jak často a dlouho kojit

Otázku položila: Anonymní uživatelka #269671 29.9.2019 12:33

ahoj,
mám doma 10 denní miminko. V nemocnici jsme poctivě kojili za 2-4 hodiny, nejčastěji po 3 hodinách i v noci. Kojení trvalo tak 10 min dohromady z obou prsou.
Je nutné to takhle dodržovat i nadále doma? Občas mu trvá dlouho usnout a pak by spal jen chvíli a zase by se měl budit na kojení. Musí se tedy nutit vstávat i třeba v noci a dodržovat nebo čekat na probuzení? A jak dlouho by mělo trvat?
Nechávám ho pít a když u toho usíná tak ho odstavím a nechávám spát.
Díky všem za názor a zkušenosti.

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • OveckaVeru29.9.2019 12:54

    Ja kojim uz 8 mesicu. V porodnici taky rikavali, co 3 hodiny, kojit 10 minut. Jak jsem dosla domu, kojila jsem jak bylo potreba - jak chtel malicky. Zadne pocitani ani stresy jak casto nebo jak dlouho. Malicky krasne prospival, mleka jsem taky mela dost a nazory ze moc casto kojim nebo podobne jsem hazela za hlavu. Dulezite je mit spokojene mimco :) navic pokud bude hladove, tak se ozve :)))

  • Kojím už 19m, ale začátky byly těžké. Hodně jsem to řešila všude možně, syn měl silnou žloutenku a neměl moc sílu pít z prsou... co jsem zjistila: nemá smysl prý budit dítě přímo po 3 hodinách, ale neměly by se překročit 4 hodiny (prý kvůli dehydrataci, když je dítě malinké), doba kojení je jedno, prostě aby se dítě hlavně napilo (někdy mu stačilo 5min). Kojení v noci je take důležité kvůli tvorbě mléka (dobrá rada od laktacni poradkyně). Já si tenkrát řekla, ze to tak vydržím alespoň to šestinedělí - v té době mě nenapadlo, že časem se mi syn bude budit na kojeni ještě častěji dalších 17m :-D

  • Mam 4denni miminko a ani v porodnici to jejich max tri hodky nedodržuji. Moje dite je schopne byt na prsu i hodinu a pak jsem proste ráda, ze spí. Nekdy se budi za hodku, nekdy krmim po ctyrech hodinách. Ja i kdyz se ho snazila budit, tak to prostě neslo:-D
    Doma bude ze začátku se mnou v posteli polozeny v hnizdecku a prizpusobim se jemu.

  • V porodnici sme měli kojit max. co 3 hodiny, doma už to nedodržuju, kojím podle toho jak chce malý, někdy po hodině, někdy po třech hodinách a v noci ho nechávám spát, klidně spí od 20 hod do 2 rána a rozhodně se nestresuju, že by to bylo špatně, malý krásně prospívá..a na prsu ho nechávám, dokud se sám nepustí, naštěstí mi neusíná u prsu jak první syn :)

  • kojila jsem dle potřeb dítěte - bez ohledu na hodiny.
    dítě je schopné i ve spánku ještě efektivně sát. pro malé miminko je kojení velmi vysilující a unavující, tak často u kojení usíná a pak může být nedojezené a pak slabé pro další kojení a případně více spavé.
    kojení v nemocnici po 3h se stále ještě (a chybně) dodržuje, a je to většinou dáno i tím, že matka nemá ještě mléko a tak je to ze začátku spíše na rozkojení a aby jí dítě např. špatnou technikou nezničilo bradavky.
    u vás je to i v závislosti na tom, jak dítě prospívá a zda přibírá a má dostatek počuraných plen za den. přikládala bych raději ze začátku častěji (ale dítě bych vyloženě nebudila, pokud prospívá), aby se ustálila laktace a nevynechávala alespon v 6nedělí noční kojení - mělo by být minimálně 1 v čase 22-6h.
    délka kdy je dítě schopné si vypít co má je zase hodně individuální - některým dětem nestačí 20 min a jiné mají za 5min hotovo a oboje je dobře..

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 197 otázek, kterým se dostalo 271 489 odpovědí a 409 679 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist