fenky po sobě vyjíždí, dříve ale byly v pohodě.

Otázku položila: Anonymní uživatelka #59398 17.12.2012 19:08

Dobrý den,
tohle bude asi problém úplně jiného rázu, než jste zde zvyklé, ale předpokádámm, že mnoho z vás je majitelkou pejska. U nás v rodině se přibližně tak před pár měsícemi objevil dost vážný problém. Máme dva pejsky - fenečky a vždy spolu dokázaly vycházet, avšak v poslední době spolu nemohou být ani v jednom pokoji. Pořád na sebe štěkají a vyrážejí. Kdyby jsme je nechali, pořádně se i servou. Takže to řešíme tak, že každá musí být s někým v jednom pokoji. Doma nás to moc mrzí, protože nevíme, co se pokazilo, jelikož několik let vyházely dobře.

Nemáte někdo podobné zkušenosti? Nebo nevíte o nějaké dobré psí škole? Jestli je vůbec taková pomoct možná?

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Klasické ujasnění pozice Alfasamice. Ve smečce psovitých šelem je vždy jeden vůdce (alfasamec a alfasamice) a zbytek se vůdci podřizuje, a někteří občas zabojují aby vůdce sesadili z jeho "trůnu". Myslím, že nejlepší bude je nechat "servat" pod dozorem at si obě ujasní své pozice ( nejčastěji je vůce starší samice). Takhle s nimi budete mít problémy pořád.

  • Triss18.12.2012 8:09

    no, jasi myslim, ze se sice jedna o boj o vudcovstvi ve smecce, ale vudce smecky by mel byt clovek, coz v tomto pripade asi neni a tudis se snazi dostat na vudcovskou pozici jedna z fenek a rvou se- ocividne jsou podobne silne takze se hierarchie jen tak neustali a budou se rvat dal. Je to velky problem spojeny s dominanci. Neprojevuji se i jinak domimantne vuci cloveku- nechaji si sahnout do zradla a podobne? Clovek by mel byt natolik silnou autoritou, ze by pejsky vubec nemelo napadnout, ze se muzou rvat o moc. Clovek by mel zasahnout a udelat si poradek ve smecce - a kdyz je opravdu vudce tak by fenky mely v pohode poslechnout a nebyt na sebe agresivni. Ja jsem laik a nevim jestli jsem problematiku zvladla pochopitelne vysvetlit. Doporucuji procist psi poradny (Desensky, Falco), casto se tam tento problem resi i s radama jak se zachovat. Osobne myslim ze „nechat je se servat “ nepomuze, pomuze zmena cloveka - vudce smecky a nastoleni jasne hierarchie. Pak bude spokojeny panicek i fenky. Hodne stesti!

  • Je to zvláštní,když spolu vycházely a tedˇje to jinak.Nejspíš bych se poradila s veterinářem.Záleží i kdo je z těch dvou větší agresor,jestli se to neděje v době hárání...Nepíšete ani jak staré jsou.Bude něco v jejich psychice.Jestli se necítí něčím vzájemně ohrožené.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 214 otázek, kterým se dostalo 271 562 odpovědí a 409 745 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist