materiální vyrovnání mezi bývalými partnery

Otázku položila: Bývalá uživatelka #25622 23.10.2012 18:52

Ahoj holky,

rozešla jsem se s otcem svého dítěte a teď řeším nějaké věci.
\mám auto na leasing, je psané na mě. Ale jezdil s nim on, já řidičák nemám. Zbývá platit poslední tři čtvrtě rok, takže je skoro doplacené. Ted momentálně ho má on a já nevím, jak ho získat zpět, když nebude chtít.

A druhá věc je výživné na dcerku. Vůbec nevím, jak se to zařizuje, kam jít. Byl v rodném listě.

A poslední věc, na co v péči má nárok?

Děkuju.

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Že autem jezdí on nic nemění na tom, že je tvé. Jestli máš namysli tzv. vydržecí dobu, tak ta se na tohle nevztahuje. Auto je napsané na tebe, tak ti ho musí nechat.

    S výživným ti moc neporadím. Nejlepší by byla samozřejmě dohoda mezi vámi, pokud to nejde, tak jedině asi soud, ale kam a jak přesně se to podává nevím :( Jistě ti ale poradí zkušenější mamina ;)

    Poslední otázku nevím, jestli chápu správně, ale má nárok na to se s dcerou vídat, mít jí nejspíš na víkendy (nevím jak často, to vše se dohodne u soudu).

    Je mi to líto, přeji pevně nervy a hodně štěstí!

  • výživné můžete vyřešit několika způsoby. Když se dohodnete, stačí to hodit na papír a nechat si to posvětit rozsudkem soudně. Když se nedohodnete, podáš svoji žádost o výživné na soud (s napsáním ti pomůže OSPOD v místě bydliště) a rozjede se to. Výživné ti bude muset vyplatit i zpětně, můj ex doplácel skoro rok. No a stejný postup může být i při stanovování styku dítěte s otcem. Buď se dohodnete (jde to i zapsat do protokolu na OSPOD), nebo opět soudní cestou, což trvá dost dlouho. Ještě si zjisti, zda bys měla nárok i na výživné neprovdané matky. K těmto řízením nepotřebuješ zastoupení právníka, zvládneš to sama. Teď záleží na tom, jak moc jste schopní se mezi sebou domluvit. U nás muselo jít vše přes soud a tak je to na delší dobu.
    Jo a zjisti si (přes OSPOD) na který soud to máš poslat, v některých řízeních se to řeší na soudě dle místa bydliště dítěte (alimenty, styk s dítětem), někdy je to dle bydliště otce (výživné na matku).

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 207 otázek, kterým se dostalo 271 537 odpovědí a 409 724 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist