Zemřela mi babička

Otázku položila: Bývalá uživatelka #31863 29.3.2011 21:58

Dobrý den v noci mi zemřela babička, bylo jí 71 let. Jsem neskutečně smutná, ale zároveň vím, že jí v nemocnici nebyla poskytnuta adekvátní péče ze strany personálu a myslím, že nezemřela na to, co doktoři uvedli. Řekli nám totiž, ale jiná doktorka, než doktor, který se o ní v nemocnici ,,staral" večer, že zemřela na mrtvici, ale předtím jí CT nic neprokázalo, nebyla sice schopna mluvit, ale na výzvy ke zvednutí rukou a nohou reagovala obstojně. Je v tomto případě možno chtít pitvu? Za jak dlouho jí udělají? Platí se za ní? Musí se podat nějaké trestné oznámení k tomu, aby byla pitva provedena? Ráda bych věděla, na co má babička skutečně zemřela. Prosím, odpovězte.

A chtěla bych taky dostat všechny dokumenty od nemocnice už teď a ne až po kremaci. Chci vidět ty výsledky CT a EEG. A chtěla bych taky v tomto případě, jak jsem již uvedla v předchozím příspěvku, zažalovat nemocnici za neposkytnutí dostatečné lékařské péče. My jsme babičku přivezli už v hrozném stavu na internu a ta sestra se na ni ani nešla podívat, řekla, že ona s tím nemá co dočinění a že ať ji vezmeme na neurologii, tam jim taky strašně trvalo než někdo přišel, doktorka místo toho, aby se starala o babičku, sedla si k počítači a pak ji začala vyšetřovat takovým způsobem jako :,,Slyšíte mě?", ,,Vidíte mě?" atd... i když bylo jasné, že ne, ale jak již jsem psala pohybově nereagovala. Pak jí vyšetřila na CT, kde nic nezjistili, takže byla převezena na Internu, kde ji udelali EEG, ale zase jí tam nechali dlouho ležet, 2 doktoři cizinci si tam něco potichu šeptali a pak oznámili, že má hematom na mozku!!!,že ho vidi, i když ona předtím na CT byla a tam se nic nezjistilo, pak ji tam opět nechali ležet a pak teprve odvezli na JIP, ale tam nevíme, jestli ji vůbec napojili nebo jestli ji tam prostě jenom nechali ležet, jelikož sestra s ní odjížděla s pohledem: ,,Ta to nepřežije..." . Další problém je, zda se dá vysledovat hovor na 155, jelikož já pro ni potřebovala záchranku, ale babička mezitím nabyla vědomí a striktně odmítala někam jet, i když už jí bylo hodně špatně a tak mi ta operátorka řekla, že jí nemůžou převézt sanitou proti její vůli, i když sem jí všechny příznaky jasně do telefonu popsala a i ona sama musela slyšet, že se babičce plete jazyk. Poraďte, poraďte, prosím, rychle, nevím co mám dělat, maminka říká, že nemáme žádné fyzické důkazy v ruce a že to potom bude tvrzení proti tvrzení u soudu, pokud bychom nemocnici chtěly žalovat.

Já bych ale opravdu chtěla tu pitvu, ale je problém, že vše je o penězích, maminka říká, že nemáme dost peněz na to, abychom platily její pobyt v mrazícím boxu do doby než bude pitva. Poraďte, prosím. Moc děkuju předem. Šárka Langfellnerová

Právě, že jí kremovat nechci, jelikož tím se smažou všechny stopy po zanedbané péči. A potom dole jsem se překlikla pohybově reagovala, akorát nemluvila a měla prázdný pohled. Ale zvedla ruku, nohu, pak obě ruce, obě nohy... Já nevím. Panebože.

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Je mi to moc líto. Upřímnou soustrast. Jinak, myslím si, že pokud se s tím půjde za kriminálkou tak by se pitva provést měla a bezplatně, ale asi by to bylo o to podat trestní oznámení. Myslím si, že v tvém případě by bylo určitě lepší zkusit se poradit, i třeba na té policii, nebo jestli jsou nějaké bezplatné on-line poradny právnické, kde by ti určitě řekli více. Každopádně vím jaké to je když je péče zanedbaná, ale často se s tím nedá vážně nic moc dělat. Každopádně držím palečky.

  • chápu, že je těžké se smířit se smrtí blízkého člověka. Předpokládám, že by pro vás bylo lepší žít s tím, že to zavinil někdo jiný, než s tím, že jste třeba sami něco zanedbali a mohli jste ji odvézt k doktorovi dřív.
    Pitvu samozřejmě můžete chtít, stačí se domluvit s lékaři nebo jít na policii podat trestní oznámení a bude se provádět určitě.
    Popsaný postup mi přijde normální, mě se zdál i můj porod neuvěřitelně dlouhý, ač byl prý ukázkový, každý ten čas vnímá jinak. Myslím, že doktoři vědí co s pacienty dělat a mají taky svoje postupy, které musí dodržet a pokud byla babička v tak špatném stavu jak je popsáno, je možná lepší ji nechat dožít a ne se snažit o nemožné.
    Pokud babička s převozem nesouhlasila, tak s ní opravdu nikdo nic neudělá, pokud není zbavena nebo omezena svéprávnost.
    Na její dokumentaci má nárok ten, koho uvedla při svém příjmu v nemocnici jako osobu, které se mohou poskytovat údaje o jejím zdravotním stavu. Ta osoba má nárok na kompletní zdravotní dokumentaci, ale zase je v tom háček, že si ty kopie musíte zaplatit a to může být taky dost peněz.

  • dzusinka29.3.2011 23:27

    Pokud podáte trestní oznámení, tak se to samozřejmě vyšetří, jestli by byla pitva součástí, ale nevím. Samozřejmě chápu, že je hrozný pocit, když se o vašeho příbuzného nepostarají tak, jak by měli. Ale nevím, když bylo babičce 71 let, jak dlouho byste si mysleli, že by přežila, kdyby tu správnou péči dostala? Nemusím dostat odpověď a nemyslím to jako urážku, jen mě to tak napadlo, že lidi prostě věčně nežijí.

  • ahojky je mi to moc lito, z vlastni zkusenosti ti muzu rict ze je to hodne slozity proces. ale jako prvni by jsi mela zaridit pokud tedy chces provest pitvu, zazadat o ni a taky o zdravotni kartu...o vse si musis pisemne zazadat.....moje rodina se ted taha z nemocnici, ktera podala mamince moji tety spatnou chemoterapii a diky ni zemrela...mela pouhych 60 let.....na svuj vek byla ciperna....az moc:-)) chce to hodne odvahy, trpelive nervy a dukazy:-(

  • inthense31.3.2011 9:51

    ahoj,uprimnou soustrast.jsem zdravotni sestra a vim,ze obcas to pro pribuzne neni lehke pochopit,ze stary clovek zemre.nevim,jak to tam bylo,ale jestli byla v nejakem vaznem stavu,tak lekari zjisti,jake ma onemocneni a pak se rozhodnou,jestli lecit nebo jen osetrovat a zajistit klidny konec zivota.je to tezke,vim.pitva se samozdrejme provadi skoro vzdy,urcite i tehdy,kdyz se jiste nevi,proc clovek zemrel.pitva v tomhle pripade mela byt provedena

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 214 otázek, kterým se dostalo 271 562 odpovědí a 409 745 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist