kažení zubů

Otázku položila: Anonymní uživatelka #42032 21.3.2012 20:52

Dobrý večer, je mi 17 a mám hrozný problém s kažením zubů, už od malička. Snažím se omezovat sladkosti, zuby si pečlivě čistím ráno a večer (nekouřím, kafuju občas, alkohol nepiji). Nevíte, čím by to mohlo být? Nebo jak to zastavit či omezit? Zubaře moc nevyhledávám, mám z nich strach už od dětsví, protože mi furt něco vrtali a tak mi to zůstalo i tak, takže když nemusím, tak tam nejdu... 8-o

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • cudla21.3.2012 21:08

    ahoj...tak v první řadě by bylo dobrý překonat ten strach ze zubaře a opravdu chodit 2x ročně na prevenci.Taky by asi nebylo na škodu objednat se k nějaké dentální hygienistce -- ono zuby si čistíme všichni,ale ne všichni si je opravdu vyčistí.Dělala jsem na zubním a mnohdy stačilo vyměnit pomůcky k čištění a vylepšit techniku.Každopádně je dobře,že to chceš nějak řešit,čím dřív s tím začneš,tím líp.A zubařů se neboj - přece jenom se za posledních několik let ta péče hodně zlepšila a zdaleka to ošetření nemusí být tak hrozné,jak si pamatuješ z dětství.Tak držím palce;-);-)

  • Mám to úplně stejně... zdědila jsem bohužel nekvalitní zuby po rodičích, takže k zubaři chodím od 3 let... :( taky nevím, co by mi mohlo pomoct, jediné, co ti ještě můžu doporučit, je kloktat nějakou ústní vodu.

  • Ahoj,
    taky jsem měla od mala hodně kazů a měla ze zubařů strašný strach. Dnes čistím zuby dvakrát denně a snažím se používat nit a stejně mi na zadních stoličkách v mezerách pořád něco hrozí :) Naopak můj přítel nikdy kazy neměl a když spolu teď chodíme ke stejné zubařce, ptala jsem se na to čím to je. Vysvětlila mi, že mám sliny málo mineralizované a on naopak moc, to znamená, že mě se nikdy nedělá zubní kámen - který vzniká právě přebytečnou mineralizací - ale naopak budu mít vždy sklon ke kazům. Ale zase prý nemusím mít strach z paradentózy, což je fajn:) Takže jestli máš ten samý problém:
    snaž se alespoň jednou za čas užít zubní nit a kup si ten elmex gellé, který doporučoval olusak. Dokáže zmineralizovat i už vzniklý kaz (když je ještě malý). Je sice drahý, ale vydrží dlouho. Hlavně ho ale neužívej častěji než jenou týdně, protože zuby se pak mohou stát moc křehké a snadno se zlomí (tak mi to alespoň vysvětlila kamarádka, co studuje zubní). A stejně tak doporučuji klasickou oranžovou ústní vodu elmex, nebo ještě je fajn Meridol. Všechno tohle ale nemá cenu jestli nemáš správně vyčistěné zuby měkkým zubním kartáčkem. Já používám už dva roky kartáčky Curaprox a jsem spokojená.
    Přeji hodně úspěchů:-) a prosím tě překonej ten strach ze zubaře, nebo jestli tam na tebe nejsou hodní zkus jít někam jinam. Je důležité vždy vše řestit včas, stojí to pak mnohem méně stresu a pozdějšího trápení.
    Ještě mě napadlo: pozor na kyselé a sladké nápoje, to je největší požerák zubů...

  • Ahoj. Já se zubaře nebojím nikdy mi nepřišlo, že by mi dělali něco, co se nedá přežít(teď se teda trochu bojim, protože je to něco co neznám.. vyřezávání osmiček, který vyrostly na ležato.. horní jen trhání to bylo faine zub za minutu venku a bez bolesti, a včasným ledování a ibalgynem nenastaly žádné komplikace.. bolest ani otok). Zuby mám taky strašný už od mala vrtaný mléčný zuby snad všechny a teď většina druhých. Důležité je navštívit nějaké moderní pracoviště s mladými doktory nebo aspoň s těmi, co od té doby, co dokončili školu se dále vzdělávají. Správný zubní lékař Vám doporučí dentálního hygienystu, který odstraní zubní kámen.. je hrubý a lépe na něm drží zubní plak. Doporučí správné pomůcky pro čištění zubů a vysvětlí jak je používat a ,,vuola" zjistíte, že zbohem kazy. Prevence, dentální hygiena 2 hodně důležité věci. Až budete mít tohle za sebou strach odezní.. já mám strach vždy, když měním zubaře mýho posledního kleplo a nedořešili jsme všechny moje problémy a musela jsem si najít jiného takže je to spíš stud než strach.

  • Ahoj,
    já měla taky tvůj problém, ale zkusila jsem jíst více mléčných výrobků. Od té doby už se mi kazy moc nedělají. A rozhodně bych si našla zubaře! :'-(

  • Důkladně čistit, to je základ. Stačí obyčejný rovný měkký kartáček, žádné vymoženosti z reklamy. A taky čistit mezizubní prostory.
    A proti kazivosti je dobrý Elmex Gellé. Používá se jednou týdně. Dokáže remineralizovat zubní sklovinu a vyléčit malinký počínající kaz. Nevyplachuje se po něm pusa a nesmí se hodnu jíst a pít. Je to taková malá tubička a stojí asi 150 Kč.

  • petulinkaa1325.3.2012 18:11

    Holka, o zubech mi ani nemluv :-( já jsem do 19ti let nevedela co je zubar,poslednich 5let to kurna vim :-( mam z nich strach taky ani nevis jakej,ale chodim dokud nic neboli kazdy pul rok,kdyby neco nasli at se to resi hned a predejde se bolesti ( samozrejme si nechavam pichat vzdy umrtvovaci injekce) v lednu jsem sla opet na preventivku a je konec brezna a jsem tam furt :-( ptala jsem se zubarky cim to je,kdyz vse dodrzuji a rekl,aze mi na to nedokaze odpovedet,proste dedicnost ci je to proste tak ze mas proste zuby jaky mas vrozene a jak to tak byva,ti co na zuby kaslou nemaji nic a ti co o ne pecují maji staaale neco :-/

  • Ahoj, tak určitě krom správné prevence, návštěvy zubní hygienisty by bylo asi dobré zjistit, jestli nejsou v ústech přemnožené kazotvorné bakterie Streptococus mutans. Tvůj zubař možná bude dělat tyto jednoduché testy - Dentocult - které zjistí jak jsi na tom. Víc si o tom počti tady: http://www.dentocult.cz

  • Ahoj, ještě mě napadlo, že bys mohla trpět gastroezofagálním refluxem. To znamená, že se ti v noci žaludeční šťávy dostávají do jícnu a často až do dutiny ústní a může to být při závažnější poruše také příčinou vysoké kazivosti zubů. Kdyžtak si o tom něco najdi, jestli netrpíš podobnými příznaky.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 214 otázek, kterým se dostalo 271 562 odpovědí a 409 745 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist