Žárlivý přítel

Otázku položila: Anonymní uživatelka #407475 1.7.2019 14:06

Ahoj, jsme spolu s přítelem 7 let a máme 3 letou dceru. Já se starám o malou a přítel podniká. Doma dělám vše sama (dítě, zvířata, úklid) prostě nemusí dělat vůbec nic, ani to po něm nežádám. Malou vychovávám dá se říct sama a je bezproblémová. Já si myslím, že jsem pořádná a spolehlivá, starám se o sebe a v podstatě bych řekla, že špatně nedělám nic. Problém je v tom, že přítel mě až majetně miluje, tedy tvrdí, že mě miluje, ale mě se to jeví spíš jako zvyk/pohodlnost? Vadí mu moje kamarádky, obzvlášť ta nejlepší, říká mi, že máme být pořád spolu, ale když on má volno. Jinak mám být pouze s dcerou. Vadí mu, když něco doma není hotový(prostě ne vždy stíhám vše tak, jak je zvyklý). Budiž. Trestá mě ale tak, že se se mnou nebaví, je protivný a snaží se mi vnuknout pocit, že jsem něco provedla. Přitom já třeba jen šla ven s kamarádkou, ale ještě předtím jsem se postarala o dítě, uklidila doma, připravila večeři. Zkrátka jsem zodpovědná. Tohle mi strašně ubližuje a on to ví. Nevím proč to tak špatně snáším, ale doslova mě to psychicky ničí. Byla doba, kdy to dělal často a já byla chodící troska. Nedávno to udělal taky a mě napadlo, jestli by mi nepomohla návštěva psychologa? Pokud se o tom bavím s přítelem, nikam to nevede. Většinou mě akorát rozbrečí, protože samozřejmě můžu za to já. Opravdu už nevím kudy kam v téhle situaci a nejhorší je, že už přemýšlím, abych něco neudělala špatně a nestalo se to znova. Přijde mi, že mě má pouze na sex a jako uklízečka, kterou ještě k tomu psychicky dusí. Díky za vaše rady, případně zkušenosti s tímto.

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • já bych řekla, že je to pěkný psychouš, kterému dělá dobře druhými manipulovat. A ještě pokud ti dělá schválně něco, co ti ubližuje, i když "jen" psychicky..kdyby se místo toho uhodil, budeš s tím v pohodě? Možná si to neuvědomuješ, z mého pohledu tě ale psychicky týrá.
    já bych s takovým chlapem být nemohla..můžete zkusit párovou terapii, protože váš vztah podle mě není zdravý. ale bude to vyžadovat velkou změnu jeho přístupu a chování.

  • To je teda hodne zarlivy a majetnicky. Je to dost nezdrave. A řekla bych, ze to zavani psychickym týráním,kdy jeste v tobe vzbyduje pocit, ze je vse tvoje vina. S takovým clovekem bych dlouhodobe nezila, zničí tě.

  • dzusinka1.7.2019 17:27

    Obávám se, že podle toho, co píšete a teď opravdu neřeknu dobrou zprávu, tak kdyžtak nečtěte dál... Že přítel provádí na vás domácí násilí psychického typu. Násilníci se projevují tak, že se snaží "oběť" izolovat o přátel, snaží se jí všelijak vnuknout, že je méněcenná, aby měli snažší manipulaci s ní. Je možné, že má nějakou psychickou poruchu s tím spojenou jako například narcistní porucha osobnosti, kdy má pocit, že ho dost nemilujete, když nejste pořád s ním doma nebo jinou. Nejsem odborník, ale měla jsem podobného přítele. A bohužel se to nezmění. Ani když se budete víc snažit ani když se budete snažit méně. Změnit by se to mohlo jen v případě, že by pochopil, jak moc tím ubližuje a chtěl to změnit. Zřejmě to ale ví a jen s tím "pracuje" po svém, tj. tak aby vás měl ve svém područí.

  • Tobe by psycholog pomoct mohl, obavam se ale ze to problem s manželem nevyřeší :(
    Jedine co me napada si s nim o tom promluvit. Nevim co na tveho muze plati, jestli by treba pomohlo kdybys mu odeprela sex nebo kdybys treba na tyden odjela a nechala ho na vse samotneho..

  • no, možná bych asi přeskočila názory místních, kdy pro každého je to tyran a ty bys rozhodně měla vzít nohy na ramena a utíkat dokud je čas, co taky jinýho žejo.... to, že doma kolikrát mají mnohem horšího chlapa, a to, že jinak třeba máte spokojený vztah, už je nezajímá. No co už.

    Můj názor je - opravdu jen žárlí a bojí se, aby o tebe nepřišel.. ale dost nevhodným a hloupým způsobem. Někde nejspíš vyčetl, jak zmanipulovat lidi k tomu, co potřebuje, jenže mu to očividně moc dobře nejde když to je takhle průhledný. Na tvém místě bych mu nedala tuhle šanci. Nebrečela bych, nevysvětlovala, nedala bych mu najevo, že mi tím ubližuje. Protože kvůli tomu může doufat, že tě dřív nebo pozdějc zlomí. Spíš si dupni, řekni mu hele manželi, musíš chápat že já taky nejsem robot, který jede nonstop od rána do noci, to by mi z toho za chvíli jeblo. Taky si potřebuju odpočinout, vypnout, vidět taky jiný lidi abychom si měli doma o čem povídat. Prostě uklizeno máš, o dítě jsem se postarala, uvařeno je, a pokud jsem něco nestihla, tak to udělám pozdějš, ono se to snad nezblázní. Tak si tu sedni na gauč, dej si pivko, koukni na fotbal nebo podobnou kravinu a užij si chvíli volna a já udělám totéž s kámoškou. Čus. To vše mu řekni s úsměvem, dej mu pusu, vrať se domů ještě s větším úsměvem, řekni jak to bylo s kámoškou fajn a co ses dozvěděla novýho, snad by měl mít radost že ty máš radost... Jako kdyby to bylo 3x do tejdne tak asi chápu že ho to štve, ale nezdá se mi, že by to byl tvůj případ...

  • Mám doma to samé. Dlouho jsem byla slepá a naivní,pak jsem dostala časem rozum a začala se bránit. Nesmíš se nechat. Pokud ukážeš,že tohle chování na tebe funguje,budeš se jen trápit. Pokud se vzepres,co nadělá? Hlavně ať to neřeší nějakým násilím,to Vem nohy na ramena. Prostě se obrn a dělej to co chceš ty. Ten můj dal časem pokoj a ty kecy občasný prostě ignoruji. Přeji hodně sil 🍀

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 149 otázek, kterým se dostalo 271 330 odpovědí a 409 601 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist