látkovky :-)

Otázku položila: Bývalá uživatelka #15539 12.7.2012 9:33

Ahojky, už se tu látkovky probíraly, včera jsem hledala nějake recenze ale nic moc nenašla, chtěla bych se něco dozvědět ze zkušeností maminek které je používají... znám údaje z netových obchodů kde je prodávají, kolik jich nakoupit, jak často prát, že jsou úžasné atd... ale to není ono... je mi jasné, že v obchodě mi je vychválí až do nebes... tak bych chtěla poprosit jestli byste mohly napsat, jak s nimi fungujete, kolik jich opravdu budu potřebovat, jestli je také skladujete v kyblíku jak se píše a pak jednou za 3 dny perete, podle čeho se pro jaké rozhodnout a jak to vlastně je, jestli jsou to takové kalhotky s plínou která je vložená jakoby napevno? chápu to dobře? a pere se to tím pádem dohromady a suší taky, pouze v případě vkládání té separační pleny se pak ta dá vyndat? ano když se tam vloží tak se musí dát vyndat - to dá rozum :-))) pořád to přemítám v hlavě, říkám si jakmile se dám - byť s přesvědčením, že to bude jen na chvíli (po narození) na papírové pleny tak už od nich neodejdu... ale když rovnou koupím výbavu látkovek tak je prostě začnu používat a bude... a poslední otázka ještě: využíváte někdo kombinaci? jako látkovky i papírové (na cesty, k doktorovi atd) mimísek se mi navíc má narodit v říjnu, takže stejně žádné případné přebalování venku nehrozí, takže když někam půjdeme na prochajdu tak bude mít tak jako tak jednu plínu ať papírovou nebo látkovou... moc Vám děkuji za reakce...

děkuji za reakce... :-)

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Martasek8912.7.2012 9:45

    Tak já byla hned rozhodnutá, že chci používat látkovky. Ze začátku tedy jsme měli papírovky, dost jsme jich dostali, tak ať se využíjí. Látkovky mám libštátské klasické bílé čtverce. Velikost 80x80cm, nejméně 50kusů pořiď a k tomu mám PUL kalhotky 3 kusy. Mám na pleny kyblík, peru jednou za 3 dny, obvykle to vychází na 25plen asi. Suché jsou za 1 den. Při teple i dříve. Stačí mi tato levná varianta - malá má rok a dosud jsem do nich investovala asi 3000Kč zaokrouhleně. Je plno druhů, jsou přímo i plenkové kalhotky, že máš gaťky a plenu v jednom, ale dle mě to delší dobu schne a hlavně pořizovací cena je dražší. Zase ne vše mimču sedne.

    Jinak máme přes den látkové, na noc a ven dávám papírovku. Zatím mě nic npřesvědčilo o tom, abych látkovky nepoužívala, i když přebaluji třeba co hodinu, doma přes den mi to vůbec nevadí :)

  • ahoj, já látkuju asi 14 dní a zatím jsem nadšená. Používám normální látkové čtvercové pleny (Libštátské pleny - Velká sada), používám ten novorozenecký sklad, na to dám tu separačku, která slouží k tomu, že když se malá pokaká, tak to zachytí to hovínko a celé to i s tou separačkou vyhodím, ale nezachytí to při "velké nadílce" úplně vše, takže i tak to musíš z plenky sundat (dneska jsem začla sundávat s pomocí toaleťáku a asi u toho zůstanu). A pak na to dám plenkové kalhotky (takové na suchý zip, které tu plenku drží zn. Bambinomio). Mám i vkládačky, ale ty dávám jen občas, spíš jí radši častěji přebalím.
    Mám 2 kyblíky, jeden na pleny počůrané a druhý malý na zašpiněné plenky hovínkem, ty pak ještě před praním ještě namydlím žlučovým mýdlem, peru co dva dny, ale přidávám tam různé bílé prádlo, peru na 60, zatím se mi vše krásně vypralo, nezůstaly žádné fleky. Jinak to skladování - jen počůrané na sucho a u těch pokaděných zatím zkouším. Ale asi to taky nechám na sucho... Jinak jak píšeš, když někam jdu tak dávám papírové, na noc jak kdy, zatím se budí, tak jí přebaluji i v noci. Jinak já mám přebalovák v pokojíku, ne v koupelně, tak to uzpůsobuji tomu. Tak snad jsem pomohla se svou krátkou zkušeností. :-) Jinak plenky nežehlím.

  • Tady jsou stránky, kde si maminky vyměňují i zkušenosti:
    http://www.latkovepleny.cz/pleny-zkusenosti

  • lulatko12.7.2012 13:11

    Kdybys náhodou zatím na tento odkaz nenarazila, posílám odpovědi na dotaz kolem látkovek zhruba zpřed roku. Myslím, že jsou tam v kostce i odpovědi na řadu Tvých otázek. :)
    http://www.womenzone.cz/poradna/otazky/Latkove-pleny-co-a-jak-14772

  • I já se přidávám k látkujícím maminám :-). Vyzkoušela jsem různé druhy, ale nejvíc mi prostě sedí plenkové kalhotky AIO .Je pravda, že pořizovací cena je větší, ale my jsme na ně peníze dostali,tak jsem to neřešila, ale i tak se investice vrátí, a nemůžu si je vynachválit, opravdu bomba! Pokaděné i počůrané skladuji v kyblíku a peru jednou za 3až4 dny. Za 1 den jsou suché, protože zvlášť schnou svrchní kalhotky a zvlášť vkládačky. Dávám ještě separačky, pokaděné spláchnu do záchodu a počůrané peru spolu s plínami. Na noc dávám jednorázovky, protože malá vydrží dlouho spát, na cesty a návštěvy používám látkovky :) nemám s tím problém. Ze začátku (6nedělí) jsem používala jen jednorázovky a látkovy spíš jen tak testovala, které nám budou nejvíce vyhovovat..po 6nedělí jsem najela plně na látkovky a dnes nám jsou přesně 4měsíce a furt látkujeme..nemůžu si to vynachválit.

    Přeji hodně štěstí při výběru těch správných látkovek...a krásné látkování ! ;-)

  • ahoj, my frčíme na vícevrstvých plenkách, konopných zavazovačkách a klasických čtvercích.. klasických mám 40ks, vícevrstvých 24ks a zavazovaček 10ks a protože mi malá (necelé 3m) kaká jednou týdně, mám jen počůrané plenky a peru jednou do týdne :) takže úspora veliká.. Teď v těch vedrech jsem dávala jen jednu plenku na novosklad a přeblovala po každém čůrání a i tak jsme vycházeli naprosto v pohodě na praní třeba co 3dny.. Pravdou je, že na noc jsem přešla na hnusky, protože ať vycpu látkovou čímkoliv, malá sice spinká, ale je taková neklidná (i se separačkou - flís i normal), protože je děsný průtokáč a kdybych ji v noci přebalila, už mi neusne.. Když byla malinká, jeli jsme na látkovkách i v noci, ale teď pro pohodlí všech dávám jednorázovku.. Na cesty, výlety a návštěvy Dr. používám látkové, není důvod dávat jednorázovku, vždycky se dá někde přebalit :) AIO plenku nevlastním ani jednu a přiznám se, že mi to nijak nechybí, vyhovuje mi systém PUL kalhotek (případně vlněných) a vložné plenečky... Kalhotky mám patery+jedny vlňáčky, ale stačily by klidně jen troje, když dobře umotáš novosklad, kákoška ti na gaťky nesteče.. Tak látkování zdar, uvidíš že jak jednou umotáš novosklad, po jednorázovkách ani neštěkneš;-)

  • ahoj, dceru sem před x lety látkovala taky. používala sem klasické čtverce a nahoru kalhotky.
    mimčo co čekám látkovat chci taky, dokoupila sem nějaké čtverce, protože jich tenkrát bylo málo - koupila sem Kikko Lux, četla jsem, že jsou lepší než libštátské (ale stejně se těm, co používala moje mamka pro mně jako dítě nic nevyrovná). a nějaké pleny typu vše v jednom (asi 4ks různých značek víceveliksotní), aby když bude hlídání, tak to mělo co nejjednodušší a na cestu třeba k Dr.mám ještě koupených několik vícevrtvých plen, které chci použít jako vkládací do klasických čtvercovek na zvýšení absorbce. na netu sem našla i různé návody jak ušít třeba ze zbytků nějaké plenkové kalhotky, tak jen co bude víc času, tak vyzkouším.

  • Ahoj, já už nějakou dobu látkuju a zatím jsme nenašla žádný důvod, proč to nedělat. Vyzkoušela jsem jak klasické čtverce, tak kalhotky i svrchňáky. Každému vyhovuje něco jiného. Ale jak už tu někdo píše, taky nám nejvíc sedí AIO. Někdo říká, že by nemohl používat jen pleny vše v jednom, já na to nedám dopusit. Cenově vyjdou super a je to s něma strašně jednoduché. U nás po výběru vyhrály tyto http://www.gagapleny.cz/ a nelituju, mají vkládačku navolno, tak je použití dost variabilní. Skladuju v kýbli s vodou a peru opravdu po 3 dnech. Těch aio mám 15 a stačí to:-) Jak píšeš o kombinaci, my máme na noc papírovku, v látkovce vydrží klidně 3 hodiny, takže na ven dávám tu. A použití mi přijde fakt dost podobné:-)

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 210 otázek, kterým se dostalo 271 553 odpovědí a 409 730 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist