preprava psa z Uk do CR

Otázku položila: Bývalá uživatelka #22268 19.4.2011 17:09

ahojky womenzonky...chtela jsem se zeptat mate nekdo zkusenost s prepravou psa ze zahranici domu do CR?? ziju v Severnim Irsku(UK) a chci se vratit domu i se psikem. jak je to nejlepsi? a co vse pro to musim udelat? a na kolik me to cenove vyjde? je lepsi letecky...pokud to jde nebo busem, vlakem atd? diky moc:-)

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • full.avl19.4.2011 18:54

    Ahoj, já jsem si na netu schválně zadala a vyšlo z toho tohle

    ->Do většiny zemí je vyžadováno očkování proti vzteklině starší 21 nebo 30 dnů, označení zvířete čipem či tetováním a evropský zvířecí pas. Dovozní podmínky do některých zemí pro cestu z České Republiky nalezněte níže.

    Pro mezinárodní přepravu zvířat je nutné mít přepravku schválenou leteckou společností. Přepravka musí být dostatečně velká a pohodlná pro přepravované zvíře tak, aby během přepravy mělo dostatek místa. Více informací naleznete v sekci Cestovní přepravky.

    Doporučujeme vždy dát do přepravky hračku či předmět, na které je zvíře zvyklé a z kterého může cítit pach svého majitele. Také doporučujeme postupně seznámit Vašeho "člena rodiny" na přepravku. Snažte se ho naučit do přepravky chodit, případně ho v ní i krmit. Pokud si přepravku objednáte od nás, dostanete jí minimálně týden předem tak, aby si na ni pasažér mohl zvyknoutl.

    Doporučujeme nekrmit zvíře v den přepravy. Lehká strava večer před přepravou a ranní procházka sníží riziko cestovní nevolnosti na minimum. Určitě nedoporučujeme jakékoli tišící prostředky které, vždy udělají více škody než užitku.

    Irsko vyžaduje mikročip, cestovní pas, očkování proti vzteklině, serologický vyšetření na množství protilátek proti vzteklině starší 180 dnů a před odletem ještě ošetření proti vnitřním a vnějším parazitům.



    III. Zpětný návrat a dovoz zvířat do České republiky z vyjmenovaných třetích zemí.
    Pro cestování se zvířetem mimo území EU musí být splněny dovozní podmínky platící pro konkrétní třetí zemi a pro umožnění návratu občana ČR, který to této země vycestoval se svým zvířetem, zpět na území EU nebo dovozu zvířete, musí být dodrženy tyto požadavky:
    - veterinární osvědčení pro neobchodní přesuny potvrzené schváleným veterinárním lékařem nebo v případě zpětného návratu pas
    - identifikace zvířete mikročipem nebo tetováním
    - očkování proti vzteklině

    Členské státy mohou povolit dovoz štěňat a koťat mladších 3 měsíců, která nejsou očkována proti vzteklině, pokud jsou provázena veterinárním osvědčením pro neobchodní přesuny a od narození pobývala v tomtéž místě aniž by přišla do styku s volně žijícími zvířaty, nebo jsou provázena matkou,na které jsou závislá (rozhodnutí Komise 2004/839/ES).
    Pokud bude z těchto třetích zemí vyjma Andorry, Islandu, Lichtenštejnska, Monaka, Norska,San Marina, Švýcarska a Vatikánu dováženo více než 5 zvířat v zájmovém chovu, musí být zvířata ještě doprovázena potvrzením veterinárního lékaře,že 24 hodin před odesláním zvířat bylo provedeno klinické vyšetření a zvířata byla shledána v dobrém zdravotním stavu a jsou schopna přepravy do místa určení.


    IV. Zpětný návrat a dovoz zvířat do České republiky z ostatních třetích zemí

    Pro cestování se zvířetem mimo území EU musí být splněny dovozní podmínky platící pro konkrétní třetí zemi a pro umožnění návratu občana ČR, který to této země vycestoval se svým zvířetem, zpět na území EU nebo dovozu zvířete, musí být dodrženy tyto požadavky:
    - veterinární osvědčení pro neobchodní přesuny potvrzené schváleným veterinárním lékařem nebo v případě zpětného návratu pas
    - identifikace zvířete mikročipem nebo tetováním
    - očkování proti vzteklině
    - sérologické vyšetření na vzteklinu

    Sérologické vyšetření musí být provedeno alespoň 30 dní po očkování a 3 měsíce před přesunem zvířete nebo jeho návratem na území EU.

    Toto tříměsíční období se nepoužije při opětovném dovozu zvířete, v jehož pase je potvrzeno, že sérologické vyšetření s pozitivním výsledkem bylo provedeno dříve, než zvíře opustilo území EU.
    Sérologické vyšetření není nutné opakovat, pokud po něm bylo zvíře pravidelně očkováno v intervalech doporučených výrobcem vakcíny.

    Pokud bude z těchto třetích zemí dováženo více než 5 zvířat v zájmovém chovu, musí být zvířata ještě doprovázena potvrzením veterinárního lékaře, že 24 hodin před odesláním zvířat bylo provedeno klinické vyšetření a zvířata byla shledána v dobrém zdravotním stavu a jsou schopna přepravy do místa určení.

    Zdroj: Státní veterinární správa ČR.
    raději si to přečti tady http://www.svscr.cz/

  • Ahojky, já mám zkušenosti s cestování se psíkem letecky. Musíš si nejdřív ale oběhat doktory. Musí mít vystavený cestovní pas (to každopádně při každém cestování mimo hranice) - fge na místo očkovacího průkazu, musí být měsíc před odčervený a také musí být naočkovaný, odblešený (ta samolepka z pipetky msí být v průkaze nejpozději v den odjezdu), některé státy pak ještě požadují serologické vyšetření (nesmí být starší víc jak 120 dní a trvá to dost dlouho asi 30 dnů dopředu) - ale to je asi jenom u Švédska. Také musí mít tetování, čip, nebo známku.
    V letadla do 8 kg většinou může být jako příruční zavazadlo, nad je v zavazadlovém prostoru :-( Samozřejmě musí být v přepravce.
    Jinak já, než ještě vyjedeme někam z ČR chodím 2 dny k veterináři, aby mi dal do průkazu razítko, že je ok.
    Myslím si, že nejvíc Ti ale poradí veterinář a na tohle cestování pejska připraví :-)
    Držím pěsti, aby to všechno vyšlo :-)

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 207 otázek, kterým se dostalo 271 537 odpovědí a 409 724 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist