krmení u 5týdenniho miminka

Otázku položila: Bývalá uživatelka #29935 21.8.2016 15:13

Ahoj holky malá má 5 tydnů a začínáme trochu prikrmovat Um.. mé mlíčko ji nestačí :( vzteká se uprsu že nic neteče :( Zkoušela jsem i odstříkat a měla jsem z obou prsou 70 ml.. pak už to teklo hoodně špatně..spíš jen kapalo.. prsa se mi naplní třeba až za pul dne. No ale k věci, malá i z prsu i z lahve pije spíše na etapy.. pije třeba 60 ml.. pak je spokojená, a za 10 i 15 minut začne břečet, člověk neví jestli má bolesti bříška(trpí na to) nebo má hlad, tak ji dám lahvu(prso) znovu a pije dál, a tak třeba na 3x, než pak bud už vůbec nechce nebo je spokojená a jen se tedy kroutí a ublinkává. Vypije přibližně 100 ml. Má 3,7 kg( porodní 2,7) . Myslíte, že ji mužu přepít? Když pak ublinkává, a pořád jakoby přežvykuje jak kdyby ji tam neco vadili, a škytává taky dost, je vidět že to v ní žbluňká. Mám jí davat mín? Ale co to plakání? Je možné že plače kvuli něčemu jinému a u toho pití se jen uklidní? Děkuji moc za rady.

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Před nedávnem jsi psala kolik mlicka máš. Už se upravuje dle potřeb dítěte . Nemusíš nic odstrikat, mimco se jen musí naučit snažit, protože do nedávná mu teklo proudem a teď když má makat tak se mu to nelíbí. Neodstrikala sem nic, za celý den z obou prsů nějakých 70ml a přesto sem kojila 2roky. Prsa nejsou zásobárnou, ale vyrobenou mlicka a odstrikavani je jiná technika než když dítě saje. Je prostě lenosnejsi a nasadit um je spíše chybou než ku prospěchu.

  • Zkus kontaktovat laktační poradkyni, stojí to opravdu zato. Najdi si na to čas, měla by ti pomoci :-) Kojení je opravdu pohodlnější i prospěšnější :-) Hlavně klid, miminka jsou někdy prostě taková. Opravdu se situace může po několika dnech uklidnit. Je jasné, že se vyděsíš a chceš malé pomoci podáním UM, ale opravdu to může znamenat postupný konec kojení. Přesně jak píše uživatelka sisterrys - prsa čím mají větší poptávku, tím produkují více mléka. Když měl syn 2,5 měsíce, tak jsem měla pocit nedostatku mléka, tak jsem odstříkavala po každém kojení do prázdna a situace se cca po týdnu upravila. Zkus ještě kojící čaj, existují i homeopatika na podporu kojení.
    A tady posílám odkaz na laktační poradkyně, určitě tam najdeš nějakou poblíž tvého místa bydliště :-)
    http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/#cr (po Slovensku následují kontakty na české poradkyně)
    a tady stránky s problémy: http://www.mamila.sk/pre-matky/poradna-dojcenia/
    Držím moc palce, ať se vše zlepší !! :-)

  • Mám taky pětitýdenní miminko, chlapečka. A před pár dny jsem řešila to stejné. Dva dny byl hrozně neklidný, chtěl pořád k prsu a já to nechápala. Pak jsem mu zkusila dát flašku s UM a tu vypil na jeden zátah, tak mi došlo, že je někde problém. Koupila jsem homeopatika na podporu laktace, ve sprše prsa pod teplou vodou masíruju a malého jsem pár dní přikládala častěji a je po problému. Odsávat jsem zkoušela taky a akorát mě to stresovalo, když jsem viděla jak málo vyteče. Teď už přikládám jak potřebuje, přes den je to cca co 2,5 hodiny a v noci vydrží 3-5 hodin.
    Jo a taky pije na etapy... Někdy se napije a usne a někdy chce po pár minutách znovu. Taky ublinkává, ale to mi říkala doktorka, že to je u takhle malých dětí normální. Ten náš navíc hrozně hltá, takže to má i z toho. A když je neklidný a kroutí se, tak nosíme na tygříka a to pomůže. Většinou si takto odříhne pořádně a je klid. Prostě ho v bříšku ta bublina tlačí.

  • sisterrys21.8.2016 18:27

    Ahoj, klonila bych se k tomu, že ten plac 10 minut po pití jsou prdiky. Malý to měl úplně stejně a taky jsem si myslela, že je to hlad. Laktační poradkyně říkala, že jde o prdiky, že kdyby měl hlad, brečel by hned po kojení.
    Prepit ji klidně můžeš. Mx byli na dokrmu celý první měsíc. Po propuštění z nemocnice, jsem ho taky prepijela. Nepochopila jsem dr, když říkala dokrmovat do 80ml,myslela jsem, že tim mysli jeb dokrm a ona to brala jako celou dávku. Měla jsem pak pujcenou vahu, abych věděla kolik dát.
    Pokud máš pocit, že máš málo mléka, odstrikavej 5-10minut z každého prsa po každém kojení. Je jedno kolik odstrikas, tělu tím říkáš, že je třeba tvořit víc mléka. Po 3 dnech by se měla produkce mléka navýšit.
    My máme teď laktační krizi ve 3.mesicich a je to pakarba zase odstrikavat, ale za to kojení mi to stoji5;-)

  • Umělé mléko bych vůbec nedávala. Povede to jen ke ztrátě MM. Okolo konce šestinedělí nastávají krize. Mléko teče pomaleji, miminko musí trošku víc tahat. To ho zlobí. Věřte si. Pro zlepšení laktace pijte Caro, ananasový džus, uhlohydráty: např. ovesné vločky. Já si vařila kojící polévku. Trocha kořenové zeleniny, vývar, brambory, zahustit ovesnýma vločkama. Obecně zasmažené polívky i vývary jsou dobré. Na prdiky použijte nahřáté pecky, pomáhá šátek, hodně masírujte. Připravte se na období spurtů 6 týdnů, 3 m, 6m. Já kojila rok obě dcerky. U druhé totální krize ve 2,5 m, kdy jsem to dostala. V levém prsu nebylo skoro nic. Trvalo to tři dny. Přikládala jsem častěji, když se vztekala, tulila jsem, kojila jsem hlavně v noci. Umělé jsem ani nekoupila. Druhý cyklus vypadal podobně, ale už jsem byla připravená, třetí už jsem ani nezaregistrovala. Domnívám se, že UM není tragédie, ale maminky to vzdávají při první menší krizi. Chybí opora babiček, zkušenějších "tet". Holt nežijeme v tlupě, ženské jsou na to samy. Já byla u první uzlíček nervů, zatracená. Měla silnou žloutenku, nepila, nevěřila jsem si. Díky kamarádce jsem to ustála. Druhé opět se silnou žloutenkou, ale rok kojení a předchozí zkušenosti byly k nezaplacení. Pomáhala jsem prvorodičkám přikládat, radila jim. V porodnici jsem si připadala jak na hotelu. Držte se, miminko krásně prospívá, jen maminka si musí malinko víc věřit. :-)

  • gluzka21.8.2016 16:28

    Hlavně klid a buď v pohodě, žádný stres. Malá nemusí za každou cenu vypít stejné množství mlíčka při každém kojení. Náš malý si ráno a večer bere nejvíc, dopoledne a odpoledne méně a v noci jak kdy. Kojím tedy už jen asi jednou v noci, ale dřív, kdy měl dvě dávky v noci, tak mi přišlo, že například v jednu ráno si bere až moc a v 5ráno pak měl chuť jen poloviční ;-) teď v jeho 4 měsících mi přijde, že mám méně nalitá prsa, ale pořád mu mléko stačí (váha 5,6 kg, při porodu 2,4kg).Tvorba mléka se časem ustálí, proto se už tak prsa nebudou nalévat jako ty první týdny, takže bych si s tím nelámala hlavu. Pokud malá ublinkává, tak je přejezená, pokud jsem to správně u syna pochopila ;-) . A v 6 týdnech může dojít k růstovému spurtu. U nás to taky proběhlo. Syn měl pořád hlad. Ke konci dne jsem ho kojila každou hodinu, v prsou snad už nic neměla. Tenhle stav trval cca 4 dny, kdy jsem byla vyšťavená a měla pocit, že se zblázním, ale přežili jsme to ve zdraví. Drž se a nevzdávej to

  • Veronika3221.8.2016 16:31

    Asi se zeptám blbě,ale dáváš jí dudlík? Není to spíš těma prdíkama? Nemá zácpu? Když se dává UM tak by se měl dávat buď čaj nebo voda na žízeň a proti zácpě. Když se jen kojí tak si z prsu vytáhne jak MM na hlad tak i pak na zízeň. Přikrmovaným dětem se voda nebo čaj dává. Jaké dáváš UM? Někdy to nesouvisí s množstvím vypitého UM, ale se značkou, u některých se může vyskytnout zácpa. Dáváš nějaká probiotika?

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 212 otázek, kterým se dostalo 271 557 odpovědí a 409 734 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist