pas nebo občanka dítěti.

Otázku položila: Anonymní uživatelka #52055 19.4.2012 20:05

ahoj holky chtěla bych se zeptat..davate malým dětem dělat pas nebo občanku mam 8mi měsicní dceru jezdíme jednou mesícně do polska na sunary atd a od cervna musí mít povinně každé dítě pas nebo občanku na cestovani..jaký máte na to názor.vubec nevím jestli ji dat pas nebo občanku..děkuji za odpovědi

Děkuji moc za vaše rady momentálně jsme mali abychom jezdili někde na dovolenou do zahraniči tak uděláme občanku pas až pak někde pojedeme..

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Ahoj, my dali udělat pas, letíme v létě do Anglie, tak ho mít musí.Jelikož jsme dřív pas neměli, tak já s malým do Polska nejezdila, jezdil jenom manžel, ale ted už můžeme.

  • Mi mame v planu jet v lete do Chorvatska a na vanoce uz mimo Evropu a z toho duvodu budu delat pas. Ja jsem se na to ptala jak jsem delala sobe novou obcanku a pani rikala, ze vylozene zalezi na kontrolorovi-celnikovi zda fotku uzna kdyz pas ci obcanka bude napr dva roky stare, protoze mimi roste a meni se. Ted zalezi jaka bude skutecnost,ale ja myslim,ze budou shovívaví kdyz to je novy zákon teprve a nemaj to vychytane a navic rikali ze to plati na pet let, tak asi vedeli co delaji kdyz to schvalovali ne ;-) Me se to samo nelibi, protoze casto budem cestovat a jestli budu muset kazdy rok delat novy tak to me podrz:O= A nejvic me nastvalo kdyz jsem chtela maleho napsat do obcanky,ze se to tedk auz nedela, tak to je teda doba :O=

  • Borlova20.4.2012 0:05

    My necháme asi udělat občanku. Stejně si musim zařídit já změnu trvalýho bydliště, tak to sfouknu najednou.:-) Pokavaď cestuješ jen do Polska, tak stačí občanka.

  • Od 1.1.2012 je možnost udělat už malému dítěti nově i občanský průkaz. Záleží však jen na tobě, jaký doklad zvolíš. Jak už bylo řečeno, na OP bude moci dítě cestovat pouze po státech EU (což je i Anglie). K cestám mimo státy EU je třeba CP. Oba dva doklady se vydávají dětem do 15 let s dobou platnosti na 5 let. Za OP zaplatíš 50,- Kč, za CP 100,- Kč. Děti se již do dokladů rodičů nezapisují (do CP od 1.7.2011, do OP od 1.1.2012).

    Fotila jsem už spoustu miminek a z vlastní zkušenosti můžu říct, že právě tito drobečci se fotí daleko líp než třeba děti 3-6 let. Dost často totiž nevědí co je čeká a stává se, že brečí, což na foto není možné. Málokterý rodič to dítěti předem vysvětlí a ti jsou potom vyplašení. Jediné co je u miminka problém, že nesmí spinkat. Na fotce musí mít otevřená očička:-D

  • Nemáte náhodou některá zkušenost s: V případě, že nezletilé dítě cestuje v doprovodu jiné osoby, než je rodič nebo zákonný zástupce, má vlastní pas, je nutné ještě další potvrzení rodiče a souhlas s vycestováním?

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 214 otázek, kterým se dostalo 271 562 odpovědí a 409 743 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist