na velkou, když k tomu dojde, začneš používat i mělký dech-samozřejmě nepřeháníš, jen se snažíš, abys ten pocit překonala-a z hluboka a pomalu dýcháš, až když kontrakce pomine.
    Jinak tělo ženy bývá schopno vytlačit dítě samo (tak to bylo u mého třetího porodu, ale rodila jsem myslím na všech 4 nebo v kleku, nějak si to nepamatuju, prostě jsem poslouchala tělo, do které polohy mě vede, jen to, že mě překvapilo, že já tlačit vůbec nemusím a najednou bylo miminko na jednu kontrakci venku, ale pokud rodíš na zádech, budeš mu muset pravděpodobně pomoci, mě radili nadechnout se jako bych měla dlouho plavat pod vodou, zavřeš oči, pusu a tlačíš úplně stejně, jako když tlačíš na velké:-D Je možné, že se při této poloze na chvíli objeví takový nepříjemný pocit (mě se objevil), jak dítě prochází pánví, je to takový tlak na kost (a lupnutí), toho se nesmíš zaleknout a tlačit dál a miminko je venku, alespoň tak jsem to zažila 2* stejně.

    Každopádně si myslím, že žena zvládne porodit úplně sama, bez jakýchkoli kurzů, protože její tělo ví, jak porodit. Kurzy jsou důležité spíše z toho psychického hlediska, že se žena připraví na to, co ji čeká a bude tak uvolněnější, protože být uvolněný a nemít strach o to u porodu jde ze všeho nejvíce:-)

  • JanaRad26.10.2012 7:42

    Určitě to zvládneš!!! Já u prvního cvičit chodila, ale že by to extra pomohlo... Navíc u druhého se u mě střídali a každý radil jinak!! Jeden dýchat zhluboka do břicha a druhý jen povrchně a to během jednoho stahu!!! Ještě jsem neměla zašlou branku, tak jsem tlačit neměla.. a protože netlačit nešlo, bylo mimi na světě raz dva a ani předpoklad dr, že si natrhnu děložní čípek, se nepotvrdil
    Spolehni se na své tělo, ono ti dobře poradí kdy a co dělat.

  • Martasek8926.10.2012 8:09

    Dle mě žádný kurz nepomůže, stejně Ti to řeknou na sále. A co se týče tlačení, tlačíš, jako bys byla na velké. Prostě to jde samo, neboj :)

  • Ja souhlasim,ze kdyz chodis nakurz, tak je to dobre na psychiku, dozvis se tam napr jak probihai ruzne porody, co delat kdyby nahodou,.....jenze v tu chvili si na to stejne nevzpomenes. Ale ja za sebe tvrdim,ze mi to psychicky pomohlo. A co se tyce dychani,tak jsem stejne dychala jinak,nez mi rikali v kurzu. Ja chytla tri smeny u porodu a u te druhe byla super pí asistentka,ktera mi rekla jak prodychavat kontrakci(mimichodem jinak nez mi rekli na kurzu) a moc mi to pomohlo. Chtela bych ti rict at se nebojis, oni ti poradi a reknou, pro ne je to rutina a vi co ti maji poradit. Co se tyce tlaceni, tak ja jak jsem ućitila tlak na konecnik,tak uz vsichni dobehli,ze se tlaci hlavicka a ja uz zacala tlacit. Kazda to mame jinak a nikdo ti nerekne jak to budes mit ty. Ale ja za sebe rikam,ze to za to stoji a hned jak budes mit mimi u sebe tak zapomenes co bylo,je to to nejkrasnejsi co kdy zazijes.

  • Ahoj, na kurz jsem nechodila, něco načetla na internetu. Pak mi na sále poradili co a jak - tlačila jsem nejdřív "do hlavy" až mi por. asistentka chtěla přinést zrcátko, at se na sebe podívám jak jsem rudá :-) Nakonec jsme to nějak zvládli. Ale dýchala jsem celou dobu hrozně rychle, manžel mě pořád napomínal, at prodýchávám - no to jsem ho poslala někam at si to jde zkusit, že jsem ráda, že ještě vůbec nějak dýchám :-) Bude to fajn, neboj, a docela ti závidím, snad se mi ještě poštěstí a budu moct tak krásný pocit narození mimi ještě zažít!

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 228 otázek, kterým se dostalo 271 605 odpovědí a 409 753 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist