Změnit dítěti příjmení z otcova na matčino

Otázku položila: Anonymní uživatelka #405007 27.8.2019 16:24

Zdravím. Nemáte někdo zkušenost s tím, že jste po porodu dali dítěti příjmení po otci a potom jste to žádali změnit na vaše? Dneska jsem se dozvěděla, že přítel neplánuje si mě vzít a prý by si mě už znovu nevybral, kdyby mohl vrátit čas. Takže plánuju žít s dítětem sama, a proto bych chtěla, aby mělo stejné příjmení jako já.
Máte zkušenost někdo, jak dlouho to trvá, jestli ho budou kontaktovat, nebo potřebuju od něj nějaký souhlas apod.?

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Ano, taky jsem jednu dobu po narozeni dcery zjistovala. Potřebujes k tomu souhlas otce ditete. Nebo muzes dat zadost na soud, ale tam to potrebuje padny důvod (jakoze treba nasili ze strany partnera, nezajem/neplacení výživného atd). Jen sama to nevyridis. Mel by jit otec ditete s tebou na matriku a tam o zmenu pozadat. Pak tu žádost posoudi a maji na to (jako na vse) 30 dní.
    I ja jsem dala prijmeni po partnerovi a po roce zjistila, ze se s hazi s exmanzelkou (takze moje dcera ma vlastne jeji prijmeni). Moje nasranost byla veliká :-D A partner se zmenou nesouhlasil. Nicmene po nějaké dobe jsme vztah dali do kupy a ja chtela sourozence pro dceru. Čistě z rozumu s nim budu mit druhe dite i kdyz vim, ze spolu rozhodne nevydrzime. Ale nez bych si nasla jineho partnera a mela s nim dite, rak by dceři bylo bůhví kolik a ja nechtela seti vic nez tri roky od sebe. Ted o prijmeni vubec nemluvim. Pokud totiz nezajdem na matriku, tak druhe dite automaticky pojmenuji po matce (i kdyz otec ditete tím pádem nebude v RL a dopise se az pak). A ze druhe dite bude kluk, tak ted bude nasrany on.
    Nicmene nejlepší bude, kdyz partnera presvedcis k souhlasu ke zmene prijmeni. Preji hodne štěstí :-)

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 205 otázek, kterým se dostalo 271 515 odpovědí a 409 718 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist