použití alimentů

Otázku položila: Anonymní uživatelka #35155 29.8.2011 14:16

bývalý partner platí na syna alimenty vyměřené soudem (3.000,-). Zdají se mu příliš vysoké (ale opravdu slušně vydělává a hromadu peněz má na černo nepřiznaných, tak na tom opravdu špatně není) a tak po mě chce každý měsíc přesnou evidenci toho, co jsem konkrétně za jeho peníze pro dítě nakoupila. Já něco takového odmítám dělat a řekla jsem mu, ať se obrátí na soud, že je chce snížit, ale moc dobře ví, že by míň neplatil, protože ten náš soudce mu hodně vyšel vstříc.
Když si otec syna bere, chce to mít včetně náhradního oblečení, stravy a pití na celou tu dobu, kdy s ním syn bude. Na sociálce mi paní říkala, že to dělat nemusím a je to v těch vyměřených hodinách starost otce a mám to nechat na něm, ať se taky postará.
Můžete mi někdo napsat, jak to v takovém případě děláváte vy? Ex si myslí kdovíjak mi nedotuje můj život, ale s tříletým rodičákem to ani tak není žádná sláva a na alimentech dává míň než by ho stálo dítě v jeho domácnosti.

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Pracuji na sociálně-právní ochraně dětí. Když je dítě u otce, měl by pro ně mít připravené oblečení. Ty mu máš dítě předat oblečené přiměřeně počasí. Samozřejmě, pokud jsou oba rodiče normální, což není případ tvého bývalého,máma dítěti zabalí na víkend potřebné oblečení. V žádném případě však matka nemusí otci hradit pití a stravu po dobu, kdy je dítě u něj. Taktéž mu rozhodně nemusíš vyčíslovat, co jsi za výživné dítěti koupila. Z výživného se totiž hradí i běžné náklady na bydlení jako je vodné, topení, nájemné apod. A ne jenom rohlíky a boty přímo pro dítě. Takže tvého ex pošli k šípku. Ať si bude stěžovat, kde chce, ničeho se nedomůže. A jen moje osobní poznámka, musí to být tedy excelentní blb. V práci už jsem viděla hodně, ale aby otec

  • Já tohle mám z pohledu "dítěte". Otec na mě platil 25 protože jsem studovala. Rozhodně mu nemusíš psát co za ty alimenty kupuješ....může to být cokoliv.. jídlo, potřeby do školy, oblečení, kapesné atd. Jemu to toho nic není, ty si s těma penězma můžeš dělat co chceš a jistě všichni víme, že ty tři tisíce utratíš ani nevíš jak, protože je všechno hodně drahé. A když ho má u sebe on, tak se má starat on. Takže dítěti dát najíst, napít, případně mu něco koupit. Máš ještě malé dítě, ale až začne chodit do školy, tak můžeš požádat o zvýšení, já tak žádala před střední a znovu před vysokou, z důvodu, že se mi zvyšovala finanční náročnost žití :) Když je takovej, tak bych z něj být tebou tahala co nejvíc, má dítě, tak at se stará.

  • Ahoj, alimenty = výživné. To už samo o sobě říká na co zejména máš peníze pro dítě použít. Malo se už ví, že můžeš po otci dítěte požadovat i polovinu nákladů na zakoupení oblečení, botiček apod. Poplatek za odpady nevyjímaje....

  • Verousek8929.8.2011 15:03

    Teda, tohle je příšerný, co si ti chlapi dovolí :( Ty utratíš mnohonásobně víc peněz než tvůj ex, který ti dá 3.000kč a ještě se vzteká, že platí moc... V tomhle naprosto souhlasím s holkama. Alimenty jsou od toho, aby jsi z toho platila i potřeby na domácnost, nejen věci přímo pro dítě a rozhodně nemáš povinnost mu dávat vyčíslený rozbor, co jsi za peníze nakoupila. A že chce jídlo a pití na dobu, kdy bude s otcem?... to jsem teda fakt ještě neslyšela :( To je přece starost tvého ex. To, že mu dáš s sebou oblečení, to bych brala jako samozřejmnost, ale jídlo a pití mi teda normální vůbec nepřijde. Tvůj ex je opravdu velký sobec, udělal si dítě, tak ať se stará. Já bych mu vyčíslené alimenty rozhodně nedávala a jídlo a pití taky ne, řekla bych mu, že to je jeho starost a když si chce stěžovat, ať si stěžuje, stejně mu nikdo za pravdu nikde nedá.

  • Tak to má docela luxus. Já studovala VŠ a od otce jsem dostávala 2100Kč !!!

  • Zkrátím to.pošli ho někam a je to,Nemá na to nárok.Já mám na dceru 2 tis a ex ví moc dobře kolik co stojí,Už jen ve školce nechám spoustu peněz.A víš sama co co stojí.Ať si mele,ono ho to přestane bavit.

  • Ahoj.Můžu se zeptat kolik bývalý přesně vydělává?Myslím tím částku kterou udal u soudu.Jen bych to chtěla vědět kvůli svojí sestře,protože ta dostává 2000kč na dítě a on vydělává podle mých informací kolem 15000kč.Myslím,že moje ségra by i dostala víc než 2000kč podle toho jeho platu.Pokud to tady nechceš zveřejňovat kolik bývalý vydělává,tak se nic neděje.

  • Mám taky podobnou zkušenost, ale asi lepší variantu, mám dva kluky(9,14), Ex platí 5.000,- výživné(na oba dohromady), na úhradě ŠvP se nikdy nepodílel, ale po mě chce abych sním platila staršímu synovi fotbalové soustředění, které stoji 3.500,-, a ohrazuje se tím, že na to mám to výživné a z toho mám zaplatit půlku soustředění, má na to nárok? Jsem povinna to z výživného hradit? Děkuji za info Gabča

  • petulinkaa1329.8.2011 22:29

    Samozrejme,ze presne to nedas,pocita se do toho i najem,jako vodny atd. ktere dite taky spotrebuje,je to tezky,ale obcas,kdyz to vidim,kolik matek je vycuranych a chce po chlapech xtisíc na alimenty od chlapa s platem 15 000kc,dala bych soudem,aby se jasne prokazovalo uctenkama co se diteti kupovalo ten mesic a za kolik ( krome toho najmu) protoze kdyz jsou 6000kc alimenty na obe dveti,tak matka by mela taky dat 6000kc a 12 000kc mesicne,aby stali dve deti,to je hodne nadstandartní,manzelovo bejvalka jezdila za aliky na dovolenou k mori,takže to nasere fakt hodne!

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 204 otázek, kterým se dostalo 271 502 odpovědí a 409 702 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist