dítě a hudební škola

Otázku položila: Anonymní uživatelka #49231 3.8.2012 12:57

chtěla jsem se zeptat maminek starších dětí, jestli je někdo z vás dával do hudebky na nějaký nástroj nebo do sboru v kolika letech a zda to dítě bavilo a vydrželo u toho nebo to bylo jen na zkoušku. Neteř začala chodit od 4 let hrát na flétničku a vyloženě si to zamilovala tak, že i po dvou letech spává s flétnou pod polštářem a nedá na ni dopustit. Když jsem byla dítě já, tak jsem se učila hrát na klavír a taky u toho pár let vydržela.
Syn je dost muzikální sám o sobě a byla mi nabídnuta možnost dát ho do hudební školy na takovou jakoby všeobecnou hudební přípravku, kde se seznámí jak s hudebními nástroji, tak notami, budou mít i nějaká drobná vystoupení a já uvažuji o tom, že do toho asi půjdeme, i když je to dost drahé, vlastně stejně jako výuka na klasický hudební nástroj.

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • tady zuška nabizi par peknych predmetu. ja ostatne planuju dat dcerku do zušky ve čtyřech letech....my jsme chodili asi od prvni tridy na fletnu a klavir. me to nebavilo, segru jo. ta hraje porad.. ja jsem se na stredni preorientovala na kytaru. synovec chodi na kytaru a dela strasne rychle pokroky. ja hodne doporucuju tu kytaru. je to praktictejsi nez klavir (vezmes na seslost, oslavu, akci, sparku a je veselo, klavir si na zada nedas..)

  • děti chodí (zatím 2 a je to náročné na zorganizování, individuální výuka nástroje 2* týdně po půl hodině + 1* týdně nauka hromadně, + navíc by měly cvičit doma), zatím jsou malé, obě začaly v čerstvích 5ti letech, až do konce 1. třídy se jedná o přípravku (která se ale nijak neliší organizací, je to jen prostě jednodušší, hravější, nedostává se klasické vysvědčení se známkama), straší bylo 2 roky v přípravce, mladší bude dokonce 3 roky, díky odkladu školní docházky, straší má za sebou "už" 1. ročník (po 3 letech docházky :-).
    Nevím, jestli u toho zůstanou, zatím jsme ale nenašli nic, co by je bavilo na dýl, oni by se do všeho nahrnuliy a pak, když tam mají pravidelně chodit, tak je to nebaví, zvlášť, když je pěkně, byly by raději venku (celé dny), takže člověk musí být na ně důsledný vytrvat, navíc ZUŠ není holubník, takže vyždy říkáme vydrž do pololetí, vydrž do konce školního roku a když podáváme přihlášku na příští rok, tak obě děti vždy kývly, že budou pokračovat, bez nátlaku, takže fakt nevím, jak dlouho ještě... Obě chodí na klavír. Kytara je myslím nejdřív až od těch 8mi, alespoň u nás. Je to ale znát, že někam chodí, myslím, že to v nich prostě už zůstane, i kdyby toho nechaly. Navíc, zvlášť to mladší má problémy s motorikou, jak jemnou, tak hrubou a líbí se mi ten iddividuální přístup-učitel se prostě věnuje vždy pouze tomu jednomu dítěti, naplno celých 20 minut, pouze jim, určitě jim to pomáhá i jinak, i proto jsme zvolili ten hudební nástroj. Navíc, není to dražší, než jiný předmět, platíme 230,- měsíčně za dítě (myslím, že to ale od nového roku krapet navýší). Ale něco jiného se sotva stíhá, nechci, aby každý den někam musely....

  • u dcery ve škole měla pravidelnou výuku odpoledne po vyučování hudební škola. dcera měla přání hrát na flétnu, tak začla na začátku 2.třídy ZŠ. přestalo ji to bavit až v 6.třídě, takže dál ji do toho nutit nebudeme. ve 3.třídě začla tančit orientální tanec a to ji baví stále :-) v té 6,třídě už to s tou hrou bylo náročné na rozvrh a ostatní voný čas. bylo to 2xtýdně odpoledne (1x hra 45minut individuální výuky, a 1x 45minut hudební nauka-noty apod.), k tomu i odpolední škola , 1x týdně odpoledne tanec, a 1xtýdně odpoledne k tátovi. ráda by zkusila pro změnu kytaru, tak snad se zadaří.

  • Ahoj, teď nemluvím za matku, ale za učitelku. Myslím, že je přípravka, jak popisuje anonymka 49231, je dobrou volbou. Ať si dítě vybere, co se mu bude líbit a vyzkouší si víc věcí. Úzká specializace v takhle raném věku není příliš vhodná - ať je to pohybovka, tak hudebka... taky jsem měla flétnu coby pomoc při léčbě astmatu. Ale na všeobecné hudebce se bude učit pravidelnému dýchání stejně tak dobře - při zpěvu, při hudebně pohybových hrách apod. S flétničkou bych začala až na ZŠ - budete jako rodiče vidět pokroky - víc než mačkání notiček. Ale pokud máte dobrou školku, tak by měly děti mít tohle všechno ve školce v poměrně kvalitním provedení.
    Hlavně to, prosím vás, s kroužky pro děti nepřehánějte:-)

  • uriojojjn45610.11.2021 17:01

    Ahoj, my se rozhodovali hodně dlouho jak to udělat. Dcera na něco chtěla umět hrát, ale nevěděli jsme jak s tím naložit. Naštěstí nám poradil známý a dali jsme ji do hudebky. S výběrem nástroje to bylo těžší, ale existuje spousta obchodů, kde si ho vybrat. Doporučuji stránku https://www.topmuzika.cz/obchody/ , kde najdeš všechny obchody a dokáže ti to pomoci. Jinak začala hrát na harmoniku a zatím je to v pořádku. Peníze jsou kritérium také, ale tak podpora dítěte je to hlavní :)

  • fakevivi182t31.1.2022 21:11

    Tak tohle je skvělá zpráva hlavně od kytarové společnosti, což mi přijde jako super! Nedávno jsem koukala na https://www.topmuzika.sk/info/fender-gitary-a-komba/ kytary od jiné společnosti a tedy nevím, jestli se snaží také tímto eko způsobem chovat. Doufám, že ano a udělalo by mi to velkou radost to nebudu lhát. Protože je to přeci jenom větší firma.

  • donalabuznice28.3.2022 23:52

    My jsme na to se synem šli jinou cestou. Na https://ukulelko.cz/ jsem mu vybrala ukulele a zkusila jsem ho nenásilnou cestou k tomuto hudebnímu nástroji přivést. Vždycky měl rád hudbu, takže jsem věděla, že ho to bude bavit. Nakonec se ukázalo že moje intuice byla správná a on se na ukulele naučil hrát v podstatě sám. Nyní to již samozřejmě rozvíjí na hudební škole, ale dlouhou dobu byl samouk.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 214 otázek, kterým se dostalo 271 562 odpovědí a 409 740 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist