atopický ekzem?

Otázku položila: Anonymní uživatelka #30238 12.3.2011 15:59

Holky, jak "vypadá" atopický ekzem u miminka? Mám dvouměsíčního chlapečka, v rodině jeho otce se ekzem vyskytuje a malý má po těle (hlavně nožičky a ruce) drsné flíčky, které nereagují na časté mazání a jsou ta místa stále jakoby suchá a drsná. Měnila jsem prací prášek, jestli to není reakce na něj, ale tím to nebude a hypoalergenní kosmetika na tom taky nic nedělá, má to pořád. Oblečení používám jen bavlněné.
Koupala jsem ho v hypermanganu, běžně používám na koupání slunečnicový olej z lékárny.
Při poslední prohlídce mi doktorka říkala, že to ještě ekzém není, ale má toho pořád víc a teď zkouším Excipial a je to o trošku lepší.

Odpovědi správkyň témat

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • my na to trpíme taky, mě bylo řečeno, že jsou to ložiska suché kůže, která by s v exém teprve mohla zvrhnout, pomáhá na to Nivea hydratační mléko a konopný balzám od Saloos, ale asi bych šla na kožní a taky nechala udělat test na alergii na mléko, jestli kojíš, zkus tak na dva týdny vynechat z jídelníčku mléčné výrobky a bílek a uvidíš...

  • Já mám dvou mesíčního chlapečka a máme ten samej problém, mudr nás poslala na kožní a kožařka mi předepsala nějakou mast, kterou mi připravili v lékárně a krásně se nám to hojí. Tak se zkus zeptat a zkus skočit na kožní.

  • lulatko13.3.2011 1:40

    Jestli maminka (plně) kojí, v tom případě musí něco podniknout ona. :( Mám u holčičky to samé, suché flíčky až hodně suchá, drsná pokožka, na některých místech z času na čas (nárty, podkolení) "živý" ekzém, tedy červená ložiska. To základní, co lze udělat, je:
    1) vyloučit ze stravy kojící maminky na čas (počítat řádově s týdny až měsíc) potenciální alergeny: vejce, mléko + pro začátek i všechny mléčné výrobky, exotické ovoce (až na banány), citrusy, čokoládu, kakao, oříšky a semena (jako třeba mák), med, houby, případně i ryby a mořské plody, rajčata, koření... - v zásadě jsem se řídila tím, co je a není doporučeno při zavádění příkrmů pro děti s pozitivní rodinnou anamnézou, co se alergií týče, takže jsem jedla více-méně to samé, co můžou tyto děti; pokrmy připravovat dietně s minimem koření. Je-li ekzém důsledkem nějaké potravinové alergie, časem by se ekzém měl zklidnit/stav pokožky zlepšit a poté lze začít zkoušet do stravy opět postupně a pomalu tyto potraviny zavádět, samozřejmě pečlivě sledovat dítě, jestli po něčem nezareaguje a ekzém se zas nezhorší.
    2) Nekoupat každý den, stačí max. 2-3 týdně (stačilo by i jednou). Pečlivě promazávat pokožku, otázka zůstává: čím? - každému atopikovi sedne něco jiného, nám se prozatím osvědčila dětská Bioderma pro velmi suchou až atopickou pokožku. Excipial zabírá taky hodně lidem, někdo si vystačí i s modrou indulonou. Do koupele přidávat něco na bázi olejové koupele, výborný je třeba Balneum Hermal, nebo hodně lidem se osvědčila ovesná koupel.
    3) Jinak tedy to bavlněné prádlo, být si jistý, že to není pracím práškem, aviváží. Prádlo pořádně vymáchat.

    To je ze začátku to nejméně, co člověk může udělat. Jinak samozřejmě vždycky lze doporučit návštěvu kožního lékaře, zejména kdyby se to nelepšilo ani po dodržování těchto základních pravidel. Alergologie jo i ne - ano, může to být forma alergie, ale testy v tomto věku kvůli nezralosti imunitního systému ještě často nevycházejí průkazně.

  • Máme podobný problém,dr. řekla,že když je to pod koleny a v loktech,je to atop. ekzém.Jenže už jsme starší-je nám 16 měsíců.Ani mi nic pořádně neřekla,jen dala leták,brožuru a mast s kortikoidy.Už jsme to měli dlouho a nelepšilo se to .Jinak jsem spokojená s konopnými krémy Robátko.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 215 otázek, kterým se dostalo 271 562 odpovědí a 409 747 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist