dortové těsto

Otázku položila: Bývalá uživatelka #34295 11.6.2012 11:05

Ahoj holky, o víkendu bude mít dědeček 80 a chtěla bych mu upéct dort, nemáte nějaký osvědčený recept na dobré těsto? A taky na nějakou potahovací hmotu? Vím, že se dá i koupit, ale chtěla bych zkusit vyrobit. Jsem teprve začátečník, co se týče dortů a potahovací hmotu jsem ještě nikdy nezkoušela, tak bych uvítala i nějaké rady, jak nejlépe na to :-) Děkuji za případné recepty :-)

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • ahojky já volím vždy piškotové těsto tětso je vláčné a skvělé můžeš do něj přidat jak kakao tak oříšky namleté.
    Potahovácí hmotu?Viděla bych to na marcipán pokud ovšem dědeček nemá cukrovku to by asi nešlo.
    Ale pokud by jsi chtěla receptík není to vůbec nic těžkého a mám ho 100x vyzkoušený skvěle se s ním modeluje potahuje i vyvaluje.
    dám ti příklad takovou normální dávku většinou samozřejmně záleží na jaký dort velikosti ho budeš potahovat a pod.,ale
    Marcipán: 10 polévkových lžic cukrku moučka,10 polévkových lžic sušeného mléka, bílek... můžeš přidat i pár kapek mandlového aroma já to ovšem dělám bez něj.Těsto krásně vypracuješ a pokud chceš s barvičkama koupíš cukrářské barvivo vezmeš kus těsta uděláš si do něj důlet a nasypek přiměřené množství barvy v prášku a zákápneš tak cca 1 kapičkou vody a vypracováváš :-) čím více dáš barvy tím je sytější mně osobně se více líbí sytejší marcipan POZOR!Aby jsi nedala vody moc páč by jsi to mněla celé rozblemtané :-)
    ale pokud ti stačí bílá barva jako na potáhnutí dortu určitě ti stačí samotný marcipán bez barviček který vyvýlíš na moučkovém cukru na co nejtenčí pláč zase pozor aby jsi ho nemněla příliš tenký a příliš tlustý ono by se to špatně potahovalo.
    zní to hrozně složitě ale věř že nic lehčího není přeji hodně štěstí

  • http://www.mimibazar.cz/recept.php minulý týden jsem pekla tento korpus a promazávala jsem ho krémem http://www.mimibazar.cz/recept.php a polila čokoládou. Byl opravdu moc dobrý a ještě mám osvědčený http://www.mimibazar.cz/recept.php a korpus http://www.mimibazar.cz/recept.php jen místo čokoládového pudingu jsem dala karamelový a to byla taky super bašta :-D Na potahovací hmotu mám recept, ale ještě jsem ho nezkoušela http://www.mimibazar.cz/recept.php

  • Verousek8911.6.2012 16:12

    Základní piškotové těsto: 8 vajec, 8 lžic cukru, 10 lžic polohrubé mouky. Vyšlehat žloutky s cukrem, z bílků udělat sníh, přidat do vyšlehaných žloutků a nakonec přidat mouku. Pečeš při středně vyhřáté troubě, cca 170°C, jak dlouho ti neporadím, záleží na troubě, ale jednoduše si vezmeš špejli a když do těsta zapíchneš, tak ve chvíli, kdy se ti těsto nelepí na špejli, je hotové :)
    Krém dělám základní máslový krém, já ho ještě odlehčuji pudinkem. Uvařím vanilkový pudinkový prášek v 1/4 l mléka. Nechám vychladnout, pak do toho zašlehám 250g másla a přidám 150g cukru (já dávám ještě rum, ale samozřejmě nemusíš). Pokud chceš krém např. kakaový, tak stačí do základu přidat trochu kakaa, kdybys chtěla čokoládový, stačí nedat vanilkový pudink, ale čokoládový, kdybys chtěla ořechový, tak do základního přidáš namleté ořechy :) Potahovací hmotu dělám často tento marcipán: 150g sušeného mléka, 270g moučkového cukru, 30g ztuženého tuku, 50g tekutého medu, několik kapek mandlového aroma, 2-3 lžíce vody (důležité přizpůsobit podle potřeby, ale přidávat opatrně).

  • No já teda nemusím moc krémové dorty, teď na léto miluji svěží ovocné dorty - takže buď v kombinaci jen piškoty-ušlehaná šlehačka se zakyskou-ovoce-piškoty-zase šlehačka se zakyskou-ovoce a navrch si dám do kastrolku ovocnou šťávu, vanilkový pudink, cukr a uvařím do zhoustnutí, až to trochu vychladne, naleji na dort.
    Pokud bych chci, aby to vypadalo lépe, tak místo piškotů si normálně upeču těsto jako na piškotovou roládu, dám do kulaté formy, po upečení a vychladnutí v půlce rozříznu a plním úplně stejně. :)

    Tak třeba jako inspirace na jindy, co s letním ovocem. :)

  • Já používám taky piškotové těsto a někdy přidávám oříšky. A potahovací hmotu nepoužívám, spíš dám nahoru ovoce a žele. Teď třeba je sezona jahod - mňam.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 209 otázek, kterým se dostalo 271 548 odpovědí a 409 726 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist