polycystická ovária

Otázku položila: Anonymní uživatelka #36204 1.3.2011 14:57

poraďte, co to pro mě znamená...už 10 měsíců se snažím otěhotět a nedaří se, beru Metformin, protože mám vysoké množství testosteronu a teď, když jsem byla na gyndě na kontrolní cyto mi Dr. dělal ultrazvuk a sestře hlásil ovária polycystická anovulační...co to pro mě znamená??

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Ahoj, anovulační znamená, že nedochází k ovulaci, jelikož polycystická ovária májí moc silnou stěnu a nemohou praskat folikly s vajíčky. Léčí se to většinou hormonálně, ale také lze jít na driling ovárií (to ti napíchají vaječníky a naruší se tím ta silná stěna a pak je větší šance, na uvolnění vajíček). Přeji hodně úspěchu ve snažilkování, snad jsem ti trochu svou odpovědí pomohla.

  • Syndrom polycystických ovarií ( PCOS), známá také jako polycystická nemoc vaječníků (PCOD), je považován za nejčastější příčinu dysfunkce vaječníků u žen v reprodukčním věku. Jako takový je samozřejmě i velmi důležitou příčinou neplodnosti a zaslouží si detailnější popis.
    PCOS je stav, při kterém jsou ovaria zvětšena s hladkou, ale zbytnělou povrchovou membránou. Povrch pokrývá velké množství cyst, které samy o sobě nejsou nebezpečné, ale mohou být příčinou amenorhey nebo oligomenorhey a následně neplodnosti.
    Klinické znaky
    Diagnostickým kritériem pro PCOS je nález polycystických vaječníků při ultrazvukovém vyšetření. Tento nález mohou provázet další příznaky a nálezy, jejichž společným znakem je hyperandrogenismus, tj. vývoj charakteristických mužských pohlavních znaků u žen. Při vyšetření je pak nalezeno zvýšení sérového LH (luteinizačního hormonu) obvykle nad 10 IU/l a může být zvýšena hladina testosteronu.
    známky a symptomy PCOS:
    Zvýšené hladiny LH (serové LH >10 IU/l).
    Nízké nebo normální hladiny FSH (i pokud jsou normální, jsou pravděpodobně stále nižší, než by bylo potřebné pro normální vývoj folikulů).
    Zvýšený poměr LH/FSH (>2:1 nebo 3:1).
    Zvýšená hladina androgenů/testosteronu.
    Zvětšená ovaria s mnohočetnými cystami.
    Mnohočetné nezralé folikuly ve vaječnících (obvykle 2 až 8 mm).
    10 folikulů a více v jednom vaječníku
    Nepravidelné menses a chybějící ovulace.
    Hirsutismus (nadměrné tělesné ochlupení) a akné; následek nadbytku mužských pohlavních hormonů.
    Obezita.
    Ačkoliv je PCOS často sdružena s androgeními příznaky, jako je hirsutismus nebo obezita, nejsou tyto příznaky pro diagnózu nezbytné. Častým příznakem je také seborhea (nadměrná tvorba kožního mazu).
    PCOS a plodnost
    U nejmírnějších forem PCOS, nemusí mít postižené ženy žádné poruchy menstruace a mohou mít normální ovulaci; často jim však trvá déle, než otěhotní a jsou více ohroženy spontánními potraty.
    U středních foremPCOS jsou přítomny menstruační nepravidelnosti, jako oligomenorhea nebo sekundární amenorhea a selhávání ovulace.
    Nejtěžší formaPCOS je charakterizována obezitou, hirsutismem, amenorheou a následně samozřejmě neplodností.

  • Ahoj, tohle mám taky :-( pokud se léčíš jen o obyxčejného gynekologa, zažádej si aby Tě přeložil na centrum asistované reprodukce! U mě konkrétně trvalo v centru tři měsíce, než vůbec mohlo dojít k inseminaci, než se to tak nějak upravilo. PCO je bohužel diagnóza neplodnosti, a měla by ses svěřit do rukou odborníků. přeji hodně štěstí

  • petulinkaa131.3.2011 17:23

    Mam take PCO a uz mi to rikal muj gynekolog a v CAR mi to potvrdili,zadny prasky tudíž nezabirali na otehotneni :-( konzultaci mam zasebou,vim co a jak....tak jestli te bude neco zajimat,písni vzkazík :-)

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 207 otázek, kterým se dostalo 271 537 odpovědí a 409 724 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist