přihlášení trvalého pobytu

Otázku položila: Anonymní uživatelka #249427 27.11.2019 10:10

Ahoj holky, mám dotaz. Strýc si potřebuje cca na pár měsíců přihlásit k nam trvalý pobyt na barák, kvůli poště (už se mu dost úředních věcí ztratilo). Musí tedy k nám na vesnici na úřad a potom vyřídit občanku na úřadě pod který spadáme nebo na kterémkoliv? a když máme na dům hypotéku, musím to oznámit bance, že se sem prohlašuje v případě kdyby se něco stalo a šli po baráku? můžu i já sama potom zrušit strecovi trvalý pobyt bez jeho souhlasu až si najde svoje bydlení? vrátil se po letech z ciziny a vse si zatím hledá a vyřizuje. Děkuji za jakoukoliv informaci.

  • 27.11.2019 13:04:11 - full.avl změnila kategorie otázky

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Petrakim27.11.2019 11:10

    No kvůli pár měsícům bych trvalý pobyt nikomu nepřihlašovala jinam. Jak tu zaznělo, nastavit dosílku od pošty (pár stovek to je) + doporučuji, aby si zřídil datovou schránku jako občan. Úřední věci mu budou chodit do ní a zbytek půjde přes dosílku pošty. Navíc s datovkou má jistotu, že se mu nic neztratí a státní správa, soudy, exekutoři, mají povinnosti posílat přednostně do datovky než sáhnou po poště. Nehledě povinnost platby za odpady, což už tu taky zaznělo. Fakt bych mu trvalý pobyt k sobě nehlásila.

  • Vy jako majitel domu mate pravo trvaly pobyt zrusit, napr.z duvodu ze tam nebydli, nestykate se.
    Ovsem pokud je stryc zadluzeny, upozornuji, ze po prihlaseni k TP vam domu muze prijit exekutor a zabavit majetek, a to i vas. Muzete si ho pak ziskat zpet, ale je to na mesice a musite prokazat, ze je majetek opravdu vas (uctenky, smlouvy). Exekutorsky vykonavatel toto nezjistuje na miste, proste lepi zlute papirky a zapisuje.
    Byla bych opatrna a strejdovi pripadne jen domluvila dosilku na poste na vasi adresu.
    Nehlede na to, ze pokud ma adresu na uradu, tak si postu muze vyzvedavat tam. Urad o zasilkach neinformuje, ale vyvesuje je na vyvesce (muzete pripadne i na strankach daneho uradu pohledat, jestli na uredni desce nejaky dopis na strejdu uz neni, treba od exekutoru...).
    Co se prihlaseni k TP tyce, myslim, ze na uradu jen poda prihlasku, uvede adresu a urad to prevede. Ani nepotrebuje souhlas majitele nemovitosti ani nemusi dokladat zadnou smlouvu (treba najemni).

  • dana0727.11.2019 10:47

    Přítel si zařizoval trvalý pobyt a musel s ním jít na úřad majitel bytu a potvrdit, že tam opravdu může mít trvalý pobyt, bez souhlasu vlastníka to není možné nahlásit trvalý pobyt. Pokud jde o to, že jste na vsi, tak stejně musíte s rozšířenou působností pod který spadáte. Myslím, že na obci se to nahlašuje z důvodu placení poplatků za odpady. Příteli to vyměřili přímo na místě a musel za odpady do konce roku zaplatit. Ale jak bylo zmíněno výše, dala bych si pozor s tím nechat u sebe někoho nahlásit na trvalý pobyt. Udělala bych to tak, že bych určitě si nechala na poště nastavit dosílku, aby pošta chodila k Vám (tam si to zaplatíte na jak dlouho je potřeba) a je to daleko jednodušší než změna trvalého pobytu. Taky jsem to takto řešili, když jsme bydleli v Praze a měli jsme trvalý pobyt u rodičů na Vysočině a vždy vše přišlo v pohodě.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 205 otázek, kterým se dostalo 271 518 odpovědí a 409 719 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist