Změna příjmení

Otázku položila: Anonymní uživatelka #392070 15.11.2018 16:23

Zdravím. Mám dotaz asi hlavně na ty, kdo si žádal o změnu příjmení:
Na matrice po mně chtějí odůvodnění proč ho chci změnit. Důvodů je několik - nemám žádný extra vztah ke svému stávajícímu (rodnému) příjmení, na svatbu nevěřím (kolem mě je až moc rozvádějících se) a navíc mám dluhy, ale chci abych se jmenovala stejně jako partner a dcera.
Mám to prý rozepsat do detailů a co nejvíce. Kromě toho že na svatbu nevěřím, protože na matrice prý musí ctít rodinu.
Vůbec nevím jak to mám formulovat. Poradíte?

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Akorát pozor, kdybyste šli s partnerem od sebe....budeš zase jak blbec zdůvodňovat, pokud budeš chtít příjmení změnit. U rozvodu se prý ptají automaticky, zda chceš jméno nechat, nebo vrátit na příjmení za svobodna, ale když to budeš mít takto, tak toho papírování a lítání okolo bude dost a nemusí ti to dovolit.

  • Měnila jsem si příjmení ze stejného důvodu - chtěli jsme dítě ale do svatby jsme se nehrnuli, chtěli jsme se jmenovat všichni stejně. Tenkrát jsem tu žádala radu a taky jsem se dočkala ode všech jen blbých keců, že se máme vzít, jinak nás skoro ukamenují nebo co.

    Ale k věci - na matrice považují za jeden ze zásadních důvodů to, aby rodina měla stejné příjmení a pak to chce vymyslet, proč se nechcete vzít. Já jsem tenkrát napsala, že jsem těhotná a chci, abychom se jmenovali stejně (těhotná jsem ve skutečnosti ještě nebyla ale pracovali jsme na tom) a napsala jsem, že se nechceme brát proto, že mám dluhy a nechci je sdílet nebo o nich informovat partnera (on jako cizinec stejně nerozuměl, co jsem tam psala. A dluhy jsem neměla). Paní mě pak už jen požádala o doklady mého partnera kvůli tomu příjmení, pak se mě zeptala na těhotenskou průkazku, řekla jsem jí, že ji ještě nemám protože je to čerstvé. Vše bez problémů prošlo a bylo schváleno. Vy už dítě máte takže změna příjemní je jen formalitou, na druhou stranu to spíš chce vymyslet důvod, proč se nechcete brát. Jakože logický důvod. A dluhy jsou dobrý důvod. Jenom pozor, pokud si změníš příjmení touto cestou, už to nelze vrátit zpět, příjmení už ti zůstane dokud se třeba nevdáš.

  • S dluhy ti to nepomuze, ty jsou vazane na rodne cislo...
    Nepocitej s tim, ze pak te nenajdou :-D
    Klidne se vemte, za dluhy, ktere ti vznikly pred vznikem manzelstvi odpovidas jen ty.
    K dalsim bodum necht se vyjadri dalsi :-)

  • petulinkaa1315.11.2018 17:32

    Svatba je proti společnému dítěti opravdu něco čeho se člověk nemusí bát a žádný trvalý závazek to není ;-) hlavne je svatba úplně o něčem jiném (ne ze by být mela nebo že to je papír)
    jinak k dotazu - kamaradka si nechala změnit příjmení aby měli všichni stejne a bez svatby (kvůli jejím problémům skrz finance s bývalým svatbu neriskovali - zatím) ale o tomto odůvodnění nerikala, nemusela ho mít 🤔

  • Ja viem, že svadba je hlavným dôvodom, prečo sa ľudia rozvádzajú, ale keď si aj tak chceš zmeniť priezvisko na priateľovo, svadba je určite oveľa jednoduchšia a aj praktickejšia cesta. Veď to nemusí byť riadna svadba, matrika vás oddá aj v teplákoch.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 190 otázek, kterým se dostalo 271 444 odpovědí a 409 668 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist