pití pro dvouleté dítě sladit, nesladit?

Otázku položila: Bývalá uživatelka #56337 15.2.2013 21:11

do 2 let mi malá pila čajík neslazený, ale vypila vždy dost málo... nyní má 26 měsíců a napadlo mě začít sladit menší lžičkou medu, když jsem to zkusila, najednou vypije i dvě flašky... ale mám výčitky - nechci, aby měla zkažené zoubky, s čištěním zubů vždy totiž bojujeme...
mám sice v okolí maminy s mnohem mladšími dětmi a sladí už dávno, ale já sladit nechtěla..

co radíte? nesladit, sladit a popřípadě čím? hnědý cukr, med? co je zdravější?

tím dost málo myslím to, že mi vypila před tím, než jsem začla sladit tak 2 decky denně, víc ani ťuk....

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • na slazení je nejlepší Stevia - sladká tráva, je bez cukru, sladí fakt hodně, ale má takovou zvláštní chuť, dá se na to zvyknout. Jednu pěstuju za oknem, ale ta moc nesladí, potřebuje hodně slunce a to v zimě není, tak jsem koupila v lékárně. Já vařím čaj šípkový z šípků co jsme natrhali a usušili a to malej pije a chutná mu, obyč čaj mu trochu sladím, sobě taky a nepovažuju to za problém. Sladím hnědým cukrem nebo medem někdy mu do toho naliju i trochu sirupu at má změnu. Pokud má dítě dost pohybu, tak mu trocha cukru neuškodí.

  • nesladila bych pokaždé. sama děti ještě nemám, ale pracuju s nima a kolikrát i když doma pijou slazený, u nás dají bez problému neslazený, je to zvyk. takže bych třeba osladila jen jednou za čas. a zvlášť na ty děti 2-3 roky u nás docela funguje psychologie - když nechtějí čajík, dám jim tam symbolicky lžičku cukru (třeba i prázdnou, aby to neviděly), nechám je to zamíchat a hned ho vypijou;)

  • Lžička medu občas nevadí, ale jinak si myslím, že si na tu chuť méně sladkého zvykne :)

  • No, podle mě radši trochu sladkého, hlavně že pije. Někde jsem vyčetla, že dítě po roce a půl se má pohybovat vypitými tekutina k dospěláku, což znamená cca 1,5l (hledala jsem to kvůli dceři, v 16ti měsících mi pije přes 1,5litru denně, přišlo mi to moc). Takže osobně bych radši přisladila, než aby mi dítě nepilo. Asi bych spíš dávala hnědý cukr, v dnešní době koupit zdravý med.. ;-)

  • syn mi dělá to samé, svůj čaj pije minimálně ale na babiččin mírně oslazenás e vždycky vrhne a vypije najednou půl hrnku ani neví jak. Já mu začala dávat pro změnu i ochucenou dobrou vodu a tu taky za den vypije i půl litru ve své flaštičce. Medem nesladím, ale trochu cukru či šťávy do čaje jednou za čas dávám. Teď se mi prcek zamiloval do mého zeleného a ten by pil i trpký, ale to má opravdu jen hlt na ochutnání. No a jelikož mám syna spíše hubeného a s váhou stále bojujeme, aby nehubnul, tak mi u něj sladké nevadí, i když ani tomu moc nedá, i když k němu má přístup stále, sní tak 5 lentilek za den a už je nechce, ani když má na dosah plnou krabičku sladkostí.

  • Stevie, třtinový cukr, med, palmový cukr....jen ne bílý řepný (rafinovaný). A ne moc často, a spíš málo, ať si moc nezvykne. Pak by neslazené nepila. Když se sladí pořád a cukrem, hrozí nejen zkažené zuby a obezita ale i cukrovka.

  • já bych teda takhle malé dítě na sladké nezvykala, úplně se mu změní vnímání sladké chuti. Je jasný, že sladkému dá přednost a bude i víc pít, ale je to batole, zodpovědná za výživu jsi ty. já pracuju ve školství a s předškolníma dětma a někdy mi přijde opravdu absurdní, čím jsou doma krmeny...měla jsem ve školce chlapečka, který nevypil kakao s méně než pěti kostkama cukru atd. Tak dlouho mu slazení přidávali, až mu cokoliv přirozeně sladkého - jako třeba ovoce- přijde nesnesitelně kyselé. a začíná to lžičkou medu do čajíku...

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 206 otázek, kterým se dostalo 271 526 odpovědí a 409 721 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist