roční dítě a co umí

Otázku položila: Anonymní uživatelka #393637 25.3.2019 11:31

Mám skoro roční dítě a bude nás čekat roční prohlídka. Doktorka se bude ptát co umí a v tom je problém. Od minulé prohlídky neumí skoro nic nového. Dělá jenom pacipaci,pápa a to je všechno. Ani nijak nemluví. A to na něj mluvim pořád a opakovat nechce. Doktorka na mě bude zase koukat jako na neschopnou mámu. Co už by mělo roční dítě umět? Ať jsem ňák připravená za co mi bude nadávat

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Každé roční dítě umí něco jiného. Řekla bych že paci-paci, pápá je super. Pokud se staví, případně už udělá pár kroků, tak je to super.
    A hlavně ať se doktorka dívá jak chce, důležité je že je dítě zdravé a ono to dožene. Podle logopeda, začínají některé děti mluvit až kolem 3. roku věku, takže žádná panika. A hlavně na nic netlačit ať se nezasekne. To může udělat víc potíží než užitku.

  • terryk25.3.2019 11:40

    Roční dítě? Postavit dvě nebo tři kostky na sebe, rozumět, co mu říkáš, reagovat na tebe, sem tam nějaký slovíčko, aspoň jedno. Mělo by sedět, lézt. Víc netuším :-) zeptá se tě určitě na chůzi. Neschopná určitě nejsi, každý dítě je jiný. A doktorka, která se na tebe kouká jako na neschopnou, je divná.

  • Možná je to jen tvůj blbý pocit, že se na tebe doktorka špatně dívá. Vůbec to tak být nemusí. Když srovnám svoje dvě děti, tak v roce každý uměl něco jiného, to co jeden zvládal už před rokem, tak druhý uměl až pár měsíců po něm a naopak. A to srovnávám jen dvě děti, doktorka jich tam má možná stovky, takže těch špatných maminek by pro ni mohlo být strašně moc.
    Kamarádkám děti třeba už od 10 měsíců běhali a náš se teprve v 11 měsících posadil a lézt po kolínkách začal až po roce. S mluvením to u obou taky moc dobře v roce nevypadalo. U mladšího ještě nemůžu říct, ale starší na to jak nemluvil skoro vůbec, tak od dvou let nezastavil hubu :D Jedna kamarádka má kluka, který byl ve všem napřed, v půl roce seděl, v devíti měsících chodil, ale když šel ve třech letech do školky, tak nemluvil ještě skoro vůbec. Příští měsíc mu budou čtyři a už sice mluví, ale já mu třeba vůbec nerozumím, že si říkám, že ten náš ve dvou letech mluvil líp.
    Takže to vůbec neřeš, nad doktorku se povznes a hlavně dítě do ničeho nenuť, on na to všechno časem přijde sám ;-)

  • Vubec deti nesrovnavej. Moje zacla chodit kolem nabytku v roce a sama v 18mesicich.Ted je k nezastaveni. Ma dva roky a tri mesice. Moc toho nenamluvi. Ma oar svych slov, slovnich spojeni. Ipakovat nechce ani za zlaty prase:-D a nersim to. Kazde dite ma svuj cas. Moje vsechny prohlídky u dr většinou probrecela a nikdy nic neukazala. Po hodine a pul cekani v cekarne (coz byl standart) jsem se ji ani nedivila:-D Nedelej si hlavu s tim co dite umi a co ne. Pokud na tebe reaguje, tak se vse casem naučí;-)

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 149 otázek, kterým se dostalo 271 329 odpovědí a 409 600 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist