Vztah s matkou

Otázku položila: Anonymní uživatelka #309755 1.1.2020 23:39

Neměla jsem ideální dětství. Moje máma hodně pracovala a neměla na nás příliš času. V pubertě se rodiče rozvedli a já chvíli bydlela u mamina partnera. Byl to vysokoškolák, ale psychopat který vyžadoval absolutní poslušnost ,aby jsme mu sloužily a děkovaly za ,,domov". Máma nikdy nevydělávala tak málo aby musela být závislá. Dávala jsem ji za zlé, že se o mě v tu dobu příliš nezajímala a nevnímala jak mi je. Po střední jsme si k sobě našly cestu a já k ní ráda jezdila. Šla jsem na VŠ a máma mi platila kolej i stravu. Jenže pak začala vyžadovat abych s ní dělala práci kterou si usmyslí. Nejprve me to bavilo, ale jako by jí nic nestačilo. Po dni kdy jsem dřela na zahradě, klidně řekne že nic nedělám. Mého partnera rychle brala jako další pracovní sílu. Nesnese když ona něco dělá a my třeba sedíme na chvíli u kávy i když jsme do té doby pracovali. O vánocích je tradiční nervozita a práce. Ona nám ale vyčetla, že to dělá kvůli nám a jsme nevděční. Nelíbilo se mi totiž, že mě okřikuje jako malou a vyčítá mi maličkosti jako nesnězené jídlo. Jezdíme k ní kdykoliv je třeba a nakonec jsme pomluvení, protože jsme odjeli po svátcích abychom si užili chvíli klid. Připadám si pořád v područí matky. Zároveň ji nechci nechat na svátky samotnou a nepomoct ji když je třeba. Co s tím? Připadám si už dost stará na to abych se nechala peskovat i když jde o mou matku. Už mi vyčetla i peníze na vysokou školu, nebo drahé dárky k narozeninám (kolo, počítač...). Když jdu nakoupit s ní, tak mě kolikrát odstrčí na poslední chvíli při placení a zaplatí sama. Když ji vnuciji peníze, tak si je odmítne vzít.
. Pak se ale dozvím, že podle ní jsem na tom závislá a můj partner není dost dobrý. Pokud není spokojená s pomocí partnera, tak me hned důrazně upozorní. Je naštvaná a já to jdu raději sama předělat. Narušuje to moje sebevědomí, volný čas i vztah. Pokud náhodou nepřijdeme na víkend k ní, tak si vyslechni co všechno musela udělat úplně sama a pokud je těch víkendů za sebou víc, že na ní kašlu. Asi jsem byla odvážnější a svobodnější náctiletá než dnes.

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • interstellar2.1.2020 9:52

    Jsi dospělá a tvoje matka určitě není sešlá stářím a nemohoucí (tipuju kolem 50), proto bych doporučila omezit návštěvy jen třeba na tu kávu o víkendu (nejlépe v kavárně a bez práce kolem domu) a pak zase hezky zpátky pryč. Musíš jasně ukázat hranice, kam až se může nebo nemůže zajít. Nenech se manipulovat a emocionálně vydírat, nic jí nedlužíš. Mysli na svůj vztah s partnerem a vlastní život.

  • A školu si už skončila? Nedávno tu bola téma podobná, mama kontrolovala dospelú dcéru. Ja radím, čo som sama urobila skôr, než to mojej mame prerástlo cez hlavu - proste som povedala rázne dosť. Po týždni ticha bola mama rada, keď sme sa začali opäť spolu baviť a hlavne začala rešpektovať moje rozhodnutia, môj priestor.

    Z toho, čo píšeš si nie som istá, či to tvoja mama pochopí, ale to neznamená, že si od nej máš nechať ničiť život. Ak sa treba odstrihnúť, tak to urob. Máš právo na vlastný život...

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 149 otázek, kterým se dostalo 271 330 odpovědí a 409 600 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist