příkrmy

Otázku položila: Anonymní uživatelka #32786 13.6.2011 7:52

Mám pěti a půl měsíčního chlapečka, který je pouze kojený. Pomalu už bych ho chtěla zvykat i na jinou potravu, protože ochotně a rád baští cokoliv ze lžičky (léky, čaj). Jen nevím čím a jak začít. Jestli zkoušet kdykoliv během dne nebo třeba pravidelně v době oběda a večeře. A jestli zkusit prvně zeleninu nebo kaše nebo jestli můžu oboje.

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Tohle vše by ti měla říci tvoje dětská Dr., ale začíná se v poledne s bramborovomrkvovým pyré - řídká polívčička, postupně se do toho za týden přidává žloutek až se dostaneš k masu. Dopoledne se přidává mixované ovoce a odpoledne bílý jogurt s krátkou expirací. Já jsem měla přesně rozepsaný jídelníček, kdy s čím začít.

  • ahoj mám rozepsaný jídelníček přímo od mudr. mám stejně staré dítě, zatím kojíme. takže já jsem teď začla s rýžovou kaší od nutrilonu na noc (malé moc nechutná). za týden budu dávat v poledne mrkvičku, má se začít v poledne mrkví, brokolicí, bramborem.. za dva týdny se má začít přidávat trošku masa do té zeleninky (kuřecí, králicí), za další dva týdny mléčné výrobky (bílý jogurt neslazený) a zase za další dva týdny ovoce (ne cizokrajné). jinač naše nechce ani čaj, ani převařenou vodu, tak jen kojím.

  • Ahojky,
    já bych ještě počkala, určitě máte jít v půli roce na kontrolu k mudr. a ta ti už řekne co a jak. Ty 2 týdny ještě vydrž, taky už jsem se nemohla dočkat, ale nakonec jsme začli až pár dní po půl roce a doktroka říkala, že krásně prospívá, takže nemusíme vůbec spěchat. Nejdřív se začíná se zeleninou, poprvé většinou mrkev nebo brambor a čeká se 3-4 dny na reakci, pak můžeš zkoušet další zeleninu, například brokolici, dýni, petržel, cuketa, lilek apod. Po 3-4 týdnech zařadíš další příkrm, většinou poté co malej zbaští 150-250g zeleninky. Pak už je na tobě, jestli dáš kaši navečír nebo ovoce. Od 8. měsíce můžeš podávat jogurt například Hollandii nebo Activii bílou. Tvaroh atd. se doporučuje podávat až po prvním roce života. Obsahuje velké množství bílkovin, které zbytečně zatěžují ledviny dítěte.
    Pokud máš čas a chuť, jukni na www.kojeni.net, kde je vše pěkně rozepsané a určo i mudr. ti dá nějaké brožurky například od Nestlé nebo Sunaru.

  • My začínaly s rýžovou kaší. Nekupovala jsem si jí, ale vařila z bio basmati rýže a mého mléka. Pak se zkouší zeleninové pyré, masa, mléčné výrobky, ovoce a obilniny s lepkem skoro až na konec. Rybu a nepřekysané mléčné výrobky až po roce.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 206 otázek, kterým se dostalo 271 533 odpovědí a 409 721 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist