přepsaný barák

Otázku položila: Anonymní uživatelka #44964 20.3.2012 21:04

ahoj holčiny, měla bych dotaz, i když se to hodí spíše pro právníka, ale třeba budete vědět.... včera manželovi rodiče přepsali barák na manžela, zrekonstruovali jsme si v něm náš byt (dům má dvě bytové oddělené jednotky). háček je v tom, že rekonstrukce proběhla když jsme ještě manželé nebyli. jeho kamarád- právník mu řekl, že v případě rozvodu nemám já na nic nárok. máme spokojené manželství, ale víte jak to je, nikdy nevíte co přijde... je to opravdu tak, že bych v případě rozvodu nic nedostala? nevíte?

ještě musím dodat,že do rekonstrukce jsem já nevkládala žádné peníze - jen jsem zařídila zdarma elektriku. děkuji :-)

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Rozhodující je, jaký je právní titul převodu domu. Pokud je to darovací smlouva, pak se dům stal výlučným majetkem manžela. Ale jestliže se na tom dohodnete, je možné rozšířit SJM i o dům, což se dělá formou notářského zápisu.

  • Ja jsem tohle resila s bytem, ktery jsme kupovali jeste pred svatbou. Na katastru mi bylo receno ze kdyz bude byt napsany na jednoho z nas, staci po svatbe vyplnit nejake prohlaseni a z bytu se stane spolecne jmeni manzelu. Jinak je pravda ze pokud manzel dostal dum to vlastnictvi darovaci smlouvou, pak je vyhradne jeho majetkem.

  • Přesně tak, holky mají pravdu....dostala bys něco, jen kdyby se manželovi něco stalo, ale pokud byste se rozváděli, tak nedostaneš nic :-( Jedině jste si měli udělat odhad před rekonstrukcí a potom po třeba po rekonstrukci a měla bys nějaký papír, že jste to spolu zhodnotili.....Řešili to tak naši...jsou manželé a rekonstruovali dům, který na mámu přepsala darovací cmlouvou babička a právník jim řekl, že toto je jediná možnost, jak se pak férově domluvit....Ale já ti řeknu svůj případ....my koupili před pár lety s přítelem dům - je napsaný celý na mě, protože jsem přítel měl úvěr na byt, který jsme měli předtím a tudíž bychom hypotéku na půl nedostali a vzala jsem si hypotéku já....(jenže neber to tak, že je můj a já platím, protože když sečtu to, co platí za ten byt, pač penízky z prodeje jsme použili na rekonsturkci domu, tak platí více, jak já za dům. Ale máme společné peníze, takže prakticky nerozlišujeme úvěry...) Teď se budeme brát a já ten dům nijak nemůžu na něj nechat napsat, nebo to nějak ošetřit, protože je zastavený vůči bance a tudíž není právoplatně můj. Kdyby došlo na jakýkoliv rozchod, tak jsem rozhodnutá dům prodat, poplatit uvery a zbytek si rozdělit...to mi připadá jako jediné řešení, které "nezabolí" ani jednoho....Ale právně si to prostě ošetřit nemůžeme....

  • Verousek8921.3.2012 14:59

    Když je dům psán pouze na tvého manžela, tak je to výlučně jeho majetek. Jak psali holky, museli byste být jako majitelé psaní oba dva.Když jsi při rekonstukci do toho domu peníze nedala, tvůj dům to také není, tak v takovém případě mi přijde fér, že bys při rozvodu nic nedostala. Můj bratr má dům a je také psaný pouze na něj, aby kdyby došlo k rozvodu, nemusel nic vyplácet.

  • ahoj,s prominutim ale co by jsi chtela za byt do ktereho jsi nic nedala?to by bylo trochu sproste ne i vuci priteli ktery do toho vloozil penize. jinak pokud si treba vzal na hypoteku tu rekonstrukci a plati ji kdyz jste svoji tak byste se rozesli musi ti dat pulku toho co splatil.je to brano tak jako ze jste to platili napůl

  • full.avl20.3.2012 21:26

    No počkej, barák jste/on dostal už v manželství tak nějaký nárok by tam byl. (Ale tada jistá si nejsem... když tu píšeš,že mu to radil právník,tak je to takové zajímavé,no..)
    T Ale pokud bys chtěla si nárokovat rekonstrukci, která proběhla v době, kdy jste nebyli manžele, a nemáš papír, že by jsi ty vlastním jménem do něčeho dala peníze, tak podle mne máš smůlu.

  • Tak sem teď hledala a koukala.........moje babička převedla před pěti lety otci byt.......je to psáno jen na něj......když je to darovací smlouvou, tak je to jen na toho člověka..........až budete důchodci a manžel by umřel, tak bys dědila jako manželka ze zákona 1/2 a druhou poloviny všechny jeho děti rovným dílem.......ale kdyby jste se rozvedli, tak opravdu na dům nemáš nárok.......a moje sestra to tak má stejně......bydlí s manželem u jeho rodičů v domě, kde jsou 2 bytové jednotky.......jednou rodiče převedou barák na 2 syny, ale sestra, která platila splátky hypotéky nedostane nic, kdyby se rozvedli.......hold je to o důvěře.......

  • ivanka0871.3.2023 1:03

    Já vám vážně nevím, to tady nikdo nezajímá https://www.drevenicekrenek.cz/ stavba roubenek a každý by chtěl mít jen a pouze zděný barák? Ale notak, vždyť to je tak strašně všední, nevím co na tom všichni tak moc vidíte. Já chci třeba velký barák, ale jen a pouze ze dřeva, je to děsně romantické.

  • No myslím, že na tom kdy proběhla rekonstrukce nezáleží........manžel dostal dům, až když jste byli svoji, takže pokud nemáte nějakou smlouvu na to, že je to jen a jen jeho barák, tak automaticky vše co je nabyté za manželství je prostě SJM.

  • petulinkaa1320.3.2012 23:03

    Podle me,pokud neni neco ostreno predmanzelskou smlouvou a hlavne co spolecne nabijete za manzelstvi to jde na pul,ale ty kličky jsou ruzne.Ja vim,že kdyz jsme kupovali byt,tak jsem si to brala ja sama na sebe jeste za svobodna,svatbu jsme meli pak za rok,ale vlastnik jsem jen ja,tudiz manzel na nej mit narok nebude,kdyby neco,ale ja verim,ze to nebude potreba nikdy resit,hlavne vim,ze manzel by si vzal jen svy hadry a sel by,kdyby k necemu doslo :-D

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 207 otázek, kterým se dostalo 271 537 odpovědí a 409 724 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist