olivový olej

Otázku položila: Anonymní uživatelka #35280 28.5.2011 8:43

ahoj holky, chtěla bych se zeptat ohledně vaření s olivovým olejem, používám ho na vše, ale ne jen za studena, ale také na něm smažím... myslíte si, že oliv.olej se nemůže používat za tepla? někde jsem to teďka četla, no ale i v kulinářských pořadech v telce na něm smaží... děkuji

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • lulatko28.5.2011 19:44

    Tak teda holky nevím, já jsem jednou snad od člověka-potravináře z VŠCHT slyšela, že největší tepelní stabilitu má právě olivový olej (až přes 200°C; pozor, ne panenský lisovaný za studena!), pak následuje vepř. sádlo a až pak ostatní rostlinné oleje typu slunečnicový, řepkový atd. Takže se smažením se to sice obecně nemá přehánět, ale není důvod nepoužívat i pro tento účel olivový olej, ba naopak.

  • Já také smažím na oliv. oleji, říká se, že je zdravější než slunečnicový.

  • Ja smazim na olivaku uz min 3roky,v podstate sem na nem delala vsechno az ted zacinam treba rizky delat na slunecnicovem, protoze uz mi leze krkem :-) Kupujem ho totiz po kanistrech ze Spanelska. Ono vsichni rikaj to nebo ono by se nemelo,ale ja zastavam nazor, ze kdyz ti to na tom oleji chutna a nevadi ti, ze stoji vic nez ten normalni, tak to jez.

  • Olivový olej se dá použít i na smažení, poněvadž zůstává stálý i při vysokých teplotách. Jen Extra Virgin je na to trochu drahý, ale proč ne. Smažit se na něm může taky.
    Tady je tabulka teplotních hranic různých olejů, do kterých je tuk schopen odolávat přepalování, a tím následnému vylučování zdraví škodlivých látek:

    palmový olej < 240°C
    arašídový olej < 220°C
    olivový olej < 210°C
    ideální teplota na smažení < 180°C
    sádlo < 180°C
    slunečnicový a sójový olej < 170°C
    řepkový olej < 160°C
    olej z vinných semínek a kukuřičný < 160°C
    margarín < 150°C
    máslo < 110°C

  • Ahoj! Ja slysela, ze by se nemelo amzit na extra virgin olovovem oleji, protoze se snadneji prepaluje, takze snad jedine v pripade velmi rychle pripravy jidla. Ja smazim na olivovem oleji, ale pouzivam ten z pokrutin. Extra virgin jen na studenou kuchyni.

  • Katka17728.5.2011 9:40

    Když jsem byla na kurzu Snižování nadváhy a zdravé vyživy, tak nám tam říkali že by se na něm smažit nemělo. Není k tomu určený. Pro zdravého člověka je prý na smažení nejlepší vepř. sádlo - vydrží vysokou teplotu a nepřepaluje se. To třeba slun. olej když je přepálenej tak je víc škodlivější než to sádlo. A myslim si že olivovej nemá moc odolnost proti vysoké teplotě. Já osobně když si dělam rychlou zeleninovou směs na těstoviny tak to na tom udělám, ale řízky fakt ne. Asi možná se tam tvoří nějaké škodliviny jako když "sušíš" dlouho špenát. (v hrnci nebo ve výdejních vanách v restauracích) to se taky nemá.

  • Ahoj, já používám olivový olej pouze do salátů. Na vaření a smažení používám slunečnicový olej, který si objednávám z https://www.fabioprodukt.cz/ , protože prodávají oleje, které jsou za studena lisované, takže zdravější. Vařit bez oleje nejde, tak jsem hledala alespoň nějakou nejzdravější variantu.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 206 otázek, kterým se dostalo 271 532 odpovědí a 409 721 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist