chůze u dětí

Otázku položila: Anonymní uživatelka #258642 15.5.2020 9:21

Ahoj,
chci se zeptat, maminky, kdy Vám začaly děti chodit? Myslím samostatnou chůzi v prostoru?
Malá už od ledna obchází nábytek, ale nechce se pouštět ani do prostoru. Přijde mi to už poměrně dlouho od obcházení... Jen upřesním, že začala chodit, tím, že si před sebou posunovala zidlicku, taknjsme pořídili choditko. To ji však nenutím a když si k němu dojde, má možnost jej využít, ale zamerne ji k nemu nevodim! Malá má 15 měsíců bio, korigovane 12 měsíců.

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Ahoj nevím co myslíš tím bio a korigované, ale můj syn začal chodit sám v prostoru bez přidržení cca po dvou měsících, co se začal stavět na nohy. Je jedno jak byl starý, protože každé dítě je jiné a má svůj vlastní čas.

  • dancewomen15.5.2020 12:52

    Jedno dítě chodilo samostatně v 16m a druhé ve 14m,do 18m bych to nijak neřešila.

  • do 18 měsíců má dítko času dost. úspěchem je to, že vůbec chodí kolem stěn, do prostoru si musí začít více věřit.
    syn se postavil v 7 měsících poprvé, a od 9 m se snažil vydávat do prostoru ale po 1-2 krůčcích spadl, než byl schopen opravdové samostatné chůze v prostoru trvalo to určitě 2-3 měsíce. za ruku nechtěl vůbec.
    pro změnu dcera stála poprvé v 6,5 měsících, chodila ráda za ruku a nechtěla to moc zkoušet sama. a nakonec oba byli s větší/delší chůzí do prostoru na tom velmi podobně +-12 měsíců.

  • Nas maly stal v postylce uz nejak v 9-10 mesici a to jsem ho davala do choditka, miloval to. V roce obcházel pomalu kolem nabytku a parkrat se i pustil na dva na tri krucky. Ted v roku a čtvrt zacal regulerne sam chodit, ze dne na den se pustil (do te doby chodil tak ze jsme ho drzeli za ruku). Jak uz je psano, kazde dite je jine a kdy zacne chodit je individuální, pokud by neco nebylo v pohode, myslim ze by to detsky lekar poznal. A jinak ja kaslala na tom co si nekdo mysli o choditku, davala jsem ho do nej, bylo to i bezpecnejsi a mel to rad, delalo mu radost ze muze litat jak drak. :-)

  • gluzka15.5.2020 10:57

    Ahoj. Mám sice kluky jen o něco dřív, ale taky byli sledování poradnou pro rizikové novorozence. První syn 34.tt narozen, se stavěl už v korigo 8. měsících, ale regulérně sám šel až v 15. měsích. Druhý syn narozen v 36.tt byl vývojově opožděný o 3 měsíce, cvičili jsme Vojtovku cca 8 měsíců a byla jsem ráda, když se v 18. měsích postavil a po měsíci sice vrávoravě, ale jen přece chodil sám. Je holt pomalejší a opatrnější. Nás sice nestrašili ničím, jen vím, že s malým je každá nová dovednost na delší dobu učení, plus to chce dělat perfektně a v případě, že se nedaří, tak mlátí vším, co má po ruce. Taky do něj ve dvou letech šílí, proč už neběhá, nechodí po schodech atd. Sama vím, jaký povahově je a má i své fyzické limity, tak mě už nezajímá, kdo si co myslí. Fyzicky je pomalejší, ale v hlavě mu bylo zas naděleno. Např. začal dřív opakovat slova a dnes ve 2,5 letech skládá věty ( oproti bráchovi, který začal mluvit až ve školce). Jak už je psáno: platí, že každé dítě je jiné, jiné povahy a fyzické síly. Byla bych trpělivější a šťastná za každý maličký pokrok.

  • To je fakt různý, každé dítě je jiné, třeba jsem si myslela, že když jedno dítě se mi rozchodilo, když dělalo to a to, druhé dělalo to samé, ale do samostatné chůze ještě dlouho nešlo. Mám doma i mírně hypotonické dítě (sledované na neurologii), které se začalo dělat vše cca o 3 měsíce později, než průměrné dítě a myslela jsem, že už ho žádné né dítě nepřekoná v délce plazení a přesto to tak bylo a to u nehypotonického dítěte, každé dítě prostě potřebuje na určitou fázi vývoje jiný čas. Třeba moje hypotonická dcerka se úplně poprvé postavila přesně v roce (z plazu) a k samostatné chůzi dospěla prakticky přesně po půl roce, s tím, že cca od 15ti měsíců se začala být schopna pohybovat vertikálně pomocí opory. Potřebovala na vše víc času, ovšem, jak jsem psala, přesto byla v některých fázích vývoje v jeho délce překonána i nehypotonickým, průměrně vyvíjejícím dítětem. Jedno díte mi uteklo roku, další dvě děti naprosto průměr, rozchodily se do 14ti-15ti měsíců a to mírně hypotonické to stihlo úplně v krajiních nezích tabulek, těsně do18ti měsíců. Přičemž to, co se rozchodilo do 14ti měsíců, vypadalo, že by klidně utéci roku mohlo jako to první, co mu uteklo, ale pak se v jedné fázi "zastavilo" a trvalo to ještě 2 měsíce navíc, prostě na tu fázi potřebovalo více času.. Každopádně ať ne to jak je to,všechny chidí a jsou v pořádku ;-)

  • Petrakim15.5.2020 11:25

    Mě dcera začala obcházet nábytek v lednu a samostatnou chůzi zvládala až v červenci, čili po 6-7 měsících. Tehdy měla 16 měsíců. Nějaké náznaky samostatné chůze byly od května, ale vždy tak třeba týden a pak ani krok samostatně do prázda po další 2-3 týdny. Pravdou, je že během té doby se jí dost začala rozvíjet řeč, takže mozek soustředil vývoj prostě do řeči místo do noh.

  • Moje malá narozená v termínu a zdravá a začala chodit ve 14,5 měsících. Fakt to má každé dítě jinak. Moje kolem nábytku moc nechodila, na všechno dlouho čekala a pak během tří dnů byla perfektní.
    Ono pustit se a běžet dopředu není žádná výhra. Z rodiny jedno dítě se pustilo v 10 měsících a všichni jásali, že chodí. Jenže jak spadl, neuměl se půl roku v prostoru postavit. Takže nakonec vlastně moje chodila samostatně dřív, protože se v prostoru postavila, šla, zastavila, sedla nebo klekla.
    Ale asi každá matka má vypozorovanou povahu dítěte. Některé je takové hrrr do všeho, hlava nehlava, nevadí neúspěch. Některé dlouho pozoruje a pak překvapí perfektním výkonem. A pád ho třeba na dva týdny úplně odradí zkoušet to znovu.

  • zakewka15.5.2020 16:02

    Obchazet nabytek zacal v 6m, do prostoru se pustil v cerstve 10m.

  • Myslela jsem, že naše dcera (navíc narozená o měsíc dřív) snad nezačne chodit nikdy. Třeba aktivně přetáčet se začala až po 6 měsících, seděla v 7 měsících, lézt začala v 8 měsících. Ale pak se skoro okamžitě začala postupně zvedat, až si stoupla, a pak už to šlo všechno hrozně rychle vždy s rozestupem několika dnů. Nakonec v 10,5 měsících udělala první kroky bez držení a o dva týdny později už chodila jakoby nic.

  • petulinkaa1315.5.2020 22:02

    Obě dcery začaly chodit samy v prostoru v 11.mesicich ;-)

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 204 otázek, kterým se dostalo 271 502 odpovědí a 409 702 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist