péče o dítě

Otázku položila: Bývalá uživatelka #19147 4.6.2012 8:30

Ahoj holky.Potřebuju poradit ohledně péče o dítě,jestli s tim máte někdo zkušenosti...S přítelem máme skoro 15 měsíční dcerku,ale poslední dobou se jen hádáme,jsme prakticky před rozchodem...Začal mi ale vyhrožovat,že pokud se spolu rozejdeme,budeme se o malou starat střídavě,což je podle mě nesmysl,nejen že je dcera malá,ale on se nepostará ani sám o sebe natož o malou...vůbec se mi to nelíbí...Nejsem proti mu malou dávat na pár hodin po práci,ale nechci mu jí nechávat přes noc aspon dokud je takhle malá.Jaká má vlastně práva otec v takovém případě?kamarádka mi říkala že do 3 let věku dítěte nemá nárok ani na to aby u něj zůstala přes noc...víte o tom něco?děkuji

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • ahoj, no kamarádka nemá tak úplně pravdu. je to především o soudci. a ti se v dnešní době snaží otců zajistit všechna práva. a pokud otec má o dítě zájem, tak mu setkání rozhodně upírat nebudou. a to jestli se dokáže postarat nebo ne, to už by bylo na další dohadování u soudu -můj ex se taky sám o sebe moc postarat nedokáže, bez maminky ani ránu a přesto mu dceru klidně soud svěřil (ale je pravda, že byla větší 4 roky) tohle prostě soud tolik neřeší. :( pro dítě by byl k soudu stanoven opatrovník, který by měl hájit zájmy dítěte.
    a na pár hodin po práci - až by došlo na lámání chleba, tak by si mu stejně dítko nedala, protože dát mu dítě na 3h např. od 15-18h jak se to dělávává by se ti nezdálo opět k režimu dítěte vhodné.
    takže tohle radím zvážit i s právníkem, aby si se potom nedivila, jak jsi dopadla.

  • ahoj lasetko.. ja tedy nevím, to ti musí poradit někdo jiný, holky určitě poradí.. akorát ti řeknu to, že děti to fakt špatně nesou hádky, my se už radši nehádáme, mám jen o 2 měsíce starší dítě než ty a malá hnedka začla vždy brečet, takže jsme se prostě hádat přestali... asi máte vážnou krizi, což mě mrzí.

  • ahoj, taky Ti neporadím z vlastní zkušenosti, bratr se rozváděl a holku mu dali na dva víkendy, ale oni to mají na dohodě, někdy mi její maminka přijde, že je ráda, že se jí zbaví. Brácha čekal s rozvodem, až bude holka trochu větší. Váše dítě je opravdu malé, tak z toho bude mít asi trochu zmatek. Dříve to bylo skoro stejné, otec vždy dostal dva vííkendy, teď se to mění. Asi bych si vzala právníka, pokud se nebudete moc dohodnout. My teda problémy nemáme ale jednou jsem se zamyslela, co bych dělala, kdyby se něco stalo a my šli od sebe, manžel je totiž skvělej otec, určitě bych nechtěla našemu dítěti vzít tátu, ale u nás je to tak, že manžel od malička dítě koupe, přebaluje, oblíká, hraje si s ním, prostě ideální otec, ale střídavá péče u tak malého dítěte je podle mě taky nevhodná. No nejvíc bych vám asi přála, aby se krize vyřešila nebo alespon jste se dokázali dohodnout.

  • Martasek894.6.2012 13:45

    Otec má rozhodně stejná práva jako matka. Opravdu je to na soudu, jak se rozhodne. Třeba mě muž, když jsme jen tak měli nezávaznou debatu, řekl, že kdybysme se někdy rozešli, malou by mi nedal.

  • Nechci tě strašit, ale soud mu může dovolit mít ji na celé víkendy a nic moc s tím nenaděláš, dítěte se nikdy moc ptát nebudou a jestli on bude mít zájem, tak k tomu soud většinou svolí, už dávno to není tak, že dítě je u matky a tečka. Viz můj bratranec, který má dítě ve střídavé péči, rozvedli se, když malému byl cca rok a od té doby to tak je a jeho bývalá se mohla vztekat jak chtěla.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 231 otázek, kterým se dostalo 271 613 odpovědí a 409 753 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist