Změna bydliště, je nutný souhlas majitele?

Otázku položila: Anonymní uživatelka #219976 18.9.2016 11:27

Hezkou neděli všem. Chci si po svatbě přihlásit trvalé bydliště k manželovi, on není vlastníkem nemovitosti, vlastníkem jsou jeho rodiče, nájemní smlouvu nemáme. Tchán tvrdí, že když tam má mažel trvalý pobyt a teď jsme svoji, tak nepotřebujeme jeho souhlas jakožto majitele. Nikde jsem to však nebyla schopná dohledat. Máte zkušenost? Nechci běhat na úřad několikrát, na druhou stranu také nechci s sebou tchána tahat zbytečně. Děkuji

Děkuji za odpovědi, pro jistotu jsem sepsala souhlas a pojedeme ho ověřit na poštu, tchán zítra na úřad jít nemůže. Jen je stále skálopevně přesvědčen, že podle nového občanského zákoníku to potřeba není, že pokud má trvalé bydliště jeden z manželů, tak ten druhý si ho může převést automaticky nebo co. Schválně se jich pak na úřadě zeptám, to bude smíchu :-D Díky a hezký zbytek víkendu všem :-)

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • inah9118.9.2016 11:54

    Taky jsme to teď řešili s přítelem. Byt je psaný na mojí mamku (ale je družstevní) a ona jen napsala papír "já, xy, narozena xy, bydlištěm xy, souhlasím, že ten a ten (+narození,bydliště) bude bydlet tam a tam." A nájemní smlouvu s družstvem taky měl a ukazoval na úřadě, pravda :-)

  • almi18.9.2016 11:36

    Ahoj, já dokládala změnu nájemní smlouvou. Bohužel si myslím, že pokud jí nemáte, musí dát souhlas tchán. Tohle jsem našla na webu ministerstva:

    Při ohlášení změny místa trvalého pobytu je občan povinen:

    vyplnit a podepsat "Přihlašovací lístek k trvalému pobytu", který je k dispozici na každé ohlašovně (je možné používat pouze originální tiskopis)

    prokázat totožnost občanským průkazem nebo, nemá-li platný občanský průkaz, jiným obdobným dokladem, který je veřejnou listinou

    doložit doklad opravňující užívání bytu nebo domu (např. výpis z katastru nemovitostí, nájemní smlouvu), anebo pokud doklad nevlastní, úředně ověřené písemné potvrzení oprávněné osoby o souhlasu s ohlášením změny místa trvalého pobytu. Takové potvrzení se nevyžaduje v případě, že oprávněná osoba potvrdí souhlas na přihlašovacím tiskopisu k trvalému pobytu před zaměstnancem ohlašovny.

  • petulinkaa1318.9.2016 11:46

    Staci na urad zavolat,kazdopadne ja jsem manzelovi souhlas dat musela,aby ho dostal,ale nebyli jsme svoji,bylo to rok pred svatbou,takze po svatbe nevim,zavolala bych na urad.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 212 otázek, kterým se dostalo 271 558 odpovědí a 409 734 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist