látkové pleny nebo jednorázové?

Otázku položila: faith.verus 29.2.2012 16:10

Milé maminky, upřednostňujete jednorázové plenky nebo raději ty látkové, co bývaly dříve? Jaké s tím máte zkušenosti? Co je lepší? Díky za odpovědi.

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Myslím, že by člověk mohl diskutovat do nekonečna a žádného rozlousknutí by se nedočkal. Určitě to záleží na tom kterém člověku, čemu dá přednost-obě varianty mají své nesporné výhody, ale i své nevýhody. Mě třeba určitým způsobem naplňuje to, že používám látkové pleny, asi je třeba něco takového pocítit a jít tak trochu proti proudu, proti lákavé reklamě na jednorázovky, které jsou navíc všude bez problémů k mání-narozdíl od těch látkových. O látkování si člověk musí nalézt spíše nějaké informace a musí hledat, kde koupit, musí být aktivní v tomto-samotné látkování až tak moc aktivity v dnešní době nevyžaduje, což mohu potvrdit jako líná hospodyňka :-).... Mám ty klasické, čtvercové, s kterými jsem začínala látkovat prvorozeného před 8mi lety, tehdy moderní látkové ani nijak nebyly, neměla jsem přístup na internet, ale nějak jsem prostě věděla, že je to z ekologického i zdravotního hlediska lepší, navíc léty ověřený, způsob. Dost jsem se s tímto typem plen zžila, možná proto, že jsem nikdy nezkusila moderní látkové pleny (jen moderní doplňky-jako třeba svrchní kalhotky, které jsou prodyšné, žádný igelit..), vyhovuje mi ta jejich jednoduchost a tak, takže už v nich mám 3.tí dítě, které už se teda pomalu chystá na nočník.
    Žijem v době automatických praček i v době, kdy už žehlení není nějaká nezvratná nutnost. Moderní pleny se také nežehlí, mnohdy nejsou vhodné ani na vyvářku (což jsem si netroufla ze začátku nevyvařovat, ale žehlit, na co? kldybych chtěla, tak můžu, ale nemusím. V tomto nevidím rozdíl-látková plena jako látková plena-akorát ta moderní je už ušitá do tvaru a ta klasická se musí do onoho tvaru poskládat).
    Plně látkuju a obnáší to pro mne 2 pračky týdně navíc. Látkovala jsem, i když jsme žili 4 ve 2+1 bez balkonu, ale musela jsem mít udělané místo na pernamentně rozložený sušák (to bych stejně musela mít, protože jsem líný lajdák a dokud nepotřebuju pověsit nové prádlo, to původní visí na sušáku :-x).

  • My máme menší byt, navíc nemám moc času prát, žehlit... vyperu a vyžehlím jen když je potřeba... Takže u nás jedině jednorázovky a nemůžu si je vynachválit :)

  • Používala jsem pleny jednorázové. Ani mi nepřišlo na mysl, že bych používala pleny látkové. Pouze jsem uvažovala o plenkách typu pop-in, ale zůstalo jen u úvah.

  • Látkové co bývaly dříve už se snad dneska klasicky nepoužívají....že by se vázaly jako dřív. Dneska jsou látkové moderní šité ve formě kalhotek, ty se nemusí samozřejmě žehlit, a klasické bílé čtvercové plíny se používají spíš jen na podložení, utření po blinkání apod. Oboje má svoje výhody. Mě se líbí oboje, i když používám jednorázovky. Ty ale vyjdou dráž. Ale člověk je kupuje postupně. Látkové vyžadují velkou počáteční investici, většinou větší oblečení, aby se do nich plíny vešly, ale pak se zas dají třeba prodat, pokud nejsou zničené, takže ještě za ně dostat peníze zpátky.

  • Já se přikláním spíše k látkovým a to z několika důvodů: 1) z ekonomických2) ekologických 3) poté je můžeš použít i jinak, popř. prodat.. Já jsem taky těhu a plánujeme koupit látkové plenkové kalhotky, které jsou stejné jako papírovky( tvarově), nežehlí se, perou na 60 st. a suché jsou do jednoho dne. Je to sice na počátku větší investice, ale když si propočteš kolik stojí papírovky... a navíc nemusíš pak řešit např. to když na papírovky nejsou penízky.. Jo klasické hranaté látkovky jsou taky v pohodě, měla jsem je u první dcery asi 80 a bylo to tak na praní co dva dny, ale zvládala jsem to i když mi bylo tenkrát jen 18 a papírovky byly tehdy luxus. Každopádně je dobré se dopředu zásobit i papírovkama, porůznu v akci jak plánuješ, protože pak se to hodí. Přeji krásné těhulkování :-);-)

  • Ahojky. Teprve mimi čekám, ale mám nakoupené jednorázové plínky do zásoby. :-) Jinak ty látkové mám taky na odříhnutí, asi 20 kusů, tak snad to bude stačit. :-)

  • za mě látkové... už to tu padlo - perou se na 60 a nežehlí se.. v praxi to znamená - hodit co dva dny do pračky, pověsit a nazdar, víc se nestaráš.. Počáteční investice byla u nás asi 5tis, navíc jsme takticky zaúkolovali babičky na Vánoce ;) takže naše peněženky nevydaly zatím víc, než 500,- ;-) máme pár klasických čtvercových (do začátku jsou podle mě nejlepší), 24ks vícevrstvých a 10 konopných zavazovaček, k tomu pochopitelně svrchní gaťky.. ale je na každém, co si zvolí, nikomu látkovky nenutím, jak to občas bývá k vidění ;) papírovky jsou zajisté nejpohodlnější, pak už je jen na tobě, jestli ti nevadí ta tuna vyprodukovaného nerecyklovatelného odpadu, neustálé investice a sháňka plenek a fakt, že se tyto pleny vyrábí z ropy a savá složka je chemie :)

  • Ahoj, já jsem měla jednorázové - kterých jsem vyzkoušela nezpočet, než jsme našli ty "pravé". Látkové jsem měla jen na otírání, pod hlavičku, do kočárku, atd. atd. U druhého miminka to budu mít stejně.

  • http://aukro.cz/francouzske-plenky-sketch-3ks-bonus-fmr-i2165979906.html my máme tyto a maximální spokojenost!! i manžel si chválí manipulaci a tak ;) kam se hrabou papírovky... navíc ted v roce se nám poprvé zacalo dítko opruzovat - a to jen tehdy, má-li místo látkovky papirovou plenu.... takze my papírovku jen nezbytne na cesty...

  • duramura1.3.2012 19:28

    my pouzivame latkovky - ruzne sytemy - zavazovacky (super, delaj mimcu malou prdku), pastelky od fi haipa-daipa, vicevrstevne a v noci kalhotkove a all-in-one. sem moc spokojena, i kdyz to nehrotim a kdyz deme na dyl ven nebo k dr. tak pouzijem jednorazovku...
    u maleho mimca je stejne doporucovano abdukcni baleni, kvuli kyclickam, takze i kdyz pouzivas jednorazovky, tak se pres ne dava latkova plena...a prdku ma pak stejne velkou jako v latkovce :-)
    jak psaly uz holky, je to sice na zacatku vetsi investice, ale urcite se to vrati ;-) ja je teda vyhodne odkoupila od kamaradky, takze skoro za hubicku :-p

  • My používáme látkové. Je mylná představa, že se látkovky v dnešní době ještě žehlí:-) Taky jsem si říkala,jestli to zvládnu, ale když jsem se podívala,kolik je odpadu a vyhozených peněz u papírovek, řekla jsem si, že to zkusím:-)A ejhle, ono je to stejné jak papírovka,jen je házíme do kýbla a pak do prčky, místo do koše a pak do popelnice:-)Nejpohodlnější jsou asi AIO, to zvládá i babička, my máme tyto a můžu doporučit http://www.gagapleny.cz, už je tu někdo taky chválil. Na noc dávám papírovku, ale pořád si myslím, že je to lepší než papírovat celý den. Taky nemáme opruzeniny, což je další výhoda látkovek...takže se holky nebojte:-)

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 204 otázek, kterým se dostalo 271 505 odpovědí a 409 705 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist