používání dudlíku a jednorázových plen u dětí

Otázku položila: Bývalá uživatelka #23410 4.8.2011 12:35

Ahoj holky, jaký máte názor na používání dudlíku u miminek? Teď jsem měla diskuzi s tchyní a docela mě zvedla ze židle...ještě ani mimino není v bříšku a už takřka odsuzuje můj názor nepoužívání dudlíku u dětí mladších 6 měsíců a jeho používání později kvůli zabránění zlozvyku cucání palců rukou...To první období nepoužívání je údajně kvůli riziku následného odmítání kojení z prsu, proto by se prý u plně kojených miminek neměly používat ani kojenecké lahve, byť se sebelepším dudlíkem...to druhé období je vypozorované od kamarádek a známých, kde si děti cucají palce i ve třech letech protože pravděpodobně neměli dudlík...
Druhý dotaz je na používání jednorázových plen...Jak často měníte plenku u miminka? Názor tchyně je totiž ten, že je lepší používat látkové, protože pak kůže lépe dýchá a miminko pak není po vyprázdnění dlouho v kontaktu s močí nebo stolicí, protože si rychle "řekne", že je mu to nepohodlné.....ale to snad platí i u jednorázových ne?
Ta mě teda zvedla ze židle :-) Si myslí, že když vychovala 3 děti, tak všechno ví nejlíp, ale nepřipouští i jinou variantu pohledu...Jaký je váš názor?

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Já ti řeknu jen tohle, protože dítě nemám... neposlouchej jí a nic si z ní nedělej;) bude ti kecat do všeho, ale je to tvoje miminko a už bude asi dost dávno, co děti měla ona. Ony takové bývaji, myslí si, že všechno vědí nejlíp, ale dělej to podle toho jak to je podle tebe nejlepší. Jestli nechceš dávat dudlík, je to na tobě! Miminko je tvoje ne její;) Musíš si zvyknout, nebo jí mírně usměrnit a dát najevo že dítě budeš vychovávát ty;)

  • používám jednorázové pleny a jsou tak dokonalé, že dítě nestudí po vyčůrání, ale mají stále teplotu jeho těla, takže dítě si opravdu neřekne že v ní nechce být. Za den spotřebuji 8-12 plen, měním je dost často, právě aby v tom malý nemusel být dlouho. Teď už jsem ho začala i vysazovat na nočník po vyspání, aby hned nanačůral do čisté plínky a potom v tom nemusel být. A taky ho nechávám hodně bez plíny na podložce a je spokojený.
    Já syna pořád plně kojím, dudlík jsem mu zkoušela dávat od příjezdu z porodnice a vůbec mi ho nevzal. Stejně tak doteď neumí pít z flašky a nevezme ani moje odstříkané mléko. Zase se brzo naučil pít z hrnečku, který mu přidržuji a nemá s tím problém. My jen na ty dudlíky, pítka a flašky nejsme a taky žijeme.

  • no ja jsem taky proti dudlikum a tchyne nám ho donesla hned jak jsme se vratili z porodnice a pak za tyden na navsteve se straaasne divila ze ho mimino nema. Nechtela jsem mu ho davat ptz jsem mela strach ze mi bude odmitat prso. Dneska mu ho obcas jeho tatinek nacpe ale malej ho stejne plive a ta guma mu nechutna, chce original :-D Jinak pouzivam plenky latkove na stridacku s jednorazovkama, ptz se po pamperskach osypal, tak jsme najeli na latkovky a na doma je pouzivam porad. Nas malej to nesnasi a kdyz ma plinu i jednorazovku moc pocuranou tak jeci a kdyz si tam nakadi tak jeci taky, takze to vetsinou nechavam na nem az si rekne. kazdy dite jiny a nenech si do toho kecat, moje matka mi blbe neradi, proste me nechava at si to delam jak chci a blby rady od tchyne poustim jednim uchem tam a druhym ven a obcas vysvetluji svemu partnerovi at laskave svoji matku uklidni a vysvetli jí ze budem nase decko vychovavat po svym.
    takze to chce klid a poustet dobre rady od vsech jednim uchem tam druhym ven a spoustu trpelivosti i s pribuznyma nejenom s prdolkou malinkou :-DDD

  • Ahoj, je to věc názoru. Co se týče dudlíku, tak jsem pro ně a to od doby narození a to samé i s flaškou, i přesto, že budu dítě plně kojit. Nebráním ničemu a dítě si řekne. Nevím, zda si dítě v půl roce zvykne na dudlík?!
    Co s plenama? Někdo chce používat látkovky a že je poslední dobou velký trend je používat, ať mají jakýkoliv důvod.
    A někdo jednorázovky. Já u prvních dvou, kdysi dávno, používala látkové, jednorázovky byly, ale drahé, tak jen k lékaři a na cesty a teď chci výhradně používat jednorázovky především kvůli pohodlí. Pokud budeme mít trošku zlobivé kyčle, zvolím látkové na období, než se spraví.
    Věřim že tě tchýně zvedla ze židle :-D, ale má svůj názor a za ní jiné než látkovky nebyly a dudlíka prostě dala, aby prcek třeba stále neplakal.
    Je to věc názoru a zkušeností a doba používání.

  • Máme asi podobné tchýně :D Ta moje zase ale odsuzuje že dudlík chci používat. Pry pak malá nebude chtít být kojená. Ale její názor je její a můj je můj. Takže na tuto radu nedám. :D Udělej to na čem se shodneš s přítelem, bude to vaše a ničí jiné mimčo :)
    A jednorázovky, ty se u nás v rodině používají jenom ty. Dneska se vyrábějí už plínky které nechávají zadeček dýchat. Takže vyjdou podle mého názoru lépe ty jednorázovky, navíc ty látkové jsou takové všeljaké :D
    Prostě se dohodněte s přítelem/manželem, není to dítě tchýně. Bude vám sice do všeho kecat a vnucovat svoje názory, ale co jde jedním uchem tam, druhým může jít ven :-) I když někdy je to složitější :D

  • lulatko4.8.2011 13:12

    Dudlíky a lahve: záleží na dítěti, nedá se generalizovat. I plně kojené dítě nemusí mít s dudlíkem či lahví problém, neupřednostňují je, prospívají, jak mají, když mají hlad či žízeň, vyžadují prostě prso. Naopak, matky, co mají tzv. závisláky na prsu, což je taky zlozvyk, si neskutečně vydechnou, když dítě chvíli vydrží s dudlíkem. Pozor je třeba dát, jakmile dítě začne lahev před prsem upřednostňovat. Nevýhoda užívání dudlíků ve spánku může zas spočívat v tom, že jakmile dítěti dudlík z pusy vypadne, okamžitě se probudí, řve a nepřestane, dokud ho nedostane, což není oříjemné pro dítě ani pro dospěláka - pak se stává rodič otrokem dudlíku. Na druhou stranu jsou děti, co se bez dudlíku obejdou úplně, což je samozřejmě ideální. Nicméně jestli dítě prospívá, do roka bych dudlík neřešila, pak bych ho začla omezovat.
    Jednorázovky: na tom, že je dítě v "použité" plence déle, než by bylo v látkovce, něco bude. Pocit sucha v kvalitních jednorázovkách je slušný, ovšem působení moče tam je, nemluvě o tom, že děti pak již běhají (nebo v začátcích leží) nejednou s pěkným rancem mezi nohama. O stolici nemluvím, to snad přebalí každý hned, nezávisle na tom, jestli má tu plenku dítě třeba již 3h, nebo bylo právě čistě přebaleno. Extrémem jsou matky, co mají počet plenek kvůli ceně přesně na den vypočtený a dítě prostě nepřebalí častěji. :( I tací se najdou. Kdyby to byly látkovky, možná by je přebalovaly častěji - jednak dítě nemá v počůrané plence takový komfort, takže se ozve, jednak se plenka prostě vypere a jede se v ní znova = žádné vyhazování. Jednorázovky mimo jiné bývají nejednou napuštěny třeba tělovými mléky, co může přispívat ke vzniku opruzenin - každá maminka si musí najít značku, která jejímu miminku sedne. Ačkoliv sama doma pro dceru používám moderní látkové pleny, jednorázovky nezatracuji; v dnešní době je vděčně používám v noci, abych nemusela dítě xkrát za noc budit (nebo aby se nebudilo kvůli nepohodlí samo) a samozřejmě při dlouhodobějším pobytu mimo domov - člověk má o zavazadlo míň, nemusí řešit uskladnění použitých plen a jejich praní.

  • Ach ty tchyně a maminky!!!! Dělej si to podle svého, je to tvoje dítě a ne její!

  • Ach ty tychyně....všude to samé...já jsem pro to dudlík nedávat. Malý ho ani nechtěl a pak v 7 měsících jsem mu ho dala. Lahvičku viděl jen velmi vzácně, a to, když jsem musela nutně na delší dobu pryč. Takže podle mne je tvůj názor správný. Na druhou stranu, někdy jsem si říkala, že by byl klid, kdyby dudlík chtěl. Tchýně mu ho totiž rvala a já s tím nesouhlasila...naštěstí on ho plival, takže jsem v tomhle nemusela "bojovat". Teď dělám vše pro to, aby respektovala naši rodinu....
    Co se týká plen, ty jednorázové jsou jednodušší. Miminko se vyčůrá a ouha, někam to zmizne a vůbec to nestudí...pokožka dýchá...hovínko je jiná, ale to poznáš. Já nechávám plenku celou noc a bohatě to stačí při čůrání. Jinak látkovky nejsou špatná věc, rozhodně nejsou tak komfortní jak pro mimi tak pro mámu, ale na druhou stranu jsou ekologické. I ty máme. Jsem líná a pořád někde jezdíme, takže jednorázovky používáme hlavně. Vyjdou tak na 40-5é tis. celkově. To látkovky tak na 12-15., ale je to práce...a přebaluješ rozhodně častěji.

  • Martasek894.8.2011 15:04

    Já plně kojím, ale sem tam i odstříkám, takže zná i lahve a dudlík má skoro od začátku. Přeci jen jsem zjistila, že je s ním klidnější, když má co žužlat. A co se týče plen, tak používám látkovky, ale jelikož jsme dostali pár balíků jednorázovek, nyní je užívám, ať je vybereme, dokud se do nich vleze a nevím, zda k tomu pomohly látkovky, nebo má malá citlivou prdelku, ale jakmile má mokro, ozve se sama :) Takže když vím, že papala a křičí, je mi jasné, že má něco v plínce ;)

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 210 otázek, kterým se dostalo 271 553 odpovědí a 409 732 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist